Ostalo

25.04.2023. 10:04

Beta

Autor: Nova ekonomija

Otvoreni Balkan povećao trgovinu među članicama inicijative za 30 odsto

Foto: Pixabay

Ostalo

25.04.2023. 10:04

Inicijativa Otvoreni Balkan doprinela je skraćenju izvoznih i uvoznih procedura za prehrambene proizvode među državama članicama do 50 odsto. Istovremeno, takse i naknade za međunarodnu trgovinu hranom su između članica istovremeno smanjene i do 80 odsto, što je trgovinu u regionu Otvorenog Balkana povećala za skoro 30 odsto.

Kako je prenela Agencija Beta, sve to je pokazalo istraživanje Američkih privrednih komora (AmCham) u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

„Inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja odličnu priliku za liberalizaciju tokova kapitala, jer bi to učinilo region atraktivnijim za nove investicije, kao i širenje ulaganja“, kazao je predsednik Amcham-a Stefan Lazarević na konferenciji „Regionalna ekonomska saradnja Otvoreni Balkan: Šta privreda može da očekuje?“.

Gde nas vodi Otvoreni Balkan? (Drugi deo)

Dodao je i da je neophodno da se inicijativa Otvoreni Balkan proširi na sva tržišta na Zapadnom Balkanu, kako bi ekonomske integracije bile još uspešnije.

Lazarević je podsetio da inicijativa Otvoreni Balkan ima za cilj stvaranje jedinstvenog regionalnog tržišta zasnovanog na principima i vrednostima na kojima zasnovano i jedinstveno tržište Evropske unije (EU), a to je sloboda kretanja robe, kapitala, usluga i ljudi.

Prema mišljenju privrede, najznačajnije dostignuće inicijative Otvoreni Balkan je pojednostavljenje uvozno-izvoznih procedura za trgovinu robom biljnog i životinjskog porekla: uklanjanje inspekcija sa granice, prihvatanje laboratorijskih rezultata i smanjenje taksi i naknada.

Predstavnik Privredne komore Srbije Nenad Đurđević očekuje da će Otvoreni Balkan biti u buduće viže ekonomska, a manje politička inicijativa.

Ponovio je da su dosadašnji najznačajniji rezultati Otvorenog Balkana skraćivanje uvozno-izvoznih procedura za proizvode biljnog i životinjskog porekla, bolja saradnja inspekcija i carina, kao i uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada koje se uskoro očekuje.

Šta imamo od Otvorenog Balkana: Potpuni efekti još nisu vidljivi (1. deo)

Đurđević je naveo kako je plan da se od 1. juna izdaju prve ID katice u okviru inicijative Otvoreni Balkan, a koje će omogućiti pristup tržištu rada u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji.

Inicijativa Otvoreni Balkan za sada ne pokriva pitanje slobodnog kretanja kapitala u regionu, dok je liberalizacija kretanja usluga započeta kroz ograničene i pravno neobavezujuće memorandume u oblasti turizma i filma.

Otvoreni Balkan uvodi identifikacioni broj, povezuje državne e-uprave

Drugi sajam „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ u novembru

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.