Priče i analize

12.03.2024. 11:14

Autor: Aleksandra Nenadovic

Gde god nađeš zgodno mesto – radnu grupu posadi

Nova ekonomija

U prethodne dve-tri nedelje, Srbija je formirala dve nove radne grupe, od kojih je jedna vezana za situaciju na Kosovu, a druga za poboljšanje materijalnog i radno-pravnog statusa zaposlenih u kulturi. Prošle nedelje je Ministarstvo obrazovanja formiralo novu radnu grupu koja bi se bavila rastom školarina na fakultetima – koja je već postojala. Možda ministarka u tehničkom mandatu nije bila obaveštena da ista radna grupa u okviru njenog resora već radi i prima platu za svoj posao od prošle godine, a možda je radna grupa u međuvremenu bila rasfoirmirana. Ne znamo, jer već godinama, sem ponekad saopštenjem, javnost ne saznaje šta, kada i koliko radne grupe rade.

Unazad godinama građani Srbije čuju kada nastane neki problem da je “formirana radna grupa“, koja će da „reši stvari“. Ali za razliku od rada u nadzornim odborima nekih kompanija u državnom vlasništvu ili pododborima i telima (recimo u Narodnoj skupštini), radne grupe imaju malo ili nimalo tragova o sopstvenom radu.

One se često formiraju na brzinu, „preko noći“, na isti način mogu i da prestanu da postoje, a da Vlada Srbije nikoga o tome ne mora da obaveštava. Još manje da objavljuje rezultate rada u tim grupama.

Što se tiče visine zarade onih koji učestvuju u Radnim grupama one su regulisane zakonom.

„Drugim stalnim primanjem kod korisnika javnih sredstava, u smislu ovog zakona, smatra se naknada za rad izabranog, imenovanog i postavljenog lica i savetnika i posebnog savetnika funkcionera u organima Republike Srbije i lokalne vlasti, kao i direktora, odnosno upravnika ili drugog rukovodioca korisnika javnih sredstava, koji nije zasnovao radni odnos kod korisnika javnih sredstava, naknada za rad članova organa upravljanja i nadzora kod korisnika javnih sredstava, kao i naknada za rad u stalnim i povremenim radnim telima, radnim grupama, savetima i komisijama, kod korisnika javnih sredstava, utvrđena posebnim propisima i opštim i pojedinačnim aktima i finansirana iz sredstava tog ili drugog korisnika javnih sredstava, koja u sebi sadrži porez i pripadajuće doprinose za obavezno socijalno osiguranje. Drugo stalno neto primanje, u smislu ovog zakona, jeste drugo stalno primanje umanjeno za porez i pripadajuće doprinose za obavezno socijalno osiguranje“, stoji u zakonu koji je bio na snazi do 2018. godine.

Izmene o privremenom uređivanju osnovica za plate i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava stupile su na snagu 2019. godine.

Od tada svi obveznici, „pa i oni kojima je ovim izmenama obaveza umanjenja smanjena na pet odsto i dalje je obavezno umanjenje deset odsto kod isplate drugih stalnih primanja u šta spadaju i radne grupe, saveti i komisije.

Doduše postoje i neke radne grupe  u kojima se rad ne plaća i volonterski je.

Jedna od tih je i Radna grupe za izradu podzakonskih i drugih akata u vezi donešenog novog Zakona o borcu, vojnim invalidima, civilnim invalidima rata i članova njihovih porodica.

Ali ova informacija je objavljena na portalu VA media 2020. godine , i redak je slučaj, jer za ostale članove radnih grupa u državi ne znamo visinu naknada i primanja koja ostvaruju članovi ovih grupa.

Kultura i poljoprivreda

Što se tiče Ministarstva kulture, kako se može ustanoviti na njihovom sajtu postoji poduži spisak od preko 30 komisija i radnih grupa.

Kada se i pristupi linkovima ovih radnih grupa često nema ni datuma osnivanja, a uglavnom su navedena imena članova radnih grupa. Ipak, ima i onih radnih grupa koje imaju i datum osnivanja kao što je Radna grupa za izradu Nacrta zakona o registrima arhivske građe osnovana 2020. godine.

Navedeni su članovi i predsednik isotimene radne gurpe. Dodatno, u šturoj objavi koja sadrži jednu rečenicu stoji šta je zadatak te radne grupe, ali od 2020. na ovamo nema drugih obaveštenja, na primer o sastancima i sednicama grupe, eventualnim problemima ili održanim raspravama…

Na sajtu STIPS – Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije postoji saopštenje iz 2018. godine o održanom prvom sastaku Radne grupe za izradu strateškog dokumenta za unapređenje proizvodnje i tržišta maline.

U maju 2020. godine. Vlada Srbija formirala je radnu grupu za unapređenje proizvodnje i tržišta maline u Srbiji čiji je zadatak da „sagledaju aktuelnu situaciju u oblasti malinarstva“, sa posebnim osvrtom na kritične tačke u tržišnom lancu proizvodnje maline. Malinari u međuvremenu  i dalje protestuju (skoro) svake godine, a nagomilani problemi se rešavaju ad hok merama.

Odluka o obrazovanju Radne grupe za unapređenje proizvodnje i tržišta rakije u Republici Srbiji doneta je u junu 2019. godine od strane Ministarstva poljoprivrede.

Ni o njihovom radu nemamo detalja, članovi grupe su takođe nepoznati, a ako pokušate da preuzmete dokument, obavestiće vas da je nesiguran za preuzimanje.

Pre četiri godine, Vlada Srbije je u januaru formirala Radnu grupu za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha.

Prošle godine, takođe u januaru, objavljeno je da je premijerka Ana Brnabić predsedavala ovoj radnoj grupi kada su usaglašeni naredni koraci kako bi ovaj problem bio rešen u „najkraćem mogućem roku“, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijerki je tada predstavljen Program zaštite vazduha u Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa Akcionim planom u kojem je kao osnovna tačka navedeno neophodno smanjenje emisija u sektoru energetike, stacionarnih postrojenja za sagorevanje, saobraćaja, velikih industrijskih postrojenja i poljoprivrede. Vrednost ovog akcionog plana je procenjena na oko 2,1 milijardi evra.

Iako se Srbija obavezala davne 2018. godine da će smanjiti svoje emisije u sektoru energetike, ni ova radna grupa nije bila dovoljna, jer već u junu 2022. osvanula je nova odlukom Vlade – Međuresorna radna grupa za reformu javnih finansija radi ostvarivanja ciljeva Zelene agende.

Razlog je, kako se navodi u tadašnjem saopštenju Vlade, to što je Srbija, kao i mnoge druge zemlje, suočena sa sve većim izazovima zbog zagađenja i klimatskih promena, pa će ova grupa imati za cilj ostvarenja „zelenog i efikasnog razvoja“.

EU i izbori

Daleke 2005. godine, obrazovali smo Radnu grupu za pripremu pregovaračke pozicije Republike Srbije za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u delu harmonizacije zakona i prelaznih i završnih odredaba.

Osam godina kasnije, SSP je stupio na snagu – čime je Srbija dobila status države pridružene Evropskoj uniji.

Dve najvažnije obaveze koje je država preuzela potpisivanjem ovog Sporazuma je uspostavljanje zone slobodne trgovine i usklađivanje zakonodavstva sa pravom EU.

Može se reći da je ova radna grupa svoj posao lavovski odradila za tih osam godina, pa je izgledno da bi sada bila potrebna jedna nova radna grupa za sprovođenje preuzetih obaveza.

Što se tiče aktuelne teme oko izbora i biračkih spiskova, 2019. godine Vlada je takođe obrazovala jednu radnu grupu pod nazivom „Radna grupa za verifikaciju biračkog spiska“. Šta je ishod rada i rezultat ove radne grupe videćemo, valjda, na ponovljenim izborima u Beogradu.

Bolje radi kad je duplo

U petak 7. aprila 2023. godine održan je prvi sastanak Radne grupe za izradu Nacrta zakona o finansiranju visokog obrazovanja, objavljeno je na sajtu Sindikata obrazovanja Srbije. Sastanku su prisustvovali pored predstavnika Ministarstva prosvete, rektori univerziteta, dekani, profesori fakulteta i Akademija strukovnih studija i predstavnici studentskih organizacija.

Nije jasno šta je ova grupa radila od tada, ali pre nekoliko dana usledio  je poziv Ministarstva prosvete visokoškolskim ustanovama da još jednom preispitaju opravdanost povećanja iznosa školarina. I naravno – na veliko iznenađenje osnovna je još jedna radna grupa, koja ima isti zadatak kao i ona osnovana pre dve godine.

„Vlada Srbije obrazovala Radnu grupu za izradu nacrta Zakona o finansiranju visokog obrazovanja,“ navodi se tadašnjem u saopštenju.

Rezultati, uvid u radove radnih grupa, kao i visini naknada za učešće u njima, je ono što u Srbiji i dalje nepoznato.

Zanimljiv podatak je i da na internet prezentaciji Narodne skupštine Srbije, u odeljku Radna tela (gde su Odbori i Anketni odbori, ali i Radne grupe) nema niti jednog zapisa.

A ukoliko vam se ne sviđaju pojedini zakoni ili radovi određenih radnih grupa, država Srbija vas podstiče da se aktivno uključite u ovaj proces i date svoj doprinos.

Na internet stranici Sekretarijata za javne politike Vlade republike Srbije naime postoji odeljak za žalbe, kao što su nekada postojali i šalteri za iste.

„Na ovoj stranici možete ostaviti inicijativu za izmenu već usvojenih propisa ili izradu i usvajanje novih, kao i za izmenu/doradu javnih politika ili inicijativu za učešće u radnoj grupi.

Na ovakav način, kao privredni subjekat ili građanin  Srbije, imate priliku da ukažete kreatorima propisa na poteškoće koje imate prilikom usaglašavanja svog poslovanja ili ponašanja sa određenim propisima, na nepotrebne administrativne procedure koje propisi nameću, ali i suvišne troškove koje imate po tom osnovu,“ navodi se se u objašenjenju.

Takođe na istoj internet strani „kreatorima propisa“ možete i podneti inicijativu na Akcioni plan za sprovođenje programa Vlade.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.