
Harlem Globetrotters slave 100 godina
Svetski poznati američki košarkaški šou Harlem Globetrotters slavi izuzetan jubilej – 100 godina postojanja – i upravo je objavio sve stanice na svojoj istorijskoj turneji! U okviru ove veličanstvene proslav...
Kratak odgovor je ne. Način na koji sada pravite testo najverovatnije je sličan, ako ne i potpuno isti, kao što se pravilo pre nekoliko decenija.
Uzmimo kao primer prhko testo, za koje u suštini mešate maslac, brašno, so i šećer, i dodajete vodu ili jaje da biste ih povezali.
„Većina recepata će vam reći da maslac i vodu držite što hladnijim i da utrljavate maslac u brašno vrhovima prstiju, dok ne dobijete jako finu smesu. I da dodajete samo onoliko vode koliko je potrebno, malo po malo, da se sve sjedini,” kaže Benjamina Ebuehi za Gardijan.
Naravno, neki recepti navode tačnu količinu potrebne vode, ali često s napomenom o tome kako testo treba da izgleda.
Još jedna konstanta je da ne preterujete s mešanjem testa, i dok Ebuehi više voli to da radi ručno, Manon Lagrev, autorka knjige „Chez Manon“, preferira mikser, odnosno aparat kojim se mesi testo.
„To je moj savet broj jedan,” kaže ona i napominje da je to najlakši način da napravite testo.
Imate zagarantovano dobro prhko testo, jer maslac ostaje hladan zato što se ne rukuje previše njime, napominje ona.
Kao i kod ljudi u životu, tako je i za testo vrlo bitan – odmor.
„Ostavim ga u frižideru jedan do dva sata, želite da bude hladno i čvrsto,” kaže Ebuehi. Međutim, ako se ikada nađete u situaciji da vam se testo lepi za ruke, jednostavno ga vratite nazad u frižider – ako se masnoća otopi, postoji opasnost da testo bude mrvičasto.
Adrian Ramirez, s druge strane, radi stvari malo drugačije u pekari Finks u severnom Londonu, gde često kombinuje metodologiju za lisnato i prhko testo u jednom testu.
„Ostavim ga prilično nespojeno, sa velikim komadima maslaca, zatim ga skupim u veliku gomilu, podelim na četiri dela i slažem jedan na drugi. Izdignite testo rukama dva ili tri puta, svaki put hladeći testo, ističe on, dodajući da je bitna slojevitost, i da je to odlično za pite.
To testo se neizostavno koristi za kolače koje pravi sa koštičavim voćem. Kada to sprema da bi izbegao vlažno dno, on napravi mešavinu brašna i šećera.
„Dodajte kašičicu cimeta, muskatnog oraščića ili mlevene kamilice, a zatim pospite preko testa. Stavite voće na vrh, i sav višak tečnosti će biti upijen,“ napominje Ramirez.

Foto:
Veronica Burke, Flickr
Grubo lisnato testo, međutim, je relativno jednostavno zamesiti, a metode se nisu mnogo promenile.
„Želite da sve bude zaista hladno. Neki ljudi rendaju hladan maslac, ali to mi deluje neuredno. Kada utrljavate maslac u brašno, ne bih ga usitnila kao za prhko testo – želite da vidite nekoliko nepravilnih komadića unutra,” kaže Ebuehi za Gardijan i napominje da je tako i ukus mnogo bolji.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Svetski poznati američki košarkaški šou Harlem Globetrotters slavi izuzetan jubilej – 100 godina postojanja – i upravo je objavio sve stanice na svojoj istorijskoj turneji! U okviru ove veličanstvene proslav...

Sva tri mobilna operatera koja posluju u Srbiji, objavila su da su pustila 5G mrežu. Međutim, malo ko zna šta je zapravo 5G mreža i zašto je ona značajna, da li je opasna po zdravlje i da li ćemo kada upalim...

U domovima se sve češće koriste uređaji koji međusobno komuniciraju i obavljaju zadatke bez stalnog nadzora. Svetlo, grejanje, sigurnosni sistemi i aparati mogu da rade po pravilima koja korisnik postavi. ...

Crni petak je iza nas, ali popusti još uvek traju. U petak, 28. novembra započeto je sezonsko sniženje u trgovinskim lancima, ali i uslužnim objektima. Trgovci su obećali sniženja i do 50 odsto, a Nova ekono...
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rs Inforamcije koje imaju dodatnu vrednost
POGLEDAJ SVE