Vesti iz zemlje

07.10.2022. 11:47

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

NBS uvodi dirham i denar, kuna nestaje zbog uvođenja evra

Narodna banka Srbije zgrada Foto: Nova ekonomija

Narodna banka Srbije je donela Odluku da se uključe dve nove valute na deviznom tržištu, valuta Ujedinjenih Arapskih Emirata dirham i Severne Makedonije denar od 1. novembra ove godine, dok se Hrvatska kuna isključuje sa kursnih lista od 1. januara 2023. kad će Hrvtaska uvesti evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Narodna banka Srbije je donela izmene i dopune Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu.

„Prilikom donošenja odluke o uvođenju dirhama na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije se rukovodila konkretnim potrebama privrednika i potencijalima ekonomske saradnje. Pre svega, u smislu dodatnih olakšica za investiranje i poslovanje domaćih firmi i kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i za promociju Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima“, navodi se u saopštenju NBS.

Pri donošenju odluke o uključivanju makedonskog denara na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije je donela odluku imajući u vodu razvijenu ekonomsku saradnju Srbije i Severne Makedonije, ali i potencijalima za dalji razvoj ove saradnje, naročito nakon pokretanja inicijative Otvoreni Balkan.

Budući da inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja odgovor na zahteve privrede i realnog sektora i podršku postojećim regionalnim inicijativama, uvođenje makedonskog denara na listu valuta kojima se može trgovati u Srbiji trebalo bi da olakša ostvarenje definisanih ciljeva ove inicijative, ocenjuje NBS.

Odluka o brisanju hrvatske kune sa liste valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu je doneta uzimajući u obzir ulazak Hrvatske u evro zonu od 1. januara 2023. godine čime svoju nacionalnu valutu zamenjuje evrom.

Stupanjem na snagu Odluke, Narodna banka Srbije od 1. novembra 2022. godine počeće sa objavljivanjem kursne liste za zvanični srednji kurs dinara i kursne liste za devize – na kojima će biti uključeni i kursevi dinara prema dirhamu i makedonskom denaru, dok će kurs dinara prema hrvatskoj kuni biti isključen počev od 1. januara 2023. godine.

Prema tome, građani će hrvatsku kunu za dinare u menjačnicama i bankama u Srbiji moći da zamene do kraja 2022. godine, nakon čega će zamena biti moguća isključivo kod određenih institucija u Republici Hrvatskoj, saopštila je Narodna banka Srbije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.