Izdavaštvo

08.04.2021. 18:06

Autor: Mateja Agatonovic

Srbija i SAD 20 godina kasnije (2000-2020)

Izdavaštvo

08.04.2021. 18:06

Ove godine obeležava se 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD. Tradicionalno prijateljski i intenzivni odnosi prolazili su kroz više faza. Nakon demokratskih promena, odnosi su znatno poboljšani u svim oblastima.

Od 2000. do danas SAD su važan investitor u Srbiji. Prema procenama, američke kompanije su uložile nekoliko milijardi dolara. Među najvećim investitorima upravo su kompanije iz SAD. Ono što obećava, povećano je interesovanje američkih tehnoloških kompanija za Srbiju, sa posebnim naglaskom na mogućnosti u e-upravi, klaudu, digitalizaciji i sl.

Do sad a nije postojalo nijedno istraživanje koje ukazuje na strukturu američkih investicija i donacija u Srbiji. Otuda u domaćem medijskom prostoru često šum i konfuzija o tome koji su najveći investitori u Srbiji, koji su najveći donatori, a koji su kreditori…

Ova edicija sadrži analizu o investicijama i donacijama SAD u poslednje dve decenije, i niz članaka relevantnih sagovornika, čime omogućavamo domaćoj javnosti i poslovnoj zajednici da kritički procene prisustvo i uticaj prisustva SAD u Srbiji. Takođe, edicija je doprinos naše medijske kuće unapređenju medijske i finansijske pismenosti građana Srbije.

PREUZMITE EDICIJU

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.