Zašto Srbija još nije član Svetske trgovinske organizacije

Genetski modifikovana prepreka

Za članstvo u STO neophodna je izmena Zakona o genetski modifikovanim organizmima tako što će se eliminisati eksplicitne zabrane prometa GMO proizvoda,  ali to ne znači da se oni moraju saditi na svojoj teritoriji. Tako tvrde nadležniSrbija je ušla u pregovore o članstvu u Svetsku trgovinsku organizaciju pre ravno deset godina. Posle decenije pregovaranja za pristupanje ovoj instituciji koja danas okuplja 161 državu članicu, a koje pokrivaju više od 95 odsto svetske trgovine, ostali smo među 23 zemlje koje su još u procesu pristupanja. 

Nadležni kažu da se pregovori Srbije o članstvu u STO, ipak, bliže kraju. Jedan deo javnosti ovo raduje, dok se drugi plaše. Među zabrinutima su i građani, ali i deo predstavnika  srpske privrede. Najčešća pitanja su: hoćemo li mi to, uskoro, biti preplavljeni genetski modifikovanim proizvodima, da li će nas hapsiti komunalna policija zato što nemamo licencu za proizvodnju crnog luka ili kajmaka, hoćemo li i dalje biti u prilici da jedemo jaja kokošaka sa salaša i avlija, da proizvodimo lekovite trave i čajeve,  ili ćemo postati samo tržište kome će multinacionalne kompanije prodavati robu i ostati bez ikakve proizvodnje...

Ova pitanja samo su deo onoga što se u javnosti, kao asocijacija na članstvo u STO, već godinama pominje.
Činjenice su, bar prema iskustvima drugih država, potpuno drugačije. Hrvatske firme su, tako, nakon ulaska u STO zabeležile rast izvoza polugotovih i gotovih proizvoda, ali i bitno proširile spisak zemalja sa kojima imaju spoljnotrgovinsku saradnju. Upoređenje sa onim što se, u istom periodu, dešavalo sa srpskom privredom jasno pokazuje koliko smo ne samo stagnirali, nego i postali dodatno nekonkurentni. I dalje svoj izvoz baziramo na primarnim proizvodnim sektorima. U prevodu - i dalje prodajemo voće od koga neko drugi zarađuje proizvodeći sok.

Pregovori o pristupanju neke države su kompleksni i traju u proseku šest i po godina.  Međutim, Kina je o ulasku u STO pregovarala više od 15 godina,  a Rusija skoro 18.  Hrvati su u STO ušli posle šest i po godina pregovora, a Crna Gora nakon pet godina. Rekorder po brzini okončanja pregovora je Kirgistan, koji je čitav proces pristupanja završio za dve i po godine. U regionu Balkana samo još Srbija i BiH nisu članice STO.

„Proces pristupanja novih članica STO odvija se po utvrđenoj proceduri", objašnjava za "Novu ekonomiju" Bojana Todorović, glavni pregovarač u procesu pristupanja Srbije STO i pomoćnik ministra trgovine i telekomunikacija. „On se odvija na dva paralelna koloseka, multilateralnom i bilateralnom.  Nastavak teksta možete pročitati u dvadesetpetom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.