Vesti iz zemlje

20.10.2022. 09:08

Danas

Autor: Nova ekonomija

Srbija dobija „Ministarstvo za ekskurzije“

putovanje autobusom Foto: Pixabay

U Predlogu novog sastava Vlade Srbije, jedno od najnelogičnijih rešenja je spajanje sektora omladine i turizma u isto ministarstvo, pa je na društvenim mrežama buduće ministarstvo već šaljivo nazvano ministarstvom za ekskurzije, piše Danas.

Sagovornici Danasa se slažu da omladina i turizam nemaju dodirnih tačaka, ali napominju da novom ministru treba dati šansu i da je dobro što se omladina odvojila od sporta, kao i što je turizam kao sektor dobio zasebno ministarstvo.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA Aleksandar Seničić kaže za Danas da je dobra stvar da imamo odvojeno ministarstvo turizma, ali i da je važno i ko će ga voditi, kao i ko će biti saradnici.

„To je važno zbog kontinuiteta koji je neophodan da bi se neke aktivnosti dovele do kraja i problemi koji su uočeni rešili. Ukoliko to bude neka nova ekipa, nažalost, proći će nekoliko godina dok se svi ne upoznamo i edukujemo ih i onda će to da traje i neće biti nekih rezultata“ ističe Seničić.

On veruje da se taj kontinuitet neće prekinuti, jer turizam u Srbiji beleži dobre rezultate, naročito kada je reč o dolasku stranaca zahvaljujući solidnoj kampanji koju vode turističke organizacije Beograda i Srbije.

NOVA VLADA SRBIJE IMAĆE VIŠE MINISTARSTAVA

Nova Vlada Srbije imaće više ministarstava

„Imamo velika očekivanja, ovo je prvi put posle 30 godina da imamo posebno ministarstvo turizma, da nije uz neke važne sektore, kako je do sada bilo uz trgovinu i telekomunikacije ili ranije uz ekonomiju“, kaže Seničić i napominje da će vrlo bitno biti i to kako će se raspodeliti i ko će biti ljudi koji će se baviti turizmom.

Prvi put turizmu će kao sektor biti pripojena omladina i Seničić ne može, kako kaže, ni da pretpostavi čime će se konkretno baviti.

„Imamo primere iz okoline da ako nešto ide uz turizam onda to obično bude ekologija i održivi razvoj. Deo Ministarstva prosvete se bavi mladima kroz obrazovanje, a verujem da će u sklopu ovog ministarstva biti poseban sektor i neko ko će se baviti omladinom i njihovim problemima“, napominje Seničić.

SAMO DIZAJN I ŠTAMPANJE TURISTIČKIH VAUČERA KOŠTAĆE NAS 9,9 MILIONA

Za direktora Turističke organizacije Beograda Miodraga Popovića važno je što su omladinu vezali za turizam, jer je bitno edukovati mlade ljude.

„Moramo da upoznamo mlade ljude sa tim šta imaju u svom gradu, da znaju da ne bacaju otpatke već da su svesni i ponosni na svoj grad i da o njemu nešto znaju da kažu. Uspeh Beograda jeste zbog Beograđana i stranci često pišu i govore oduševljeno o tome što mlad svet kod nas zna da im pokaže gde je neka ulica kada pitaju ili neka znamenitost“; kaže Popović.

To što turizam dobija svoje ministarstvo za Popovića je dobra vest.

On navodi primer SAD koje decenijama nisu imale federalno ministarstvo, ali da su shvatili da postoji potreba i uveli ga.

Politikolog Boban Stojanović smatra da bi najbolje rešenje bilo da omladina postoji kao samostalno ministarstvo, što, kako kaže, očigledno nije moguće.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.