Vesti iz zemlje

07.03.2023. 13:28

Autor: Olivera Bojić

Povećan broj plaćanja DinaCard karticom za 20 odsto

Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

U DinaCard sistemu povećan je broj plaćanja na prodajnim mestima 20 odsto i 66 odsto u internet prodaji u prošloj godini u odnosu na 2021. godinu, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

„Tome je doprineo i rast broja internet prodajnih mesta koja prihvataju DinaCard platne kartice, i trenutno 1.800 internet prodajnih mesta prihvata DinaCard kartice“, navodi se u saopštenju.

Narodna banka Srbije podseća građane da korišćenje nacionalne platne kartice donosi značajne pogodnosti i prednosti za društvo u celini i iz tog razloga su nacionalni kartični sistemi prisutni na velikom broju razvijenih tržišta u svetu – U Nemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Španiji, Italiji, Norveškoj, Belgiji, a značaj postojanja nacionalnih kartičnih sistema ima više prednosti:

  • niži troškovi koje banke imaju prema nacionalnim kartičnim sistemima, u odnosu na internacionalne, a s obzirom na to da se u praksi troškovi prevaljuju na korisnike – trgovce (preko trgovačke naknade) i građane (preko usluga održavanja tekućeg računa), smanjuju se i troškovi koje plaća društvo;
    Na primer, troškovi banaka prema internacionalnim kartičnim sistemima u 2019. i 2020. godini, iznosili su više od 100 miliona evra, odnosno više od 95 odsto ukupnog prihoda svih kartičnih sistema na tržištu. Troškovi banaka prema nacionalnom kartičnom sistemu su u istom periodu iznosili 5,6 miliona evra, odnosno malo iznad pet odsto ukupnog prihoda svih kartičnih sistema na tržištu.
  • sredstva naplaćena za usluge nacionalnim platnim karticama ostaju u zemlji
  • usluge su prilagođene lokalnim potrebama;
  • obezbeđuju nezavisnost finansijskog sistema – ne zavisi od jednostranih odluka kartičnih sistema (koji su privatne kompanije)
  • finansijska inkluzija – domaći sistemi se bolje prilagođavaju potrebama domaćih kupaca i trgovaca kroz razvoj novih proizvoda, a time se bezgotovinska plaćanja čine dostupnijim i građanima i privredi, a jedan od uspešnih primera je plaćanje na rate debitnom karticom koja je pandan čekovima;
  •  veća konkurencija – sprečava se stvaranje monopola/duopola koji su karakteristični za tržišta platnih kartica

NBS povećala referentnu kamatnu stopu na 5,5 odsto

Na inicijativu Narodne banke Srbije da se korisnicima ponudi bezgotovinski platni instrument koji će im omogućiti da plaćaju na odloženo, omogućeno je plaćanje na rate DinaCard debitnim karticama, piše u saopštenju.

Plaćanje na rate bez kamate debitnom DinaCard platnom karticom trenutno omogućavaju tri banke na tržištu Srbije: Banka Poštanska štedionica, NLB Komercijalna banka i Banca Intesa.

NBS:OMOGUĆEN REPROGRAM KREDITA POLJOPRIVREDNICIMA I HLADNJAČARIMA

NBS podseća da DinaCard platni sistem u saradnji sa Bankom Poštanskom štedionicom, UniCredit bankom i kompanijama NIS Petrol i Merkator Srbija omogućio korisnicima novu uslugu koja im olakšava podizanje gotovog novca bez odlaska do bankomata ili šaltera banke, što je od posebnog značaja za stanovništvo u mestima u kojima ne postoje instalirani bankomati niti filijale ili ekspoziture banaka.

To je servis „Podigni dinare“, koji klijentima omogućava da prilikom plaćanja na svim benzinskim stanicama NIS Petrol i Gazprom ili kupovinom u prodajnim objektima Mercatoru, Rodi i iDEI podignu i gotov novac, i to u iznosu do 5.000 dinara, bez dodatnih troškova.

Ova usluga značajna je i za trgovce, jer smanjuje vreme potrebno za upravljanje, kao i troškove upravljanja gotovinom, odnosno smanjuje se iznos gotovine u blagajni, budući da se ona, isplatom potrošaču, pretvara u novac na računu trgovca, čime trgovac ovaj deo pazara uplaćuje na račun. Istovremeno, ponuda servisa „Podigni dinare“ uvećava konkurentnost trgovaca, jer predstavlja mogućnost za privlačenje dodatnog broja potrošača u prodajni objekat.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.