Vesti iz zemlje

22.07.2022. 09:49

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Uprava za trezor kupuje sistem za zaštitu od sajber napada

Foto: Wikimedia - Kai Stachowiak

Uprava za trezor pri Ministarstvu finansija raspisala je javnu nabavku za kupovinu multisektorskog sistema zaštite od sajber napada. Ukupna ponuđena cena ne može preći iznos od 192 miliona dinara (1,6 miliona evra) sa PDV-om na godišnjem nivou.

Kompletno rešenje za zaštitiu sistema od sajber napada je potrebno implementirati i integrisati sa informaciono-komunikacionim (IKT) sistemom po sistemu ključ u ruke, piše u tehničkoj specifikaciji tendera.

Sajber napadi ne biraju metu

Izrada i implementacija sistem će biti podeljena u dve faze, a rok za završetak obe je 26. decembar 2022. godine.

Rešenje za zaštitu sistema mora da se sastoji iz hardverskog rešenja za zaštitu imejl kanala, radnih stanica i servera, centralnog menadžmenta sistema i usluge implementacije i podrške.

Svi elementi treba da predstavljaju jedinstveni integrisani sistem i moraju da budu isporučeni sa tri godine servisa, proizvođačke podrške i garancije od istog proizvođača.

Katastar nepokretnosti dobio kredit od 57 miliona evra, a ne radi

Ukupna ponuđena cena ne sme da bude veća od 192 miliona sa PDV-om, odnosno 160 miliona dinara bez obračunatog poreza. Hardverski sistem ne sme da bude skuplji od 3,8 miliona dinara bez PDV-a, a cena za licence u okviru obe faze ne treba da bude viša od 126,1 miliona dinara bez poreza.

Usluge implementacije ne smeju da budu skuplje od 30,1 miliona dinara bez PDV-a.

Rešenje koje traži Uprava treba da omogući najefikasniji vid zaštite sisteme, imajući u vidu da više od 90 odsto napada počinje kroz imejl kanal, piše u tehničkoj specifikaciji.

„Multivektorsko rešenje traba da omogući i dodatnu zaštitu povezivanjem i razmenom informacije između dva podsistema – zaštite imejla i zaštite radnih stanica i servera“, navodi se u specifikaciji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.