Srbija

07.04.2022. 12:55

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

NBS: Referentna kamatna stopa povećana na 1,5 odsto

Nova ekonomija

Srbija

07.04.2022. 12:55

Referentna kamatna stopa povećana je za 50 baznih poena, na nivo od 1,5 odsto, odlučio je danas Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS). 

„Izvršni odbor je imao u vidu da su inflatorni pritisci na svetskom i domaćem tržištu jači i postojanijeg karaktera nego što se prethodno očekivalo i da to zahteva dodatno zaoštravanje monetarnih uslova kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja“, navodi se u saopštenju. 

Inflacija u Srbija veća od očekivane, referentna kamatna stopa ostaje ista

Aktuelno zaoštravanje monetarnih uslova, prema oceni Izvršnog odbora, neće značajnije uticati na privrednu aktivnost u našoj zemlji.

Izvršni odbor je, kako se navodi, prilikom odlučivanja uzeo u obzir i činjenicu da povećana neizvesnost na globalnom nivou može „negativno uticati na tokove kapitala prema zemljama u usponu, uključujući i Srbiju, posebno ako se ima u vidu da je Sistem federalnih rezervi u martu započeo ciklus povećanja referentne kamatne stope“. 

„Iako još uvek nije najavila kada će povećati referentnu kamatnu stopu, i Evropska centralna banka je u martu, u uslovima jačih inflatornih pritisaka od očekivanih, odlučila da dodatno smanji obim kvantitativnog popuštanja tokom drugog tromesečja, što zahteva opreznost monetarne politike Narodne banke Srbije“, piše u saopštenju. 

NBS krenula u kontrolu menjačnica

Prema poslednjoj aktuelnoj srednjoročnoj projekciji iz februara, inflacija bi u nastavku godine trebalo da se nađe na opadajućoj putanji i da se do kraja perioda projekcije približi centralnoj vrednosti cilja, smatra NBS.

NBS podseća i da je prosečna ponderisana stopa na aukcijama repo prodaje hartija od vrednosti kontinuirano i postepeno povećavana od oktobra 2021. godine – ukupno za 84 bazna poena, dok se nije gotovo izjednačila s referentnom kamatnom stopom. 

Pored toga, merama Narodne banke Srbije smanjena je dinarska likvidnost bankarskog sektora na kontrolisan i ograničen način.

„Efekti tih mera, kao i aktuelno povećanje referentne kamatne stope, treba da doprinesu da se inflacija u srednjem roku kreće na niskom i stabilnom nivou“, navodi NBS.

Istovremeno, kako navodi NBS, povećane su i kamatne stope na depozitne i kreditne olakšice Narodne banke Srbije –  kamatna stopa na depozitne olakšice na 0,5 odsto, a stopa na kreditne olakšice na 2,5 odsto.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. maja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.