Srbija

13.05.2022. 13:37

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

O počecima matematike u bečkom kafeu i beogradskoj kafani

Foto: Ana Paunković

Srbija

13.05.2022. 13:37

Počeci obrazovanja i nastave u oblasti matematike u atmosferi bečkog kafea i beogradske kafane iz 19. veka mogu se videti na izložbi u okviru Maja meseca matematike koja traje do 31. maja. 

Izložba je posvećena nastanku modernog matematičkog obrazovanja, prvim udžbenicima, onima koji su krojili matematičke iskaze na našem jeziku, prvim predavanjima više matematike i prvim doktorandima, piše u saopštenju Centra za promociju nauke. 

Objašnjava se da su mnogi matematičari boravili u Beču u nekom periodu svoje karijere ili tokom školovanja, a kasnije stečena znanja vratili svojoj zemlji.

„Izložba o modernizaciji nastave matematike u 19. veku kroz atmosferu bečkog kafea i beogradske kafane govori o putevima naših matematičara – pionira, koji su gradili srpsku školu matematike odlazeći u svet“, piše u saopštenju. 

Foto: Ana Paunković

Postavka je organizovana u Galeriji nauke i tehnike SANU (Đure Jakšića 2), a otvorena je za posetioce do 31. maja.

„U Galeriji nauke i tehnike SANU posetioci su u prilici da zakorače u vremeplov, sednu za sto bečke ili beogradske kafane, pročitaju novine i informišu se o vremenu i ličnostima koje su inspirisale modernu nastavu matematike“, navodi se u saopštenju Centra za promociju nauke.

Kako se navodi, Srbija je u 19. veku bila zemlja u razvoju, „tek oslobođeni, bilo je mnogo toga da se uradi kako bi zemlja postali moderna država konkurentna svojim susedima u svim aspektima društva“. 

„Visoko obrazovanje bilo je u začetku i naši učenici odlazili su u svet u potrazi za znanjima, iskustvima, tehnologijama, koje bi obogatile našu zemlju. Ovi pioniri, koji su učili po čitavoj Evropi, gradili su srpsku školu i srpsku matematiku i dali joj temelje koji se čvrsto drže do danas. Matematika je u Srbiji nastala i rasla sa ovim đacima, a ponajviše možda upravo preko Beča, čija je Visoka škola bila na izuzetnom glasu“, piše u saopštenju.

Foto: Ana Paunković

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.