Lifestyle

09.08.2022. 10:55

Uniqa osiguranje

Autor: Nova Ekonomija

Ovacije za Džona Malkoviča i „Paklenu komediju“ na Feliks Romulijani

Foto: Uniqa osiguranje

Lifestyle

09.08.2022. 10:55

 Izvođenjem muzičkog komada „Paklena komedija“, holivudski glumac Džon Malkovič i orkestar Bečke akademije sa Vroclavskim baroknim orkestrom oduševili su publiku na antičkom nalazištu Feliks Romulijana kod Zaječara.

Malkovič i muzičari su za svoj specifični pozorišni eksperiment nagrađeni ovacijama oko 1.000 posetilaca na prostoru na otvorenom unutar ostataka rimske carske palate iz 3. stoleća. „Paklena komedija“ spojila je Malkovičevu scensku izražajnost u izgovaranju teksta inspirisanog iskustvom serijskog ubice i vrhunsku klasičnu muziku u izvedbi dva orkestra. Bahove, Betovenove, Hajdnove arije su na maestralan način dočaravali orkestri i sopranistkinje Čen Riz i Suzan Lanbajn.

Predstava je izvedena u okviru Zaječarskog kulturnog leta na Feliks Romulijani i ArtLink festivalu, koji ove godine obeležava desetogodišnji jubilej.

„Paklena komedija – ispovest serijskog ubice“ je plod zajedničke ideje reditelja predstave Michale Šturmingera, dirigenta Haselbeka i samog Malkoviča, i govori o Džeku Untervegeru, austrijskom piscu i serijskom ubici, poznatom kao „Ubica iz bečkih šuma“. Unterveger je 1976. osuđen na zatvorsku kaznu za ubistvo osamnaestogodišnje Margret Šafer, a potom je u zatvoru otkrio dar za pisanje i autobiografskim romanom „Čistilište ili izlet u zatvor – Izveštaj krivca“ stekao slavu. 

Džon Malkovič je naglasio da je tokom izvođenja predstave, interakcija sa kolegama na sceni i sa samom publikom najvažnija. Ekipu koja je realizovala Paklenu komediju, spojila je zajednička želja da realizuju ovo delo koje im je pružilo veliko umetničko nadahnuće i inspiraciju.

Malkovič je opčinjen muzikom koja je postala vrlo važan element njegovih angažmana. Pored ovog projekta, radi i na nekolicini drugih u kojima se izvode zanimljiva dela muzičke literature u saradnji sa vrhunskim umetnicima. Kako sam ističe, velika je privilegija živeti život uz muziku i imati zadovoljstvo da budete deo umetničkih poduhvata sa kolegama muzičarima.

I dirigent Haselbek, koji je sastavio muzičku listu i koji je dirigovao sinoćnim izvođenjem, ističe da muzika u predstavi zauzima veoma značajno mesto i sve arije su u funkciji tumačenja teme koja govori o stradanju žene.

Sinoćno izvođenje „Paklene komedije“ deo je evropske turneje a glavni pokrovitelj događaja bio je grad Zaječar. Podršku u realizaciji predstave pružio je projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, kao i Eliskir Fondacija, kompanije Zepter i UNIQA osiguranje, a organizatori su zajedno ArtLInk festival, Pozorište Zaječar i Narodni muzej u Zaječaru.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.