Održivost

17.04.2024. 16:34

Trag fondacija

Autor: Nova ekonomija

Važno je da podržimo razvoj učeničkog preduzetništva

Foto: Jakov Simović/Trag fondacija

Ana Veljković, dobitnica VIRTUS nagrade

Održivost

17.04.2024. 16:34

Ona je nastavnica geografije u Gimnaziji „Bora Stanković“ i Pravno-poslovnoj školi u Nišu, kao i edukatorka i liderka u oblasti preduzetništva, sa više od deset godina iskustva u osnaživanju žena i devojčica.

„Učeničko preduzetništvo u Srbiji je u stalnom porastu i omasovljuje se iz godine u godinu. Ključnu ulogu u svemu tome ima organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, koja kroz programe obuka nastavnika i učenika za rad u učeničkoj kompaniji, kao i kroz razne vidove takmičenja, ostvaruje svoju misiju u našoj zemlji. Kako bi se svest o značaju učeničkog preduzetnišva kontinuirano razvijala, važno je i postepeno uvođenje preduzetništva kao obaveznog predmeta, kako u srednjim, tako i u osnovnim školama“, izjavila je Ana Veljković, dobitnica VIRTUS Specijalne nagrade za doprinos promociji ženskog preduzetništva.

Za svoju podršku promociji ženskog preduzetništva nagrađeni ste VIRTUS nagradom za filantropiju. Šta za Vas predstavlja to priznanje?

Na početku bih se zahvalila Trag fondaciji, koja je prepoznala i nagradila moj dugogodišnji dobrovoljni rad, koji je zapravo moja vannastavna aktivnost u okviru koje razmenjujem najbolju energiju, znanje, ideje i trud sa mojim učenicama koji nalaze sebe u učeničkom preduzetništvu. Bila sam potpuno zatečena kada sam saznala da sam jedan od ovogodišnjih laureata, nisam očekivala nagradu i zbog toga mi je posebno draga.

To što sam dobitnica ove nagrade mi je potvrda da sam na pravom putu i da to što radim ima smisla. VIRTUS nagrada je, naravno uz uspehe i sve ono što mi moji učenici i učenice pružaju, dodatna satisfakcija, posebno jer mi je nagradu dodelila organizacija koja prati društveno odgovorne pojedince i kompanije za doprinos razvoju filantropije. Kao dobitnica ovog priznanja, imam i odgovornost da nastavim svoj rad s istim entuzijazmom i predanošću, kako bih inspirisala i osnažila nove učenice na rad u oblasti  učeničkog preduzetništva, a time i ostvarila pozitivan uticaj na zajednicu.

Kao edukatorka dugi niz godina podržavate osnaživanje žena i devojčica. Koji su najveći izazovi sa kojim ste se susretali?

Svakako najveći izazov je prikupljanje materijalnih sredstava, motivisanje struktura u lokalnoj zajednici i sponzora da pomognu učeničke kompanije koje izbore plasman na državno takmičenje, da mogu da se pripreme i predstave na najbolji način. Naravno, kao u američkim filmovima, „konjica uvek stigne na vreme“.

Želim da kažem da uvek ima ljudi, organizacija i kompanija koje žele da pomognu i to rado čine, ali treba do njih doći, jer nisu svi vidljivi na prvi pogled. Posebno bih u vezi sa tim istakla pomoć Privredne komore Srbije i gospodina Marka Čadeža, koji su učeničkoj kompaniji „Green Grafitti“ omogućili da potpuno opremljeni, kao prava sportska reprezentacija Srbije, odu na Evropsko takmičenje učeničkih kompanija u Berlin 2015. godine.

 Koliko je u Srbiji razvijeno učeničko preduzetništvo?

Učeničko preduzetništvo u Srbiji je u stalnom porastu i omasovljuje se iz godine u godinu. Ključnu ulogu u svemu tome ima organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, koja kroz programe obuka nastavnika i učenika za rad u učeničkoj kompaniji, kao i kroz takmičenja ostvaruje svoju misiju u našoj zemlji. Godina 2016. je bila proglašena „godinom preduzetništa“ i to je bila jedna od uspešnijih godina za uključivanje učenika u preduzetništvo.

Naravno da postoje i druge organizacije i inicijative, i njihovo prisustvo je neophodno na celoj teritoriji Srbije kako bi se svest o učeničkom preduzetnišvu kontinuirano razvijala. Takođe, važno je i postepeno uvođenje preduzetništva kao obaveznog predmeta, kako u srednjim, tako i u osnovnim školama. Trenutno je zastupljeno samo u stručnim školama, ali očekujem da će ući i u gimnazijske planove i programe.

 Sarađujete sa mnogim organizacijama koje podržavaju preduzetnice u zemljama u regionu. Kakva ste iskustva stekli kroz tu saradnju?

Već sam pomenula dvadeset godina dugu saradnju sa organizacijom Dostignuća mladih Srbije, što govori o tome da je na obostrano zadovoljstvo. Takođe sam sarađivala i sa Kućom klastera iz Niša, Deli prostorom, EU infokutkom i Regionalnim centrom za obrazovanje odraslih, takođe iz Niša, kao i WWF-Adria, MIS, Connecting-om i drugim organizacijama.

Stečena iskustva u saradnji sa ljudima iz tih organizacija su dragocena, kao i veštine i znanja, kontakti s ljudima koji dele slična ili ista interesovanja. Posebno je inspirativno raditi na projektima koji imaju za cilj očuvanje životne sredine.

 Koji biste cilj želeli da ostvarite u narednom periodu?

U budućnosti imam nameru da uspostavim saradnju sa niškim klasterom žena preduzetnica kako bismo jedne drugima pružile ono najbolje što imamo i kako bismo bile još bolje. Zajedničke aktivnosti i angažovanje će doprinositi inicijativama za promociju rodne ravnopravnosti i ekonomskih mogućnosti za osnaživanje žena u lokalnoj zajednici. Svakako bi i pokretanje edukativnih aktivnosti iz preduzetništva namenjeno mladima imalo pozitivan uticaj na društvo.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.