Priče i analize

19.10.2023. 09:00

Autor: Nova Ekonomija

Kako da izolujete svoje kuće  i smanjite troškove grejanja?

Bolja izolacija, manji računi

Ako ste vlasnik porodične kuće ili ste predstavnik višeporodične stambene zgrade, ako su vam visoki računi za grejanje, ako je u objektu hladno, ako su loši prozori, nema fasade ili je ona stara, onda treba uraditi toplotnu izolaciju tog objekta. Računi će sigurno biti manji, a vaš komfor veći!

Građani za termoizolaciju objekata mogu da biraju više mogućnosti, a postoje i savetovališta koja pomažu u izboru odgovarajućih materijala za te radove.

U Kuli, mestu u Vojvodini, na primer, radiće Energetski info centar. On treba da savetuje građane kako da urade toplotnu izolaciju na nekom objektu i šta će time obezbediti sebi i svojoj sredini.

Kako se objekti izoluju?

Rad na poboljšanju energetske efikasnosti uključuje stavljanje izolacije na zidove, kao i zamenu dotrajale stolarije.

Kod termoizolacija spoljnih zidova, česta pitanja su da li odabrati stiropor, kamenu ili mineralnu vunu, kao i kolika bi trebalo da bude debljina te izolacije, 10, 12 ili 15 centimetara.

Kod zamene prozora, dileme su u vezi sa stavljanjem duplog ili troduplog stakla, kao i materijala za izradu prozora, da li odabrati aluminijum, drvo ili plastiku (PVC), kao i koliko komora na prozorima treba odabrati.

Građani treba da se informišu i o tome da li je potrebna izolacija krovova na njihovim objektima, kao i da li treba uraditi i hidroizolaciju, odnosno zaštitu od vlage i vode.

Razmisliti i o promeni grejanja

Građani, takođe, treba da preispitaju i dilemu da li ima smisla menjati sistem za grejanje u objektu, kao i koje gorivo je najpogodnije za određeni objekat i šta može da se uradi kako bi se eventualno, ako je to potrebno, poboljšao sistem grejanja.

U poslove u vezi sa izolacijom spada i odabir sistema za hlađenje objekata, odnosno da li se finansijski isplati ta investicija i u koji tip tehnologije treba uložiti.

Na kraju krajeva, treba videti koliko se svim ovim poslovima postiže u vezi sa uštedom energije, koliko novca može da se uštedi, kao i koliko vremena je potrebno da se otplati ono što je uloženo.

Sve to je moguće uraditi pomoću posebnih digitalnih alata. Tada se dobija jasna slika o tome koje intervencije su pravi izbor za određenu kuću ili stambenu zgradu.

Takođe, u slučaju dobijanja subvencija za izolaciju ili zamenu kotlova za grejanje, građani se upućuju i na relevantne firme za izvođenje radova na izolaciji objekata. Potrebno je informisati se o bitnim propisima, kao i o institucijama i organizacijama koje mogu da vam finansijski pomognu u realizaciji projekta.

Subvencije koje služe za sufinansiranje radova obično u određenim trenucima obezbeđuju nadležna ministarstva ili lokalne samouprave. One uključuju sufinansiranje radova na energetskoj efikasnosti, kao i izgradnji obnovljivih izvora energije.

Plaćanje je obično omogućeno na više mesečnih rata (i do 120 mesečnih rata), a određene komercijalne banke imaju kreditne linije za mere energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije namenjene vlasnicima porodičnih kuća i stambenim zajednicama.

Prilikom priprema za radove, treba se informisati i o tome koje domaće i međunarodne donatorske organizacije takođe daju subvencije za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, neke od njih pomažu organizacija Ujedinjenih nacija, kao i Evropska unija.

O svim ovim temama govoriće se na 12. Međunarodnim danima energetike i investicija 1. i 2. novembra na Novosadskom sajmu, koji se ove godine orgasnizuju uz podršku USAID-ovog programa „Bolja energija“.

Tamo možete dobiti više informacija o svim pitanjima u vezi sa izolacijom vaših zgrada i kuća koje vam mogu biti korisne.

Sajam energetike

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.