Vesti iz zemlje

21.04.2022. 11:08

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Izmenjen plan „Beograda na vodi“, dodate metro stanice

Nova ekonomija

U Prostorni plan „Beograda na vodi“ dodat je deo koji se odnosi na metro stanice koje su predviđene u tom delu grada, navodi se u Uredbi koji je usvojila Vlada. 

Vlada Srbije usvojila je 14. aprila Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda – područje priobalja reke Save za projekat „Beograd na vodi“.

Celokupno područje Prostornog plana podeljeno je na šest urbanističkih celina.

U obuhvatu Prostornog plana nalaze se delovi trase dve planirane linije Beogradskog metroa kao i tri metro stanice – Sajam, Mostar i Savski trg.

Zajednička metro stanica „Savski trg“, kako piše u sada izmenjenom planu, nalaziće se neposredno uz zgradu nekadašnje železničke stanice.

Druga metro stanica koja se nalazi u obuhvatu ovog prostornog plana je „Mostar“ i ona je locirana u zoni parka Gazela.

Stanica „Sajam“, locirana je u okruženju bloka 30, neposredno ispod železničkog mosta koji povezuje stanice Beograd Centar i Novi Beograd.

Žabe i akrepi sa Beograda na vodi

U zoni kružnog toka ulica Savska, Višegradska i Nikolaja Кravcova, kako piše u planu, predviđa se smeštaj ventilacionog okna. 

Prostorni plan predviđa i tri nova objekta kombinovane dečje ustanove, maksimalnog kapaciteta po 270 korisnika, kao i sedam depadansa dečjih ustanova u okviru objekata druge namene, kompleks obrazovnih ustanova i objekat osnovnih škola. 

U oblastima zdravstvene i socijalne zaštite, kako piše,  planira se novi objekat primarne zdravstvene zaštite sa sadržajima socijalne zaštite u prizemlju.

Zagrepčani zaustavili svoj „Beograd na vodi“

Od objekata kulture planirani su muzeji, galerije, multifunkcionalana dvorana, centar kreativne industrije, multifunkcionalni centar, biblioteka sa medijatekom i drugi sadržaji kulture, samostalno ili u okviru objekata druge namene.

Izmene i dopune prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja Grada Beograda – područje priobalja reke Save za projekat „Beograd na vodi“ bile su na javnom uvidu od 14. do 26. novembra 2021. godine. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.