Svet

01.06.2022. 14:41

The Guardian

Autor: Nova Ekonomija

Francuska zabranila engleski žargon u gejmingu

Foto: Pixabay

Svet

01.06.2022. 14:41

Francuska je odlučila da zabrani engleski tehnološki žargon u oblasti video igara (gejmingu), preneo je The GuardianZvaničnici fransuske vlade, na koje se odnosi ovaj propis, engleske reči u svetu video igara moraće da zamene odobrenim verzijama iz francuskog jezika, kako bi se „očuvala ćistota francuskog jezika“.

Kako se navodi, reč „progamer“ postaje „joueur professionnel“, a „streamer“ postaje „joueur-animateur en direct“.

Ministarstvo kulture, koje je uključeno u taj proces, saopštilo je da je sektor video igara prepun anglicizama zbog kojih takve reči ne bi mogli da razumeju oni ljudi koji ne koriste video igre.

Francuska inače često izražava zabrinutost za ugrožavanja njenog jezika koja kako se objašnjava dolaze preko Lamanša i Atlantika, odnosni iz Sjedinjenih Država i Britanije.

Glavni čuvar francuskog jezika, Francuska akademija, u februaru je upozorila na degradaciju francuskog jezika koja, kao je tada naglašeno, ne sme da se posmatra kao neizbežna.

M3: Povezivanje gejminga i matematike
Industrija video igara i u Srbiji otporna na pandemiju

Tu se izdvaka termin „Ouigo“, kako se inače zovu niskobudžetni konvencionalni i superbrzi vozovi francuske državne železnice SNCF (reč se izgovara isto kao na engleskom jeziku „we go“, odnosno „idemo“).

Takođe, kao problematični za očuvanje francuskog jezika navode se i izrazi „big data“ i „drive in“.

Promene koje se odnose na jezičku terminologiju u gejming industriji ineče su objavljene u zvaničnom časopisu.

Među nekoliko termina kojima će biti date zvanične francuske alternative su „cloud gaming“ (igranje u oblaku), koje je u Francuskoj od sada „jeu video en nuage“ i „e-Sports“, što će sada biti prevedeno kao „jeu video decompetition“ (takmičenje u video igrama).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.