Srbija

28.06.2016. 13:18

Fonet

Autor: Nova Ekonomija

Srbija platila 25,3 miliona evra dva ruska helikoptera

Srbija

28.06.2016. 13:18

Transportni helikopteri Mi-17 stigli su na Beogradski aerodrom iz Rusije. Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je zadovoljan i srećan što je Srbija posle 36 godina uspela da kupi dva nova helikoptera, koja su, zajedno sa rezervnim delovima, koštali 25.349.000 evra.

Dva helikoptera su kupljena od Rusije za potrebe Vojske Srbije.

Vučić je rekao da će Vojska Srbije biti sve modernija i opremljenija i zahvalio pripadnicima Vojske Srbije, ministru odbrane Zoranu Đorđeviću i SDPR i SMATSA na uštedama, kako bi se obezbedio novac za helikoptere.

U naredna dva dana očekuje se sklapanje helikoptera, a potom slede probni letovi i ulazak u njihovo redovno korišćenje, najavio je Vulčić i dodao da će snažnija srpska ekonomija moći će da jača srpsku vojsku, što će biti trend.

„Smeju mi se kada citiram Broza, ali živimo i ponašamo se kao da ćemo hiljadu godina da živimo u miru, ali spremamo se i ako bude rata“, rekao je Vučić na beogradskom aerodromu, prilikom primoredaje dva ruska vojna helikoptera Mi 17 V-5. 

On je naveo da „Srbija vodi miroljubivu politiku ali smo uvek spremni da branimo i sačuvamo svoju zemlju“. 

Premijer je ocenio da je sada stanje u transportnoj avijaciji nešto bolje ali da je u lovačkoj avijaciji situacija kritična i izrazio nadu da će već u budžetu za 2017. godinu biti sredstava za obnovu i tog dela avijacije.

Vučić je dodao da je u planu da do kraja godine bude popravljen status pripadnika oružanih snaga i da njihova primanja budu nešto veća.

„Što se tiče borbene avijacije i borbenih helikoptera – Gazela, Orlova i Galebova, tu imamo problema sa delovima ali ćemo i tu popravljati stvari. Moraćemo da nabavljamo trodimenzionalne radare i usavršimo PVO rakete srednjeg dometa u naredne tri godine“, rekao je Vučić.

Komandant RV i PVO general major Ranko Živak je rekao da je prijem novih helikoptera veoma važan za taj vid vojske i dodao da će oni biti vrlo dragoceni i za potrebe oružanih snaga ali i za civilne potrebe, ako zatreba.

„Ljudi su izuzetno zadovoljni jer vide da se stvari menjaju na bolje. Proces opremanja će biti nastavljen, u skladu sa mogućnostima i potrebama“, rekao je Živak.

Živak je dodao da je vojska za te helikoptere već osposobila i letačko i zemaljsko osoblje i da će te letelice, posle neophodnih proba, biti uvedene u redovnu upotrebu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.