I omladina iz Srbije u trci za nagradu "Mlada hrabrost"

Foto: Promo

Nagrada "Mlada hrabrost", međunarodno priznanje koje se dodeljuje mladima za hrabri moralni čin, dobro delo koje su učinili za druge ljude, svoju zajednicu ili društvo se ove godine prvi put dodeljuje na međunarodnom nivou. "Mlada hrabrost" pokrenuta je u Švedskoj 2015. godine na inicijativu Raul Valenberg akademije sa ciljem da se promoviše delovanje mladih koje doprinosi da svet u kome živimo bude humaniji i pravedniji. 

Pravo učešća u nominacijama imaju i mladi iz Srbije, uzrasta od 13 do 20 godina. 

"Nagrada 'Mlada hrabrost' dodeljuje se u čast Raula Valenberga, koji je kao švedski diplomata u Budimpešti tokom Drugog svetskog rada spasio nekoliko desetina hiljada Jevreja od deportovanja u nacističke koncentracione logore. Humano nasleđe ovog velikog čoveka i simbola moralne hrabrosti, za koga 'nije postojao drugačiji izbor' od toga da  'čini sve što je u granicama ljudske moći' da bi spasio što više ljudi, danas je inspiracija i podsticaj za svakog od nas da u sebi pronađe moralnu hrabrost i učini dobra dela", rekao je ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin.

Nosioci kampanje za nominovanje mladih iz Srbije i promociju ove nagrade su Ambasada Švedske u Beogradu i C31 – Centar za razvoj kulture dečjih prava, a uz podršku Švedskog instituta i Raul Valenberg akademije iz Stokholma. 

Prilika da mladi iz Srbije, zajedno sa vršnjacima iz pet evropskih zemalja učestvuju u ovoj značajnoj nagradi rezultat je višegodišnje saradnje između Ambasade Švedske i C-31 u oblasti promocije aktivne uloge mladih u građenju demokratskog društva.

Projekti "Cube – svako može da učini promenu" i "Raul Valenberg – Budi nosilac promene" realizovani su tokom prethodne četiri godine u šest gradova u Srbiji u partnerstvu sa sedam osnovnih i srednjih škola i šest lokalnih i nacionalnih institucija kulture.

Tokom projekata, zahvaljujući kojima se i Srbija našla u trci za nagradu, učestvovalo je više od 350 đaka i 50 nastavnika i nastavnica osnovnih i srednjih škola.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara