Srbija

04.07.2022. 16:49

Capital.ba

Autor: Nova Ekonomija

Republika Srpska pomaže mlade i penzionere sa po 100 maraka

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Srbija

04.07.2022. 16:49

Vlada Republike Srpske ponovo će se zadužiti u iznosu od 40 miliona konvertibilnih maraka (oko 20 miliona evra), prenosi Capital.ba. Nadležni nameravaju da tim novcem pruže pomoć mladima, penzionerima i bivšim borcima, sa iznosom od po 100 maraka.

Kako se navodi, odluka je već objavljena u Službenom glasniku, a u istom broju od 30. juna je objavljena i Odluka o 49. emisiji obveznica, kojom će se Vlada Republike Srpske zadužiti za 40 miliona maraka.

Upravo toliko je prema ranijim procenama potrebno da se ova pomoć isplati.

Ekonomista Svetlana Cenić kaže kako je ne bi iznenadilo da se iz obveznica isplati pomoć. Prema njenoj oceni, finansijsko stanje Republike Srpske „nije idealno“.

Ona smatra da to pokazuje i poslednja aukcija trezorskih zapisa Vlade RS, koji se nisu mogli prodati jer banke nisu raspoložene da kupuju s obzirom na rizik.

„Sve se radi bez ikakvog sistemskog rešenja. Odnosno po sistemu daj da premostimo izbore, a onda će neko vraćati. Ako se vlast izgubi, to će rešavati neko drugi, a ako se izbori dobiju – ići će se na ublažavanje retorike i pružanje ruke Evropi i MMF-u, za novac. Drugog rešenja nema“, kaže ona.

Mladi u Republici Srpskoj će sve do 25. jula moći da se prijave za pomoć od sto maraka.

Republika Srpska zadužuje se za modernizaciju vodovoda
U Republici Srpskoj porasle i cene i plate

Jedini uslov je da imaju između 16 i 29 godina i prebivalište u Republici Srpskoj.

Obavezu da se prijavljuju neće imati borci i penzioneri.

Odluka o novom zaduživnaju, kako se dodaje, donosi se paralelno sa najavljenom emisijom obveznica „teškom“ 40 miliona maraka, kako se objašnjava, posredstvom Banjalučke berze.

Dospeće emisije tih obveznica je pet godina, a kamatna stopa četiri odsto na godišnjem nivou. U odluci se ne navodi u koje svrhe će novac biti utrošen.

Republika Srpska je do sada imala 74 emitovanja obveznica kojima se zadužila 1,9 milijardi maraka.

Novac prikupljen na ovaj način se koristio za razne svrhe, od izmirenja stare devizne štednje i ratne štete do plaćanja obaveza dobavljačima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.