Priče i analize

10.08.2018. 10:52

energetski portal

Autor: AIESEC zove

Evo koliko energije troše mikrotalasne pećnice

„Potrošnja električne energije ima najveći uticaj na životnu sredinu“, kažu autori istraživanja, koji su izračunali da su emisije 19 mikrotalasnih jednake jednom automobilu na godišnjem nivou.

Kako prenosi Energetski portal, najveći uticaj ima električna energija koja napaja mikrotalasne ali ovo istraživanje skreće pažnju i na posledice naše potrošačke kulture.

Brzinsko pristavljanje zaleđenog graška u mikrotalasnu na nekoliko minuta deluje sasvim bezazleno ali na nivou Evrope ove male navike doprinose emisijama ugljen dioksida skoro kao i 7 miliona automobila. Problem postaje sve veći, kako mikrotalasne postaju sve jeftinije a posedovanje jedne je praktično status, potrošači odbacuju stare uređaje nakon prosečno 8 godina upotrebe što doprinosi povećanju proizvodnje i prodaje. Istraživanje je sprovela grupa naučnika sa Univerziteta u Mančesteru koja je procenila emisiju ugljen dioksida, glavnog gasa staklene bašte odgovornog za klimatske promene, u svakoj fazi života ovog uređaja, od njegove proizvodnje do odbacivanja.

„Napori koje je potrebno uložiti treba da se fokusiraju na potrošače i podizanje njihove svesti kako bi ove uređaje koristili ekonomičnije.“

Svake godine, potražnja za mikrotalasnom raste i na teritoriji EU proda se više mikrotalasni nego bilo kojeg drugog uređaja ovog tipa, a očekuje se da će prodaja dostići cifru od 135 miliona uređaja do kraja ove decenije.

Dejvid Rej, profesor menadžmenta ugljenika na Univerzitetu u Edinburgu, istakao je da je šteta prouzrokovana upotrebom mikrotalasnih i dalje mali deo u poređenju sa onom koju prouzrokuju automobili. „Da, u EU se koristi mnogo mikrotalasnih i one zaista troše mnogo energije. Ali njihova štetnost je daleko manja od one koju stvaraju automobili. Postoji 30 miliona automobila samo u Velikoj Britaniji. Poslednji podaci pokazuju da su putnički automobili 2015. godine emitovali 69 miliona tona ugljen dioksida u atmosferu. To je 10 puta više nego što doprinose mikrotalasne u čitavoj EU.“

Energija koju mikrotalasne troše najniža je od svih električnih uređaja za kuvanje. Autori studije se slažu da bi trebalo da koristimo svoje uređaje ekonomičnije i kažu da cilj ove studije nije bio da predstavi mikrotalasne kao problem već da ukaže na to da bi uređajima koje koristimo svakodnevno trebalo pospešiti dizajn kao i upotrebni ciklus kako bi postali održiviji i smanjili pritisak na životnu sredinu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.