Business Intelligence

13.02.2020. 13:33

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Telenor se žali na navodne damping cene Telekoma

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki nedavno je objavila odluke iz kojih se vidi da je kompanija Telenor tražila zaštitu od navodno nelojalne konkurencije državnog Telekoma, kog optužuje da je pobeđivao u javnim nab...

FOTO: Nova ekonomija

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki nedavno je objavila odluke iz kojih se vidi da je kompanija Telenor tražila zaštitu od navodno nelojalne konkurencije državnog Telekoma, kog optužuje da je pobeđivao u javnim nabavkama nudeći nerealno niske cene usluga.

Radi se o dve nabavke usluga mobilne telefonije koje su krajem prošle i početkom ove godine sprovele Srbijavode (u vrednosti od 3,9 miliona dinara) i JKP Zelenilo i groblja Smederevo (u vrednosti od dva miliona dinara).

U žalbama na te postupke koje je podneo Komisiji, Telenor je naveo da je Telekom za svaku od traženih usluga – SMS, minut razgovora ka bilo kom operateru, minut razgovora ka fiksnim brojevima, cenu pretplate i slično – nudio cenu od 0,01 dinar.

Žaleći se na odluku Srbijavoda, Telenor navodi da je Telekom „ponudio praktično besplatno pružanje usluge mobilne telefonije naručiocu, čak i za minimalnu mesečnu potrošnju, koja bi mogla da predstavlja neku dobit za izabranog ponuđača“.

U žalbi se kaže da je „više nego jasno“ da ponuda Telekoma „sadrži skrivene troškove, jer izabrani ponuđač negde mora ostvariti profit, kako bi opravdao uslugu koju će pružati dve godine i kako bi opravdao budžet za nabavku mobilnih telefona koji je utvrđen u visini od preko pet miliona dinara“.

Iz dokumentacije za ovu javnu nabavku vidi se da je Telenor takođe nudio cenu od 0,01 dinar za većinu usluga, ali je kao cenu pretplate po broju tražio 600 dinara.

U slučaju nabavke koju je sprovelo JKP Zelenilo i groblja Smederevo, Telenor je nudio besplatnu pretplatu, SMS poruke i pozive u mreži, ali je kao cenu poziva van svoje mreže naveo 1,75 dinara po minutu.

Telekom je, sa druge strane, u obe javne nabavke ponudio cenu od 0,01 dinar za svaku od navedenih usluga.

Međutim, Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki odbila je ove žalbe Telenora, jednu zbog „nedostatka aktivne legitimacije“ a drugu kao „neosnovanu“.

U slučaju postupka koji je sprovelo preduzeće Srbijavode, Komisija je ocenila da Telenor „nije obrazložio“ zbog čega smatra da je ponuđena cena Telekoma „neuobičajeno niska“ u smislu Zakona o javnim nabavkama.

Kod nabavke koju je sprovelo JKP Zelenilo i groblja Smederevo, Komisija navodi da je Telenorova ponuda suprotna zahtevu iz konkursne dokumentacije da cena za elemente kriterijuma ne sme biti niža od 0,01 dinar, a cena mesečne pretplate ne sme biti veća od 30 dinara po broju.

Javno preduzeće Srbijavode objavilo je odluku o dodeli ugovora Telekomu trećeg, a JKP Zelenilo i groblja osmog januara na portalu javnih nabavki.

Telekomova firma pobeđuje na tenderima a krši prava radnika
JKP za metro nabavlja usluge Telekoma Srbija

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.