Srbija

27.06.2016. 14:41

Politika

Autor: Nova Ekonomija

Informatika i računarstvo neće biti obavezan predmet

Srbija

27.06.2016. 14:41

Nacionalni prosvetni savet (NPS) na danas održanoj sednici nije prihvatio predlog da učenici od petog razreda osnovne škole umesto predmeta Tehničko i informatičko obrazovanje (TIO) od septembra imaju dva obavezna predmeta – Informatika i računarstvo i Tehničko obrazovanje.

Ova inicijativa Ministarstva prosvete dobila je podršku samo tri člana NPS, tako da će i ubuduće Informatika i računarstvo biti izborni predmet.

Uoči početka sednice, pred Palatom Srbija u kojoj Savet zaseda okupila se grupa nastavnika tehničkog obrazovanja, protestujući protiv usvajanja predloga Ministarstva prosvete.

Centralna parola koju su okupljeni nosili glasila je: „Informatika bez tehničkog kao srpski bez padeža“.

Nastavnici TIO žestoko su se protivili ideji o razdvajanju predmeta još od kad je pre nekoliko meseci taj predlog prvi put obelodanjen. Ministarstvu prosvete zamerili su što pre pokretanja inicijative nije konsultovalo struku.

Profesori TIO smatraju da informatike već ima dovoljno u predmetu Tehničko i informatičko obrazovanje i da nema razloga da se ova oblast izučava u okviru novog, obaveznog predmeta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Nece ih ni niti u sledecih 50 godina. Zamislite ista plata za nastavnika veronauke, gradjanskog vaspitanja i sl.predmeta i matematicara. A odgovornost samo kod matematicara. Profesori matematike su stubovi prosvete. Nije isto matematika i gradjansko , veronauka koje treba ukinuti. U Engleskoj najbolje su placeni nastavnici matematike. Tacka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.