2023 Održivost

03.01.2024. 15:48

Erste Banka Srbija

Autor: Nova ekonomija

Tradicija društveno odgovornog poslovanja nas obavezuje i inspiriše

Foto: Erste Banka

Naši prioriteti su finansijska edukacija, podrška razvoju preduzetništva sa posebnim fokusom na socijalna preduzeća, startape, žensko preduzetništvo, zatim osnaživanje delovanja organizacija civilnog društva, ulaganje u zelenu ekonomiju, ulaganje u kulturu i umetnost, obrazovanje i osnaživanje mladih

 Za nas u Erste Banci tema održivog i odgovornog poslovanja nije nova. Iza nas je više od 15 godina strateškog planiranja i razvoja, ali i transparentnog izveštavanja u skladu sa međunarodno priznatim inicijativama, metodologijama i smernicama u ovoj oblasti. Društvena odgovornost i održivi razvoj su temelj na koji se oslanjamo u svom svakodnevnom radu, ali i na kome baziramo naš dalji rast i razvoj. Naravno, u težnji da damo svoj doprinos napretku čitavog društva nismo sami, te smo još od razvoja prve Strategije društveno odgovornog poslovanja, daleke 2008. godine, uključili sve zainteresovane strane aktivno slušajući i uvažavajući njihove potrebe.

Kao aktivni član zajednice u kojoj poslujemo, pratimo sve promene i izazove savremenog života, ubrzani tehnološki razvoj, ali i klimatske promene koje su sve izraženije. U skladu s tim, definisali smo svoje prioritete, a to su finansijska edukacija, podrška razvoju preduzetništva sa posebnim fokusom na socijalna preduzeća, startape, žensko preduzetništvo, zatim osnaživanje delovanja organizacija civilnog društva, ulaganje u zelenu ekonomiju, ulaganje u kulturu i umetnost, obrazovanje i osnaživanje mladih.

Naš pristup karakterišu učenje, saradnja, prenošenje stečenog iskustva, dijalog i umrežavanje, pa smo upravo zato osnivači i članica najrelevantnijih inicijativa u ovoj oblasti u Srbiji poput: Globalnog dogovora UN-a, Foruma za odgovorno poslovanje, Nacionalnog saveta za društveno odgovorno poslovanje, Srpskog filantropskog foruma i drugih. Naša Banka je od samog početka poslovanja svoju poslovnu filozofiju uskladila sa principima Globalnog dogovora UN-a, koji su vezani za radna i ljudska prava, životnu sredinu i sprečavanje korupcije.

Vremenom, kako smo sticali dodatno iskustvo i znanje, ali i kako se menjalo poslovno okruženje, uskladili smo poslovanje sa Ciljevima održivog razvoja UN-a, Principima osnaživanja žena UN Women, Deklaracijom o borbi protiv korupcije Globalnog dogovora Srbija, UN Standarda za ponašanje preduzeća za borbu protiv diskriminacije LGBTI, a samo izveštavanje o postignutim rezultatima i ciljevima sa metodologijom GRI (Global Reporting Initiative).

Sve prisutnija Environment, Social, Governance – ESG agenda svakako nije nova tema, posebno za sve nas koji smo održivosti pristupili na vreme i njome se bavili na savestan i odgovoran način. Ona zapravo predstavlja naredni korak u razvoju koji propisuje dodatne zahteve, mere, pravila, zvaničnu regulativu kako bismo svi zajedno aktivnije i snažnije delovali ka zahtevnim, jasno definisanim i merljivim ciljevima.

Jasno je da krovni cilj ovako planiranog i usklađenog delovanja svih sektora jeste opstanak društva i planete kroz skrining kako onoga što je dobro definisano i urađeno, tako i onoga što mora da se menja, unapredi. Potrebno je utvrditi u kojim oblastima/sektorima postoje praznine u delovanju, a gde prostor za investicije i ko je odgovoran za te investicije, gde nam manjka znanja i slično. Više se nijedan biznis ne može posmatrati zasebno. Svi činimo deo jednog sistema i svako ima jednako važnu ulogu, a uticaj svakog od nas se može sagledati kroz jasnu prizmu ESG metrika.

Zeleno bankarstvo na Erste način

Pre više od 10 godina počeli smo da, prilikom donošenja poslovnih odluka u vezi sa finansiranjem, pored ekonomskih faktora detaljno i odgovorno razmatramo društvene, ekološke i etičke kriterijume. Ovo je propisano našim internim aktima, politikama i procedurama, jer projekti u oblasti obnovljivih izvora energije podrazumevaju veoma kompleksne aktivnosti, kako za nosioce projekata tako i za finansijske institucije.

Prepoznajući klimatske promene kao jedan od najvećih globalnih izazova današnjice, u skladu sa svojom politikom o odgovornom finansiranju i politikom finansiranja obnovljivih izvora energije, posvećeno delujemo u pravcu pružanja podrške za finansiranje različitih projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Već nekoliko godina, zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), kroz Program finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan, aktivno promovišemo i energetsku efikasnost u domaćinstvima. Fizička lica ove kredite mogu iskoristiti za zamenu stolarije, adaptaciju stambene fasade, kupovinu opreme za grejanje ili drugu namenu koja doprinosi ekonomičnosti i uštedi energije.

Poslednjih godina veliki broj naših građana iskoristio je „zelene kredite“ da svoj dom učini energetski efikasnijim i smanji troškove

Poslednjih godina veliki broj naših građana iskoristio je „zelene kredite“ da svoj dom učini energetski efikasnijim i smanji troškove. Sa svrhom unapređenja energetske efikasnosti samo tokom 2022. godine realizovana su 763 kredita fizičkim licima u volumenu od skoro 490 miliona dinara. S druge strane, oni koji žive u zgradama malo teže dolaze do novca za veće zajedničke investicije. Prepoznavši potrebu, kroz pilot-projekat počeli smo da odobravamo kredite i ovom segmentu klijenata.

Prvi kredit takve vrste realizovan u našoj zemlji odobren je u Svilajncu. Namenjen je za nabavku generatora i finansiranje svih pratećih troškova, poput potrošnog materijala i priključka na gasnu infrastrukturu za stambenu zajednicu. Takođe će biti zamenjena ulazna vrata na svih 12 ulaza. Ugradnjom aluminijumske stolarije visokih energetskih performansi rasipanje energije iz zajedničkih delova zgrade biće svedeno na minimum.

Elaborat energetske efikasnosti koji je rađen za potrebe procene opravdanosti investicije pokazao je da će primarna potrošnja energije biti smanjena za 48%, a emisije CO2 za čak 55%.

Imamo ne samo pionirsku, već i vodeću ulogu u finansiranju obnovljivih izvora energije u Srbiji sa preko 60 ovakvih projekata. Poseban akcenat stavljen je na projekte poput vetroparkova i biogasnih postrojenja, čime se značajno doprinosi održivom razvoju naše zemlje, i to na više načina.

Najveća prednost vetroparkova, a učestvovali smo u realizaciji čak četiri takva projekta – Kovačica, Krivača, Košava i Kula, jeste korišćenje potencijala vetra kao obnovljivog izvora energije. Korist se prvenstveno ogleda u proizvodnji električne energije bez emisije štetnih gasova u atmosferu i posledično stvaranja efekta staklene bašte, jer se smanjuje zavisnost od proizvodnje energije korišćenjem fosilnih goriva.

Banka takođe aktivno učestvuje u projektu „Čista Srbija“, koji ima za cilj izgradnju nove kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda. Kroz ovaj projekat pružamo različite garancije za građevinske firme, a samo u 2022. godini izdali smo garancije vredne oko 10 miliona evra za MSP sektor.

 

Lideri društvene odgovornosti 2023

 

Inkluzivno bankarstvo na Erste način

 Snažno se zalažemo da finansijske usluge budu dostupne svim segmentima društva, te stoga poseban akcenat stavljamo na grupe koje su tradicionalno bile isključene iz finansijskog sistema. Ovaj pristup nije samo važan za ispunjenje naše poslovne strategije, već takođe igra presudnu ulogu u smanjenju ekonomske nejednakosti i povećanju finansijske stabilnosti u zajednici u kojoj poslujemo.

Između ostalog, ovo činimo kroz „Korak po korak“, sada već dobro poznati program socijalnog bankarstva. Program je osmišljen kao podrška početnicima u biznisu za otvaranje radnih mesta, socijalnim preduzećima, osnaživanju organizacija civilnog društva u daljem razvoju. Davanjem namenskih kredita pomažemo našim klijentima, koje finansijske institucije uglavnom ne prepoznaju, da pokrenu malo preduzeće, finansiraju renoviranje svojih kuća, steknu više obrazovanje, povećaju svoju mobilnost i dobiju pravo na zdravstvenu zaštitu. Važno je istaći da svoje proizvode kombinujemo sa finansijskom edukacijom i poslovnim obukama, da bismo pomogli klijentima da donesu dobre finansijske odluke. Da bismo obezbedili njihov dugoročan uspeh, imamo stalan mentorski program za podršku savladavanja finansijskih i poslovnih izazova.

Samo u 2022. godini kroz program „Korak po korak“ kreditno smo podržali 98 startapa i četiri organizacije civilnog društva u ukupnom volumenu od preko 145 miliona dinara. Startap klijentima, korisnicima programa, obezbedili smo preko 230 sati mentorske podrške, dvostruko više nego u prethodnoj godini.

U prethodne tri godine posebna pažnja je posvećena najmlađima i njihovom uvođenju u svet novca

Pored kreiranja inkluzivnih programa i finansijskih proizvoda i usluga, preduslove za napredak i održivost čitavog društva stvaramo i unapređenjem finansijske pismenosti, zbog čega smo pokrenuli brojne inicijative, programe i projekte u ovoj oblasti. Pre svega, tu je #ErsteZnali – sveobuhvatni, besplatni program finansijske edukacije, pokrenut pre četiri godine. Samo u toku 2022. godine zabeleženo je oko 100.000 jedinstvenih poseta ovoj platformi, na kojoj građani mogu pronaći informacije i savete koji se tiču štednje, kartica, bezbednosti na internetu, kredita, kupovine nekretnina, pokretanja posla, proizvoda osiguranja, investicionih proizvoda i slično.

U prethodne tri godine posebna pažnja je posvećena najmlađima i njihovom uvođenju u svet novca. U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, od školske 2021/22. godine realizujemo projekat „Škola novca za osnovca“ kako bi učenici stekli i razvili znanja, veštine i stavove iz ove oblasti. Do sada su u okviru projekta pripremljeni plan i program nastave u osnovnim školama prema starosnim uzrastima iz oblasti finansijske pismenosti, organizovana je obuka za oko 800 nastavnika, i sprovedena prva faza projekta u preko 300 škola iz cele Srbije.

Nakon knjige Čuvari Zmajevog blaga kreirali smo i istoimenu igricu namenjenu deci uzrasta od šest do devet godina, koja je do sada imala više od 18.000 preuzimanja.

Podrška zajednici na Erste način

Od samog osnivanja naša misija je da doprinesemo daljem razvoju društva i podizanju kvaliteta života u zajednicama u kojima poslujemo. Verujemo da sinergija različitih resursa daje najbolje rezultate i stoga nastojimo da prepoznamo kvalitetne ideje i partnere sa kojima ćemo menjati društvo nabolje. Svi programi koje Banka podržava podstiču inkluziju i ravnopravnost, a posebno se radi na ekonomskom i socijalnom osnaživanju osetljivih grupa društva. Samo u 2023. godini će u razne projekte i inicijative kroz sponzorstva i donacije u oblasti kulture, umetnosti i sporta biti uloženo preko 18 miliona dinara.

Posebno smo ponosni što je naša Banka prepoznata i po programu korporativnog volontiranja. Erste volonteri su ove godine svoj 15. rođendan proslavili radno, uređujući Andrevlje, jedno od najpoznatijih izletišta Nacionalnog parka Fruška gora. Akcija je organizovana u saradnji sa tradicionalnim partnerima, Arhus centrom iz Novog Sada i Volonterskim servisom mreže Zelena stolica, dok je ovoga puta domaćin akcije bio Nacionalni park Fruška gora.

Andrevlje je zablistalo novim sjajem zahvaljujući vrednim rukama preko 300 volontera iz Erste Banke i predstavnika partnerskih organizacija, kojima je pomagalo preko 100 dece različitog uzrasta. Obeležene su i očišćene planinarske staze ukupne dužine pet kilometara, sa kojih je sakupljeno 80 džakova smeća, postavljena je nova info-tabla, kao i 10 novih šumskih odmorišta sa po dve  klupe i jednim stolom. Mali volonteri su posebno brinuli o životinjskom svetu, pa su tako postavili 20 kućica i 20 hranilica za ptice, od recikliranih materijala.

Posebno smo ponosni što je naša Banka prepoznata i po programu korporativnog volontiranja

Jednom dato javno obećanje kroz komunikaciju strategije društveno odgovornog i održivog poslovanja mora da se poštuje, da se na njemu radi i da se ono menja u korak sa promenama, zahtevima, novonastalim izazovima i trendovima, kao i aktuelnim pitanjima u društvu. Ponosni smo što smo prepoznati kao pionir i lider u oblasti društveno odgovornog i održivog poslovanja – to nam daje snažan vetar u leđa da nastavimo da unapređujemo svoje aktivnosti, podižemo letvicu ciljeva svaki put malo više i zajedno sa partnerima, sa kojima delimo iste vrednosti, menjamo svet nabolje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.