Vesti iz zemlje

14.02.2023. 14:38

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Inflacija opada u drugoj polovini godine, prema februarskoj projekciji NBS

Inflacija ostaje povišena i u prvom tromesečju ove godine, nakon toga počinje da opada u drugoj polovini godine

Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Narodna banka Srbije (NBS) očekuje da će međugodišnja inflacija ostati povišena i u prvom tromesečju ove godine, a da će nakon toga početi da opada, i znatniji pad inflacije očekuje se u drugoj polovini godine. Prema februarskoj projekciji na kraju 2023. godine očekuje se da će iznositi između sedam i osam odsto, ocenjeno je na predstavljanju Izveštaja o inflaciji u NBS.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je da je februarska projekcija inflacije niža od inflacije koju je NBS projektovala pre tri meseca.

„Prema februarskoj centralnoj projekciji NBS, očekujemo da će međugodišnja inflacija ostati povišena i u prvom tromesečju ove godine. Pre svega, kao posledica nastavka prenošenja visokih troškovnih pritisaka iz prethodnog perioda na cene hrane i drugih industrijskih proizvoda, kao i korekcije cena struje i gasa. Procenjujemo da će se inflacija nakon toga naći na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini ove godine, tako da bi krajem godine trebalo da bude dvostruko niža nego početkom ove godine“, rekla je guvernerka.

Prema njenoj oceni, povratak u granice cilja očekuje se sredinom 2024. godine što je ranije nego što je NBS očekivala u prethodnoj projekciji.

„U smeru niže inflacije trebalo bi da deluju dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, usporavanje uvozne inflacije, kao i niža eksterna tražnja u uslovima očekivanog usporavanja globalnog privrednog rasta“, ocenila je ona.

NBS POVEĆALA REFERENTNU KAMATNU STOPU NA 5,5 ODSTO

S obzirom na to da su, i pored znakova popuštanja, globalni troškovni pritisci i dalje visoki, kako je rekla, NBS je nastavila da povećava referentnu kamatnu stopu.

„Na taj način smo uticali na inflaciona očekivanja i ograničili sekundarne efekte viših cena hrane i energenata na rast ostalih cena. Ipak, reagovali smo umerenijim tempom nego u prethodnom periodu i, nakon što smo u decembru referentnu kamatnu stopu povećali za 50 baznih poena, u januaru i februaru smo je dodatno korigovali za po 25 baznih poena, na 5,5 odsto koliko trenutno iznosi“, rekla je ona.

Usled slabljenja globalnih troškovnih pritisaka, smanjenja uvozne inflacije i efekata mera monetarne politike, prvi put za poslednje dve godine projektovana inflacija za tekuću godinu na nižem je nivou nego u prethodnoj projekciji, pri čemu je još u većoj meri smanjena projekcija za 2024. godinu.

NBS OMOGUĆEN REPROGRAM KREDITA POLJOPRIVREDNICIMA I HLADNJAČARIMA

„Za razliku od prethodne projekcije inflacije, u kojoj su rizici bili vrlo izraženi, sada naša ocena rizika pokazuje da su rizični uticaji manje izraženi i da postoji podjednaka mogućnost da inflacija tokom 2023. i 2024. godine bude i niža od projektovane“, rekla je guvernerka.

Narodna banka Srbije nije menjala projektovanu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu od oko dva i tri odsto u odnosu na projekciju iz novembra i procenjuje se da je sada znatno izvesnije da će biti i ostvarena. Pre svega, jer prolaze zimski meseci koji su bili posebno rizični sa aspekta snabdevanja Evrope energentima i zbog toga što je globalno usporavanje ekonomske aktivnosti manje od prvobitnih očekivanja.

Deficit tekućeg računa u 2022. bio je niži od projektovanog u novembru i iznosio je 6,9 odsto BDP-a, kao rezultat bržeg realnog rasta izvoza robe i usluga i manjeg uvoza energenata krajem godine od očekivanog, ocenjeno je u Izveštaju NBS o inlfaciji.

„Tekući deficit je čak i u ovako otežanoj situaciji, ponovo, osmu godinu zaredom bio u punoj meri pokriven neto prilivom stranih direktnih investicija. Priliv stranih direktnih investicija u Srbiju i u 2022, u uslovima povećane globalne neizvesnosti, ponovo je bio viši od naših očekivanja iz novembra i iznosio je 4,4 milijarde evra (ili 7,1 odsto bruto domaćeg proizvoda). I to je novi najviši godišnji nivo priliva do sada“, rekla je guvernerka i podsetila da su i devizne rezerve NBS na najvišem nivou do sada i iznosile su 20,9 milijardi evra u januaru“, rekla je guvernerka.

 

Inflacija u Srbiji bi na kraju ove godine mogla da bude od sedam do osam odsto, pod pretpostavkom da inflacija u zoni evra uspori sa sadašnjih osam do devet odsto na četiri do pet odsto, ocenjeno je na predstavljanju Izveštaja.

REPROGRAM POLJOPRIVREDNIH KREDITA OD ŠEST DO 12 MESECI

U uslovima energetske krize i pooštrenih finansijskih uslova, optimizam se pojavio s padom cene gasa i drugih energenata u Evropskoj uniji i odustajanjem Kine od strategije nulte tolerancije prema pandemiji.

Izvesno je da će globalni privredni rast usporiti u ovoj godini, pre svega zbog zatezanja monetarnih politika centralnih banaka i nastavka sukoba u Ukrajini, ocenjeno je na predstavljanju izveštaja o inflaciji.

Ipak, procenjuje se da će od druge polovine ove godine uslediti oporavak, podstaknut ubrzanjem privrednog rasta u Kini, rekla je Tabaković.

 

 

NBS: Godina velikih izazova, inflacija 15 odsto, devizne rezerve 18 milijardi evra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.