Srbija

11.04.2022. 15:49

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Za geološka istraživanja u 2022. godini izdvojeno 2,35 miliona evra

Foto: Pixabay

Srbija

11.04.2022. 15:49

Tokom 2022. godine planira se nastavak geoloških istraživanja na osnovu kojih se izrađuje Geološka karta Srbije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Državnim budžetom za te namene obezbeđeno je 277,7 miliona dinara (2,35 miliona evra).

Finansijska sredstva za sprovođenje ovog programa obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 277,7 miliona dinara.

Malo više od polovine tog iznosa odlazi na plate zaposlenih na projektima geoloških istraživanja, 155 miliona dinara.

Izvođenje osnovnih geoloških istraživanja obavlja Geološki zavod Srbije u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a kontroliše ih Ministarstvo rudarstva i energetike.

OBUSTAVLJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NA PLANINI CER

Istraživanja će se vršiti u oblasti hidrogeoloških, inženjersko-geoloških istraživanja, istraživanja metaličnih, nemetaličnih i energetskih mineralnih resursa.

Među lokalitetima  na kojima se nastavljaju geološka istraživanja su, kako se navodi Višegrad, Sjenica, Lapovo, Bor, Pirot, Kruševac, Čačak, Vršac, Valjevo.

Uvidom u Geološku kartu Srbije može da se utvrdi kako je lokalitet Višegrad zapravo deo Srbije u kom se nalazi Nacionalni park Tara. Deo tog istražnog područja nalazi se i na teritoriji Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske.

Foto: Screenshot/Lokaitet Višegrad, Geološka karta Srbije

Reč je o istraživanjima koja ulaze u treću i drugu godinu.

Kаkо se objašnjava, nastaviće se osnovna metalogenetska istraživanja ultramafita Srbije, odnosno platinske grupe elemenata u koje spadaju i zlato (Au) i gvožđe (Fe).

Danas: Od jeseni moguća nova geološka istraživanja u oblasti Jadra

U toj oblasti, tokom 2022. godine nastaviće se realizacija druge faze istraživanja tih sirovina na području planine Goč.

Geolozi će se baviti geološkom prospekcijom (istraživanjem zemljišta) mineralnih sirovina, kao i oprobovanjem prirodnih izdanaka za hemijska, petrološka i rudno-mikroskopska ispitivanja i laboratorijskim radovima.

Za 2022. godinu, predviđen je i nastavak geološko-metalogenetskih istraživanja na koridoru 11, odnosno na deonici Požega-Kotroman (granični prelaz sa Bosnom i Hercegovinom u selu Mokra Gora), na novoj deonici Požega – Duga Poljana – Boljare, kao i na području „fruškogorskog koridora“.

Ziđin odustao od geoloških istraživanja na Kosmaju

Planiraju se i geološki istražni radovi na saobraćajnicama: Požarevac–Golubac, Niš–Merdare i na svim drugim putnim pravcima čije trase prolaze kroz geološki interesantna područja.

U vezi sa metaličnim mineralnim sirovinama, kako se navodi, nastaviće se dopunska istraživanja na planini Goliji.

Dalja istraživanja proširiće se prema severu, ka Ivanjici, Radočelu (planina između Ivanice i račke) i Čemernu (planina u jugozapadnoj  Srbiji, na levoj strani Ibra, severno od reke Studenice), a površina i obim biće dato u aneksu projekta.

U 2022. godini realizovaće se geološka israživanja nemetaličnih mineralnih sirovina na području Niškog i Prokupačkog neogenog basena.

One se koriste i za dobijanje građevinskog materijala i u njih spadaju kamen, pesak, kvarc, glina, gips, sirovine za proizvodnju cementa.

U Gornjoj Dobrinji i Levču sprečena geološka istraživanja

Istraživanja energetskih mineralnih sirovina, kako se objašnjava, obuhvataju osnovna geološka istraživanja uglja, uljnih škriljaca i pratećih mineralnih sirovina.

U 2022. godini planirana je obrada ležišta i pojava čvrstih energetskih sirovina na područjima Moravičkog, Pomoravskog i Rasinskog okruga.

Takođe, na projektu Geonasleđe i geodiverzitet Srbije biće obrađeni geo objekti Štrbac, Žine, Bajevica, Trenkovo, Bele vode, Okruglica i Vlaški most.

Cilj tog projekta je, između ostalog, i da se objekti geonasleđa zaštite od daljeg propadanja.

Takođe, izvodiće se i hidrogeološka istraživanja, na lokalitetima Leskovac, Kuršumlija, Bačka Palanka, Čačak i Bor.

U poslednje dve godine građani Srbijie najviše su protestovali zbog geoloških istraživnja litijuma u dolini reke Jadar, koje je sprovodila kompanija Rio Tinto, kao i zbog poslova kineske kompanije Zi Đin u Boru.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.