Srbija

04.05.2022. 11:25

Nova ekonomija, Čedomir Savković

Autor: Nova Ekonomija

Litijum je i dalje strateški mineral, po Zakonu o rudarstvu

Foto: Pixabay

Srbija

04.05.2022. 11:25

Vlast u Srbiji obećala je da neće biti rudarenja litijuma i bora u dolini reke Jadar, nakon građanskih protesta u decembru. Iako su poništena sva rešenja koja su za to izdata kompaniji Rio Tinto, to obećanje još nije u potpunosti ispunjeno, jer nije izmenjen Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji je litijum prepoznao kao strateški mineral.

Zbog zabrinutosti za životnu sredinu u Srbiji, narodnu inicijativu za izmenu Zakona o rudarstvu podneo je pokret Kreni.-promeni, koji je i ranije organizovao onlajn peticiju protiv rudnika litijuma u dolini reke Jadar.

Narodna inicijativa inače podrazumeva prikupljanje potpisa građana, kao vida podrške.

Kao razlog za izmenu Zakona o rudarstvu navode se stavovi brojnih naučnika koji su pre svega uoblišeni na naučnoj konferenciji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) održanoj početkom maja prošle godine. 

Kako se navodi u inicijativi Kreni-promeni, predlogom zakona vrši se uklanjanje bora i litijuma sa liste mineralnih resursa koji su od strateškog značaja za Srbiju.

Takođe, predlaže se i zabrana geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade rude bora i litijuma u Srbiji.

U Zakonu o rudarstvu, litijum je inače svrstan među strateške mineralne resurse Srbije i ta odredba ni do danas nije ukinuta, pa samim tim nije ispunjeno ni obećanje da će obustaviti geološka istraživanja tog minerala.

ARGUMENTI „ZA“ I „PROTIV“ RUDNIKA LITIJUMA U DOLINI JADRA
AKADEMICI PISALI MINISTARKI MIHAJLOVIĆ, TRAŽE PREISPITIVANJE PROJEKTA JADAR

Kako je krajem prošle godine pisao naš portal, Zakon o eksptoprijaciji samo je produžena ruka Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

To je tada utvrdila naša sagovornica, Tijana Jevtićaktivistkinja iz Užica. Ona je ukazala da su glavni problem u oblasti geoloških istraživanja litijuma izmene Zakona o rudarstvu, koje su usvojene prošle godine.

Građani su se inače u decembru bunili zbog tada najavljenih, a kasnije povučenih odredbi Zakona o eksproprijaciji koje bi ubrzale otkup zemljišta zbog rudarenja strateških minerala definisanih Zakonom o rudarstvu.

Eksproprijacije neće biti samo ako se izmeni Zakon o rudarstvu
„Država u oblasti rudarstva štiti interese kompanija, na štetu građana“

Kako je tada preneo naš portal, cilj tih izmena bio je skraćenje rokova za prinudni otkup zemljišta u slučaju javnog interesa.

Čak i da se izmene Zakona o eksproprijaciji ne usvoje, to ne rešava problem. Zakon o eksproprijaciji je samo produžena ruka Zakona o rudarstvu„, rekla nam je tada Tijana Jevtić.

Dakle, glavni problem u vezi sa istraživanjem i rudarenjem litijuma je u Zakonu u rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Zakon o rudarstvu je kako je tada podsetila Tijana menjan 2015. i u prvom kvartalu 2021. godine i uveo je suštinsku izmenu u definisanju javnog interesa koji potire i ličnu imovinu, kao i prethodni status nekog zaštićenog područja: „Zapravo, ako je ruda označena kao strateška sirovina, Zakon o rudarstvu postaje primarni ključ“.

Nova ekonomija je i pre toga pisala o istim tim problemima, a na probleme zbog ovlašćenja koja se daju rudarskim kompanijama u Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima ukazivao je i advokat iz Beograda Predrag Savić.

On je još u martu prošle godine govorio o problematičnim odredbama Zakona o planiranju i izgradnji u kome se navodi da se odredbe tog zakona „ne odnose se na planiranje i uređenje prostora… i na izgradnju objekata koji se u smislu zakona kojim se uređuje rudarstvo smatraju rudarskim objektima, postrojenjima i uređajima“.

RUŠENJE ABORIDŽINSKIH PEĆINA POSLEDICA „LOŠIH ODLUKA“ RIO TINTA
 RUDNIK ZLATA KOD ŽAGUBICE RADIĆE SEDAM GODINA

Na taj način je kako je objasnio sistem odbrane, kome su dodeljena ista takva ovlašćenja, izjednačen sa rudarskim kompanijama.

Foto: Screenshot

Ponovo pokrenuta, pa nakon novih protesta građana opet prekinuta istrtaživanja litijuma u okolini Valjeva, samo su potvrdila tezu da vlast u Srbiji nema nameru da trajno obustavi istraživanja litijuma u Srbiji.

Istraživanja litijuma u okolini Valjeva sprovodila je kanadska komanija Euro Lithium Baklan. Neki meštani sela Lukavac tvrde da su im njene aktivnosti zagadile izvere vode jer su u njima pronađene prekomerne koncentracije litijuma i bora.

*Projekat se realizuje je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS i Ambasade SAD već isključivo autora.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.