Ksenija Simović, Centar za evropske politike

Dah Italije i mesta na kojima nije bila

Ksenija Simović ima 26 godina, završene osnovne i master studije u Rimu, kao i master u Holandiji. Stručnjak je za međunarodnu saradnju za razvoj i evropske integracije, a u okviru Centra za evropske politike u Beogradu, gde je zaposlena, bavi se projektima razvoja Srbije na putu ka EU. Govori pet jezika, sluša džez, kuva, fotografiše...


Nakon gimnazije i četvorogodišnjeg učenja italijanskog jezika, kada je trebalo da odabre studije i buduću profesiju, aplicirala je i dobila stipendiju vlade Italije za osnovne studije na Univerzitetu La Sepienza u Rimu. Pošto je prijemni ispit na ovom univerzitetu bio u septembru, Ksenija je prvo upisala studije međunarodne politike na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

„Kada mi je početkom septembra javljeno da sam dobila stipendiju, verovatno sam ovde nekog usrećila oslobađanjem mesta. Dobila sam stipendiju za prvu godinu i morala da je pravdam uspehom za drugu i treću. Nakon što sam završila 2010. godine, vratila sam se kako bih radila na projektima razvoja. Tih godinu dana sam istraživala i popunjavala aplikacije za master studije. Bila sam u malo kritičnoj situaciji. Ipak, usmeravanje ka evropskim studijma se pokazalo kao dobro, jer je Srbija tada započela evropski put. Povezivanje međunarodne saradnje za razvoj i evropskih integracija je u mojim aplikacijama dobro prolazilo i tako sam dobila punu stipendiju u Holandiji za studije na njihovom univerzitetu u Tventeu. Tamo nije bilo klasičnog učenja i polaganja ispita pred profesorom, već smo radili istraživanja. Mislim da je bio super izbor što sam otišla tamo. Usmerila sam se na EU, pravo, ekonomiju‟, kaže Ksenija.

Nakon ovih studija, dobila je stipendiju Ministarstva za spoljne poslove Italije za master studije u Parmi. Nekoliko meseci po njihovom završetku aplicirala je za projekat Fonda za otvoreno društvo za reintegraciju studenata koji su studirali u inostranstvu i žele da se vrate i da se bave istraživačkim radom. Od prošle godine radi u Centru za evropske politike u Beogradu.Nastavak teksta možete pročitati u trinaestom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara