Lifestyle

27.07.2022. 14:16

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Vladan Balaban otkriva zašto je digitalizacija najvažniji proces za opstanak biznisa u kriznim vremenima

Foto: Pexels.com

Lifestyle

27.07.2022. 14:16

Ko već nije znao šta je digitalizacija, naučio je tokom pandemije korone jer praktično nijedna kompanija nije mogla da opstane bez digitalne transformacije. Ako je nešto dobro donela globalna pošast biznisu, to je da je po ubrzanom postupku pripremila kompanije za zahteve funkcionisanja u savremenom svetu. Naravno, digitalizacija je postojala i pre pojave kovida pa su se mnoge firme još ranije preorjentisale na IT tehnologije. Takva je, na primer, softverska grupacija iz Novog Sada na čijem čelu je Vladan Balaban, a koja praktično od početka ispunjava uslove modernog poslovanja.

I država podupire digitalnu transformaciju kroz Program podrške za mikro, mala i srednja preduzeća

Potrebu digitalne transformacije prepoznala je i država, pa Privredna komora Srbije poslednjih godina ima konkurs za novi “Program podrške digitalnoj transformaciji za mikro, mala i srednja preduzeća”. Uz pomoć tog programa firme se osposobljavaju da se služe informacionim tehnologijama i razvijaju pod nadzorom sertifikovanog konsultanta za digitalnu transformaciju.

Najbitniji rezultat takvog konkursa je da domaće firme mogu da iznedre sopstvene biznis modele, razviju proizvodnju, osvoje tržište raznovrsnijom ponudom i ostvare dodatni profit. Takav put do uspeha nije stran nijednom ostvarenom IT stručnjaku, među kojima je i Vladan Balaban.

Digitalizacija omogućava sveobuhvatnu analizu ponude i potražnje, naglašava Vladan Balaban

Baza svake uspešne digitalne transformacije jedne firme jesu hardverski i softverski pristup klijentu, kupcu, tržištu – kako bi se uz pomoć novih tehnologija napravila sveobuhvatna analiza kretanja ponude i potražnje. To nije moguće ukoliko se detaljno ne razmotri da li se i koliko klijent, odnosno kupac, služi savremenim tehnologijama, gde provodi najviše vremena, kakva su mu interesovanja, kojih je godina, kog je pola, kakve ima potrebe, kojim se poslom bavi, koje uređaje koristi itd.

Sve su to informacije na osnovu kojih se mogu i moraju kreirati proizvodi i usluge. Kako je jednom prilikom objasnio Vladan Balaban, informacione tehnologije čine sve poslovne procese bržim, transparentnijim, efikasnijim, uspešnijim… 

Digitalizacija omogućava i kvalitetniju kontrolu poslovanja

I ne samo to, savremeni alati omogućuju kompanijama da vrše kvalitetniju kontrolu rada zaposlenih i poslovanja. Digitalne tehnologije su, takođe, preduslov svakoj firmi da učestvuje u pravoj tržišnoj utakmici jer bez digitalizacije u savremenom svetu sve teže će moći da se dođe do klijenata ili kupaca. Da je digitalizacija nezaustavljiv proces jasno je u svakoj prilici, na ulici, u kafiću, kancelariji, utakmici…

Ljudi se gotovo više ne odvajaju od mobilnih telefona i interneta jer su im to najbrži kanali komunikacije, ali i izvori informacija o svemu pa i o tržištu. Kada je tako onda je i logično da se i kompanije moraju digitalizovati zajedno sa ljudima.

Digitalizacija omogućava nova radna mesta čak i u krizi

Koliko je IT industrija uspešna delatnost bez obzira na uslove, pokazuje podatak da je trećina IT kompanija i tokom pandemije poslovala u plusu, što im je omogućilo čak i da zaposle još veći broj radnika. Sličnim uspehom mogu da se pohvale mnoge firme koje se u Srbiji bave proizvodnjom hrane i pića. Tajna uspeha krije se opet u digitalizaciji, koja je omogućila svim tim kompanijama da izađu na tržište na Internet i pronađu klijente i kupce.

Zbog toga se na tržištu rada sve više traže savremeni kadrovi kao što su analitičar podataka, programer softvera, digitalni stručnjaci i tako dalje… Digitalizacija i na posredan način utiče na tržište jer podiže produktivnost, a samim tim i zapošljavanje.

Za besprekorno upravljanje procesima potrebni su digitalni resursi, objašnjava Vladan Balaban 

Svaka savremena firma mora imati širok dijapazon resursa kao što su kvalitetna internet veza, server, pravilno odabran softverski alat, mesto za čuvanje informacija i drugo. 

IT kompanije beleže najveći rast u krizi prvenstveno zato što za upravljanje informacijama i poslovnim procesima koriste napredna IT rešenja.
Softverski sistemi omogućavaju kompletan uvid u poslovne procese u realnom vremenu, pružaju detaljan uvid sve finansijske parametre, kao i međusektorku koordinaciju.

Primer visokouspešnog biznis modela svakako je velika softverska grupacija iz Novog Sada čiji je predsednik Vladan Balaban. Ta kompanija je znatno pre aktuelne krize implemetirala softverska rešenja za upravljanje poslovnim procesima, tako da je spremno dočekala krizu izazvanu pandemijom i ratom u Ukrajini. I ne samo to – poljuljani uslovi na tržištu nisu poremetili rast, razvoj i profit firme. Naprotiv. Ova novosadska kompanija već duže vreme uspešno sarađuje sa američkim dobavljačem profesionalnih tehnoloških rešenja za trgovinu akcijama.

Vladan Balaban naglašava da se u početku saradnja ove dve firme ogledala u održavanju veb lokacija i veb aplikacija, a potom se proširila na poslove razvoja, administracije i monitoringa proizvoda, što je planetarno tražen proizvod.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.