Ričard Brenson, osnivač i direktor konglomerata Virgin Group

Biznis-avanturista

Rukovodilac u više od 400 kompanija koje nose ime Virgin, čije se lično bogatstvo procenjuje na 5,1 milijardu dolara, Ričard Brenson je jednom prilikom rekao da je do svega što ima došao zahvaljujući tome što je sledio lični san i pokušao da ga realizuje najbolje što je umeoRičard Brenson rođen je 1950. godine u Londonu, u siromašnoj porodici. Kao mali je patio od disleksije i imao veoma loš uspeh u školi. Danas se njegovo bogatstvo procenjuje na 5,1 milijardu dolara, što ga svrstava na 300. mesto najimućnih ljudi na svetu, prema listi magazina Forbes. Iz londonskog Holand parka, nedavno se sa svojom porodicom preselio na privatno ostrvo Neker, jedno od britanskih Devičanskih ostrva, koje je kupio još 1978. godine za 180.000 dolara.


Utaja poreza i Sex Pistolsi

Nakon što su ga roditelji upisali u Stouv internat u Bakingemu, Ričard je smatrao da je okruženje isuviše ograničavajuće za njega. Napustio je srednju školu i preselio se u London. Prvi poslovni poduhvat započeo je sa samo 17 godina, kad je počeo da objavljuje magazin pod nazivom Student, koji je bio namenjen mladim aktivistima. Prvi broj je objavljen u januaru 1968. godine, a najveći tiraž bio mu je 100.000 primeraka. Svoj drugi poslovni poduhvat Brenson je otpočeo 1970. godine, osnivanjem kompanije Virgin Mail, koja se bavila prodajom ploča koje su se kupcima isporučivale poštom. Štrajk britanskih poštanskih službenika tokom 1971. godine predstavljao je ozbiljnu opasnost za Virgin Mail, što je Brensona navelo da se preorijentiše i umesto poštanske isporuke otvori diskont za prodaju ploča u Londonu. Međutim, nije dugo trebalo da dugovanja njegovih biznisa u to vreme narastu na 20.000 dolara. Tada je, kako piše Business Insider, napravio prevaru zasnovanu na lažnom uvozu, uz pomoć koje je uspeo da zaobiđe plaćanje poreza na proizvode koje prodaje. Dosta dugo je uspevao da izbegne organe vlasti, ali je ipak na kraju uhapšen. Uz kauciju od 45.000 dolara, koju je platila Brensonova majka, dugovi su dostigli 90.000 dolara, ali je Brenson napornim radom uspeo da ih se oslobodi.

Godine 1973. Brenson osniva kompaniju Virgin Records, između ostalog i da bi pomogao razvoju karijere svog prijatelja Majka Oldfilda. Oldfild je za Virgin Records snimio album na kome se, između ostalih, našla i čuvena kompozicjia „Tubular Bells", vodeća numera iz jednog od najpoznatijih horor klasika, Isterivača đavola. Samo četiri godine kasnije, Brenson u svoju diskografsku kuću dovodi grupu Sex Pistols, čime se preko noći vinuo u vrh muzičkog biznisa pank rok ere. Nadalje više nije bio problem da Virgin Records privuče najpopularnije muzičare toga doba, kao što su Rolling Stones, Peter Gabriel, Boy George, Phil Collins, Janet Jackson. Do 1983. godine, Brensonova Virgin imperija se proširila u toj meri da ju je sačinjavalo 50 različitih kompanija.


Nastavak teksta možete pročitati u dvanaestom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara