Priče i analize Vesti iz zemlje

30.04.2024. 09:40

Nova ekonomija

Autor: Filip Rudić

Dokumenti demantuju Mijailovića: Dug Partizana GIM-u nije vraćen pre izvršenja

Beta/Branislav Božić

Košarkaški klub Partizan ipak nije vratio novac koji je dugovao kompaniji GIM pre nego što je krenuo postupak prinudne naplate, kako je tvrdio predsednik tog kluba Ostoja Mijailović. Nova ekonomija nabavila je dokumente iz kojih se vidi da je dug ipak naplaćen prinudno, kao i to da je zbog kamata narastao sa 3,6 na preko pet miliona dinara.

Kako je ranije pisala Nova ekonomija, KK Partizan završio je na sudu zbog toga što nije vratio pozajmicu uzetu od aktera „afere Krušik“ – kompanije GIM. Radilo se o dva nenamenska zajma ukupne vrednosti 3,6 miliona dinara.

Zbog ovog duga GIM je pokrenuo i dobio sudski postupak, a klubu je naloženo da vrati novac sa kamatama. Privredni sud doneo je 25. marta rešenje o izvršenju.

Predsednik kluba Ostoja Mijailović je za Novu ekonomiju izjavio da je KK Partizan izvršio povraćaj pozajmice pre pokretanja prinudne naplate.

„Kad je sud presudio, pre nego što je krenulo izvršenje, mi smo vratili pozajmicu. Pozajmice su vraćene u celosti i regulisani su međusobni odnosi“, rekao je on.

Međutim, kako se vidi iz dokumenata, izvršitelj je na osnovu rešenja suda doneo zaključak o izvršenju.

Sektoru za prinudnu naplatu NBS u Kragujevcu naloženo je da zapleni novac sa računa KK Partizan i prebaci ih na račun GIM-a.

Kako se vidi iz izveštaja Sektora za prinudnu naplatu NBS, dug KK Partizana prema GIM-u naplaćen je 12. aprila, a sa kamatama je porastao za oko 40 odsto, na 5.036.778,7 dinara.

Takođe, 26. aprila izvršitelj je doneo rešenje kojim se propisuju troškovi izvršenja u iznosu od 284.000 dinara, koje treba da plati KK Partizan.

Odgovori KK Partizan na pitanja Nove ekonomije nisu stigli do objavljivanja ovog teksta.

Prvobitni dug nastao je kada su GIM i KK Partizan zaključili ugovore o zajmu, 20. novembra i 27. decembra 2019. godine, prema kojima je GIM tom klubu uplatio 1,2, odnosno 2,4 miliona dinara.

Rok za vraćanje oba zajma bio je tačno godinu dana od dana sklapanja ugovora.

Međutim, KK Partizan nije vraćao dug skoro dve godine, nakon čega je GIM podneo tužbu protiv kluba 22. septembra 2022.

Partizan nikada nije podneo odgovor na tužbu, iako je sud upozoravao klub na moguće posledice.

Prvostepeni sud je 1. decembra 2022. godine doneo „presudu zbog propuštanja“, koja se donosi kada tuženi ne odgovori na tužbu u zakonskom roku. Privredni apelacioni sud je 17. januara ove godine potvrdio prvostepenu presudu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentari(2)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.