Vesti iz izdanja

30.11.2021. 20:17

Autor: Liliana Pavlova, potpredsednica Evropske investicione banke za Zapadni Balkan

Ili napreduješ, ili nestaješ

Digitalne tehnologije kao podsticaj zelene tranzicije i inovacija

Analiza EIB-a pokazuje da će digitalizacija povećati potražnju za visokokvalifikovanim radnim mestima, na račun niskih i srednje kvalifikovanih. Dalja automatizacija radnih i industrijskih procesa mogla bi stvoriti ogromnu potrebu za prekvalifikacijom i povećati jaz na tržištu rada, pogotovo u situaciji kada oko 42% populacije EU nema usvojene osnovne digitalne veštine

Kako će izgledati svet sutrašnjice? Možemo li da zamislimo vozila bez vozača, vozove koji levitiraju ili plutajuće vetroparkove? Sve te revolucionarne tehnologije možda i nisu toliko daleko, jer se već radi na prototipovima. Ono što im je svima zajedničko jeste da su zasnovani na digitalnim tehnologijama i da predstavljaju čistija rešenja za održivu budućnost. Nezavisno od tih visokotehnoloških inovacija, digitalizacija je postala sastavni deo našeg svakodnevnog života. Međutim, potrebno ju je još više integrisati u sve segmente industrije, obrazovanja, javnih usluga, poljoprivrede, između ostalog, kako bi postali efikasniji i otporniji na vanredne situacije. To je ono što je pandemija kovida-19 pokazala.

Da bi se višestruke šanse koje digitalna transformacija pruža društvu i privredi u potpunosti iskoristile, potrebno je da njen brz napredak prati niz drugih aktivnosti – razvoj odgovarajuće digitalne infrastrukture, veština i zakonodavnih okvira. Za ostvarenje te tranzicije neophodna je i znatna finansijska podrška. Kako pokazuje najnoviji izveštaj Evropske investicione banke (EIB) pod nazivom „Digitalizacija u Evropi 2020–2021”, Evropska unija (EU) zaostaje za SAD i Kinom u pogledu usvajanja digitalnih tehnologija. Da bi postala lider u novoj visokotehnološkoj industriji i obezbedila konkurentnost na duži rok, EU mora da ubrza ovaj proces.

Podsticanje prelaska na pametnije poslovne modele

Nema sumnje da je kovid-19 ubrzao digitalizaciju. EIB-ov indeks digitalizacije preduzeća donosi rangiranje zemalja prema stepenu usvajanja digitalnih tehnologija. On pokazuje da je Evropska unija prošle godine u toku prvih restrikcija usled kovida-19 bila u zaostatku u odnosu na Sjedinjene Američke Države. Uprkos tome, nekoliko zemalja EU nadmašilo je Ameriku, poput Španije, Portugalije, Belgije, Švedske, Finske, Holandije i Danske. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.