Srbija

18.04.2022. 11:31

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Dejan Kontić (Datalab): Oprez prilikom izbora nove fiskalne kase

Foto: Dejan Kontic

Srbija

18.04.2022. 11:31

Prilikom kupovine fiskalne kase, najvažnija stavka za privrednike bi morala da bude pouzdanost, jer nova fiskalizacija u maloprodaji (koja podrazumeva komunikaciju sa Poreskom upravom i izdavanje računa kupcu na licu mesta) ne trpi prekid u radu, ocenio je Dejan Kontić, direktor prodaje kompanije Datalab.

„Nova fiskalizacija je trošak za obveznika i treba ga minimalizovati, komercijalne pogodnosti ne podrazumevaju samo povoljnu cenu, već i besplatno korišćenje tokom perioda prilagođavanja na nove uslove poslovanja. Zatim, dostupnost poslovne i tehničke podrške. Za mnoge preduzetnike, fiskalizacija je nov i nepoznat teren gde je podrška u vidu inicijalnog treninga i komunikacije ključna“, kaže Kontić. 

Prilikom izbora ponuđača za e-kase, preduzetnici bi prvo morali da obrate pažnju na to da li je uređaj sertifikovan od strane Poreske uprave.

Ukoliko je ispunjen ovaj bitan početni uslov, oprez bi trebalo imati prema firmama koje su se pojavile preko noći, sa očiglednim motivom ostvarivanja brze i jednokratne zarade pomoću (pre)prodaje raznog softvera i hardvera, često sumnjivog porekla i performansi, ocenjuju predstavnici kompanije Datalab.

Izbor nove fiskalne kase prema obimu poslovanja

Mikropreduzetnici i obveznici koji imaju manji obim trgovine i ne izdaju veliki broj računa: oni se većinom opredeljuju za rešenja koja podrazumevaju korišćenje Android pametnih telefona, tableta, koji bi im poslužili i kao fiskalni uređaj, sa malim brojem unetih artikala.

„U isto vreme u javnosti se ne govori dovoljno o tome da će mikro preduzeća i obveznici e-kase koji na dnevnom  nivou nemaju veliki broj računa moći za izdavanje fiskalnih računa da koriste svoj postojeći računar sa prilagođenim softverom na njemu i štampom na bilo kom štampaču, čak i u A4 formatu. Vlasnici internet „prodavnica“ nisu u obavezi da izdaju papirni račun sa QR kodom i Poreska uprava je upravo za njih osmislila isključivo softversko rešenje za fiskalizaciju„, saopštila je kompanija Datalab.

NOVE FISKALNE KASE „NISU DOBRODOŠLE“ NA PIJACE

Mali i srednji preduzetnici: ovo je najznačajnija kategorija obveznika po brojnosti i obimu trgovine i za njih su u ponudi razna rešenja koja podrazumevaju da imaju nove fiskalne kase, sa odgovarajućim štampačem računa, navodi se u saopštenju.

U ponudi Datalab, prema rečima, Dejana Kontića, je rešenje „Pantheon Web Light“ prilagođeno za maloprodaju, kao jednostavan online poslovni program za izdavanje i prijem fiskalnih računa, uz podržano e-poslovanje, skladišno poslovanje, vođenje putnih naloga, evidenciju radnog vremena i brz pregled poslovanja, navodi se u saopštenju kompanije Datalab.

Iz Ministarstva finansija su više puta napomenuli da odlaganja roka neće biti, nakon 30. aprila za prelazak na nove fiskalne kase. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.