Održivost

05.04.2023. 13:43

Sekopak

Autor: Nova ekonomija

Sekopak ostvario rekordne rezultate prošle godine

Ušteđeno gotovo 60.000 tona ugljen-dioksida

Foto: Sekopak

Godisnja CO2 konferencija kompanije Sekopak

Održivost

05.04.2023. 13:43

Kompanija Sekopak, najveći operater za upravljanje ambalažnim otpadom u Srbiji, doprineo je smanjenju emisije ugljen-dioksida za više od 58.000 tona, a sedmu godinu zaredom reciklirane su rekordne količine otpada. Ova postignuća rezultat su saradnje više od 140 privatnih kompanija, sakupljača, reciklera i javno-komunalnih preduzeća uključenih u kompanijske aktivnosti.

Tim povodom, na ovogodišnoj CO2 konferenciji, Sekopak je dodelio sertifikate za doprinos u ostvarenju ovih ciljeva svojim partnerima, ali i po prvi put organizovao panel-diskusiju o budućnosti upravljanja ambalažnim otpadom.

Generalna direktorka kompanije Sekopak, Violeta Belanović, istakla je činjenicu da je u Srbiji uz pomoć operatera ambalažnog otpada u 2021. godini ušteđeno više od 93.000 tona CO2, što znači da je udeo Sekopak i partnera veći od 60 procenata ušteđene emisije na nacionalnom nivou.

„Misija Sekopaka, kao pionira u oblasti upravljanja ambalažnim otpadom je da kontinuirano podiže standard za lestvicu iznad i da uspostavlja sistem koji će doprineti kvalitetnijem životu građana Srbije. Uz to, uvek ćemo biti podrška našoj širokoj mreži partnera kako bi jednostavnije i efikasnije postigli predviđene ciljeve.

Violeta Belanović, Generalna direkorka kompanije SekopakFoto: Sekopak

Sa više od 830.000 tona recikliranog otpada do sada, pokazali smo da je pitanje reciklaže odavno prevazišlo ekološke okvire i postalo tema od značaja za celo društvo i svakog pojedinca. Rekordni rezultati iz proteklog perioda samo su dodatni motiv da nastavimo sa afirmacijom teme reciklaže i da svakim narednim projektom dostignemo i prestignemo već ambiciozne ciljeve koji su postavljeni pred sve nas“, izjavila je Violeta Belanović.

Na panel-diskusiji koja je pratila konferenciju na temu „Unapređenje sistema upravljanja ambalažnim otpadom – izazovi i rešenja“, učestvovale su Sandra Dokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine, Mira Radenović, članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost grada Novog Sada, Sanela Veljanovski Mandić, iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju i Ivana Pavlović, menadžerka operacija kompanije Sekopak. Tokom razgovora zaključeno je da je postavka infrastrukture za upravljanje otpadom preduslov uspešnog sistema.

Panel – Unapređenje sistema upravljanja ambalažnim otpadom – iazovi i rešenjaFoto: Sekopak

„Iako je do sada čak 56 jedinica lokalne samouprave uspostavilo sisteme za separaciju ambalažnog otpada, svesni smo da na tom polju još uvek ima puno prostora za napredak. Mi u Ministarstvu zaštite životne sredine imamo obavezu, ne samo da obezbedimo funkcionisanje sistema, već i da konstantno radimo na podizanju svesti. Upravo zato, uspostavljanje poverenja građana u javno-komunalna preduzeća, biće od ključne važnosti ako želimo da sistem primarne separacije, odnosno odvajanja otpada, zaista zaživi“, istakla je prilikom panela Sandra Dokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine.

 Pored redovnih aktivnost i stalnih napora na unapređenju sistema reciklaže, u proteklom periodu iza kompanije Sekopak je i veliki projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ u okviru kog je podeljeno 800 zvona za staklenu ambalažu, dok je u toku konkurs za dodelu još 800 opštinama širom Srbije. Pored toga kompanija trenutno realizuje i projekte „Pametno recikliraj“ u Zrenjaninu, „Mala škola reciklaže“ u Požarevcu i „Vlasina još čistija ljubav“.

Dodela sertifikata državnoj sekretarki Sandri DokićFoto: Sekopak

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.