Lifestyle

29.08.2022. 14:49

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Hoće li Novosađani mirnije spavati pored sterilnih komaraca?

Foto: Pixabay

Lifestyle

29.08.2022. 14:49

Pedeset hiljada sterilnih mužjaka tigrastog komarca pušteno je u Novom Sadu u okviru projekta za kontrolu štetočina na ekološki prihvatljiv i održiv način kako bi se smanjio broj komaraca, saopštio je Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Slađan Velinov, direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije izjavio je da je sredinom prošle sedmice u centru Novog Sada otpušteno poslednjih 50.000 sterilnih mužjaka azijskog tigrastog komarca obojenih fluorescentnim bojama. 

Time je završeno otpuštanje iz serije od ukupno 200.000 jedinki, koje je počelo početkom avgusta ove godine. Radi se o aktivnostima na projektu Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE) RER 5026 „Enhancing the Capacity to Integrate Sterile Insect Technique in the Effective Management of Invasive Aedes Mosquitoes“, koji je deo programa tehničke pomoći i saradnje Republike Srbije sa MAAE, kojim na nacionalnom nivou koordinira Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, navodi se u saopštenju. 

ITALIJANSKI NAUČNICI: KOMARCI NE PRENOSE KORONU

Kao deo integrisanog suzbijanja štetočina, tehnika sterilnih insekata (SIT) ima za cilj da smanji broj komaraca i time potencijalno zaustavi širenje bolesti u ciljanom području. Kad se primenjuje na komarcima, SIT podrazumeva otpuštanje sterilnih mužjaka koji se ne hrane krvlju, i zbog građe usnog aparata, fizički ne mogu da ubodu, pa samim tim ne mogu da prenose bolesti.

Cilj ovog projekta je iznalaženje novih načina za suzbijanje ove invazivne vrste komaraca koja može prenositi viruse denge, čikungunje i zike, a takođe i srčanog crva pasa.

Ideja je zasnovana na tome da se ženke azijskog tigrastog komarca pare samo jednom u toku života i ako to učine sa sterilnim mužjakom ne ostavljaju potomstvo. Pristup je poznat kao „tehnika sterilnih insekata“ koja koristi nuklearne metode za kontrolu štetočina na ekološki prihvatljiv i održiv način.

Mužjaci komaraca se sterilišu zračenjem (gama ili rendgenskim zracima) koje oštećuje njihove spermatozoide. Otpušteni sterilni mužjaci nisu transgeni, niti radioaktivni, navodi se u saopštenju.

Upotreba zračenja je uobičajena praksa za sterilizaciju medicinske opreme, krvnih seruma i prehrambenih proizvoda, kao i za medicinski tretman ljudi.

Tehnika SIT, odnosno korišćenje zračenjem sterilisanih insekata za smanjenje bojnosti štetočina je tehnika koja se decenijama uspešno koristi širom sveta, najviše u poljoprivredi za suzbijanje voćne muve. Otpuštanje sterilisanih mužjaka u programima zaštite pomorandži, mandarina i limuna nije rezultiralo štetnim uticajima na životnu sredinu, domaće životinje ili ljude.

Tehnika se primenjuje u Italiji i Španiji, a preliminarna istraživanja su počela u Crnoj Gori, Nemačkoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Švajcarskoj i Portugaliji, navodi se u saopštenju. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.