Vesti iz zemlje

05.10.2022. 16:28

Danas

Autor: Danas

Rast euribora, veća rata kredita

Pixabay

Ko ima kredit indeksiran u evru sa varijabilnom kamatnom stopom već je dobio udarac po džepu kada su rate usklađivane sa promenom euribora, a poslednje takvo usklađivanje se desilo 1. oktobra, piše list Danas.

Tromesečni euribor je prvog januara iznosio -0,57 odsto, a poslednjeg dana septembra 1.173 odsto.

Euribor je kamatna stopa koja pogađa sve koji imaju kredite vezane za evro sa promenljivom kamatnom stopom.

Promena euribora od skoro dva procentna poena od početka godine znači da je kamatna stopa na prosečan stambeni kredit gotovo udvostručena.

Tako je početkom oktobra rata dužnicima skočila od desetak pa čak do 80 i više evra u slučajevima izuzetno velikih kredita sa kratkim rokovima otplate.

Na primer, Ana B. iz Zemuna je 2019. godine podigla stambeni kredit sa varijabilnom kamatnom stopom na period otplate od 30 godina kako bi joj rata bila manja.

„Već letos u julu mi je rata skočila za oko 2000 dinara, sa 237 na 254 evra, ali pribojavam se daljeg rasta. Ratu do 300 evra bih i mogla finansijski da izdržim, ali sve više od toga će mi biti problem“, kaže ona za Danas.

Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva primećuje da je negativan euribor delovao kao mamac da se ljudi zadužuju po izuzetno niskim kamatnim stopama.

„Za sada rast kamata još nije drastičan, oko dva do 2,5 odsto u poslednjih godinu dana. Da podsetim, euribor je bio i preko pet odsto 2008. godine“, kaže Gavrilović.

On dodaje da je početkom godine delovalo da bi euriobor do kraja godine mogao da stigne do 2 odsto, alčo de je poslednjih meseci toliko ubrzao, da bi mogao da dođe i do tri odsto.

U slučaju da klijenti upadnu u probleme u nemogu redovno da plaćaju rate banke mogu da ponude reprogram. To uglavnom znači produženje roka otplate, ali ne smanjenje kamatnih stopa, navodi Gavrilović.

Otplata kredita funkcioniše tako da u početku otplate najveći deo rate ide na otplatu kamate, a jako mali deo za glavnicu, da bi se kasnije taj odnos promenio.

Zbog toga će rast kamatnih stopa najviše pogoditi one koji su tek na početku otplate kredita i to posebno ako su oni dugotočni, od 30 godina. Takođe ko je podigao veći kredit, njegova će rata više porasti.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.