Srbija

12.04.2022. 14:28

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Cene hrane skočile zbog suše i energenata, kaže NBS

Nova ekonomija

Srbija

12.04.2022. 14:28

Cene prerađene hrane su u martu, u odnosu na isti mesec prošle godine, bile više za 10,9 odsto, dok su cene neprerađene hrane povećane za 26 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Ovo je posledica prošlogodišnje suše, visokog rasta svetskih cena energenata i svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i posledično značajno uvećanih troškova u proizvodnji hrane, ocenjuju iz NBS.

Cene hrane u odnosu na isti mesec prošle godine veće su za 16,1 odsto, a najviše je poskupelo povrće (30,6 odsto), vidi se u podacima Republičkog zavoda za statistiku. Najviše, u odnosu na prošlu godinu, je poskupelo povrće (30,6 odsto), kafa, čaj i kakao (23 odsto) i ulja i masti (20,8 odsto). Meso je poksupelo 17,3 odsto. 

„Visok međugodišnji rast cena hrane većim delom posledica delovanja faktora na strani ponude na koje mere monetarne politike imaju ograničen efekat – prošlogodišnje suše, visokog rasta svetskih cena energenata i svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i posledično značajno uvećanih troškova u proizvodnji hrane“, saopštila je Narodne banke Srbije.

Inflacija u evrozoni dostigla novi rekord

NBS je ostala pri projekciji iz feburara prema kojoj bi međugodišnja inflacija do kraja perioda projekcije trebalo da postepeno usporava ka centralnoj vrednosti cilja. 

Narodna banka procenjuje da opadajuća putanja inflacije ne bi trebalo da bude ugrožena. Kako kažu, inflacija na kraju godine će u velikoj meri zavisiti pre svega dužine trajanja konflikta u Ukrajini i ishoda ovogodišnje poljoprivredne sezone. 

„Neizvesnost, koja je karakterisala međunarodna robna i finansijska tržišta prethodnih meseci usled pojave novih sojeva virusa korona, pojačana je efektom geopolitičkih tenzija i izbijanjem krize u Ukrajini. To je za posledicu imalo dodatan znatan rast cena energenata, svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i metala, koje su se približile istorijski najvišim nivoima ili ih čak premašile“, navodi NBS.

NAJVIŠE POSKUPELA HRANA, POVRĆE ZA 30 ODSTO SKUPLJE NEGO PROŠLOG MARTA

Godišnja inflacija 9,1 odsto, mesečna 0,8 odsto

Potrošačke cene u martu 2022. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 9,1 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

U poređenju sa februarom potrošačke cene u proseku su povećane za 0,8 odsto, a u odnosu na decembar 2021. godine cene su u proseku povećane za 2,8 odsto. 

Mesečnu dinamiku kretanja inflacije u martu obeležili su rast cena prerađene hrane, cena u okviru bazne inflacije i cena energenata, navodi Narodna banka Srbije.

„Rast cena prerađene hrane na mesečnom nivou u martu iznosio je 0,9 odsto, što je slična dinamika koja je zabeležena u periodu decembar 2021 – februar 2022, i sporije je u odnosu na oktobar i novembar 2021. godine kada je mesečni rast ovih cena iznosio u proseku oko 2 odsto“,  piše u saopštenju NBS-a. 

NBS navodi da su sporijem rastu cena prerađene hrane doprinele i mere Vlade u pogledu ograničavanja cena osnovnih životnih namirnica. 

Zbog zabrane izvoza silosi puni pšenice i kukuruza

Cene energenata su na mesečnom nivou u martu porasle za 1,4 odsto, a njihovo kretanje je, kako navodi NBS, u celosti bilo opredeljeno globalnim faktorima, „pre svega rastom svetske cene nafte, koji se prelio i na rast cena naftnih derivata na domaćem tržištu“.

Odluka Vlade da privremeno smanji deo akciza na derivate nafte doprinela je tome da mesečni rast cena naftnih derivata u Srbiji u martu bude 2,1 odsto i to je, ocenjuje NBS, „značajno niži rast u odnosu na rast svetske cene nafte koja je u proseku povećana za oko 20 odsto“.

Sa druge strane, međugodišnja bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) na koju mere monetarne politike mogu da utiču i dalje je znatno niža od ukupne i u martu je iznosila 4,8 odsto, navodi NBS.

NBS očekuje „blagi rast“ inflacije u januaru i februaru

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.