Dizajn

Ugaoni konjak, remek-delo

Arhitekta Daniel Libeskind dizajnirao je novu, ugaonu flašu za konjak Hennessy

Daniel Libeskind je jedan od najpoznatijih svetskih arhitekata, projektovao je mnogo, i to po celom svetu, a svakako najpoznatiji projekti po kojima ga svrstavaju u sam vrh svetske arhitekture su Jevrejski muzej u Berlinu i ceo kompleks Svetskog trgovinskog centra u Njujorku. Nije neobično da se arhitekte veoma dobro snalaze i u dizajnu običnih, svakodnevnih objekata i nameštaja. Libeskind ima slična iskustva u kreiranju mobilijara, ovo mu je prvi produkt dizajn ove vrste - flaša za konjak. Na pitanje kako bi opisao ovo iskustvo, uporedio je proces dizajniranja flaše sa procesom projektovanja zgrade. I zaista, nova Hennessy boca jako podseća na arhitekturu Daniela Libeskinda.

Kristalna boca Baccarat ima spljošten, ugaoni oblik koji „okružuje“ zakrivljeni unutrašnji oblik koji je u originalu oblik tradicionalne Hennessy boce za konjak. Ta dva oblika su i napravljena da se već na prvi pogled ima osećaj spoja istorije i budućnosti.

„Bio sam inspirisan interakcijom istorije, moćnog oblika Hennessya i budućnosti, novog simbola brenda, posebna magija se dešava kada se to dvoje spoje, želeo sam da poštujem istoriju dok je uzdižem“, rekao je Libeskind.

Ono što je Libeskind uspeo jeste da kombinacijom zakrivljenih organskih krivina sa smelim ugaonim geometrijskim oblikom flaše, to jest umetanjem mekog, zakrivljenog oblika unutar kristalne forme da novu energiju i kompleksnost tečnosti unutar boce, što je samo po sebi najvažnije i što je sam Hennessy konjak stavio u prvi plan. 

Proces dizajna je počeo još pre nekoliko godina sa zajedničkim ciljem da se stvori nešto spektakularno, posebno i retko. Kao i svi njegovi projekti, i ovaj je prilično organski, i kako i sam kaže: „Uvek počinje sa iskrom inspiracije, idejom, ili mestom, ili čak osećajem, a zatim se širi u plamen mogućnosti. Dekander se razvijao mnogo godina, poput glavnog plana grada ili katedrale.“

Za razliku od Libeskinda, kome je ovo prvo iskustvo ove vrste, kompanija Hennessy već ima iskustva u radu sa arhitektama. Nedavno je Franck Gehry, dobitnik Pritzkerove nagrade za arhitekturu, kreirao limited-edition flašu za 150 godina postojanja Hennesy X.O. konjaka.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.