Priče i analize

29.10.2022. 16:48

Nova ekonomija

Autor: Dimitrije Gašić

Kako Mejkers lab pomaže startap preduzetništvu

Mejkers lab u Čačku; Foto: Nova ekonomija/Dimitrije Gašić

Lepa vest stigla je sredinom oktobra kada je otvoren prvi Mejkers lab u Srbiji. Čačak je imao tu sreću da dobije prostor u kome će se stvarati razne ideje, svakako i preduzetničke. „Ideja je da se u ovakvim prostorima širom Srbije razmenjuju ideje, stvara, istražuje i povezuje sa lokalnom zajednicom“, kažu u Grupi za obrazovanje koja stoji iza ove inicijative.

 

Ideja je, kako kažu, da sve krene u periodu srednjoškolskog obrazovanja – da se još u tom periodu pokrene kritička misao kod mladih, da saznaju kako funkcioniše svet, ekonomija, kompanije. Mejkers lab je neka vrsta nadgradnje učeničkih kompanija, ali ne samo to. On pruža nova znanja i pokreće ideje kakve, nažalost, ne može sadašnji nastavni plan i program u našim školama.

 

Kako kažu nastavnici čačanske medicinske škole, da biste bili deo Mejkers laba nije važno da budete dobar đak po zvaničnim kriterijumima za ocenjivanje. Formalno obrazovanje jeste važno, ali uspeh u školi ne znači i da ćete sutra biti dobar preduzetnik ili da imate nužno dobre ideje. Zato u Mejkers labu nema takve selekcije.

 

Kako nije toliko važno da budete dobar đak da biste imali ideje i preduzetničko razmišljanje, tako i to da nema privilegije za mlade koji žive u glavnom gradu. Mejkers labovi će prvo biti otvarani u manjim gradovima Srbije, a Čačak i Vršac su među prvima.

 

Ugledajući se na pristup ovoj temi razvijenijih zemalja sveta, ovakvi prostori mogu biti i sam početak u karijeri budućih preduzetnika. Težiti takvom načinu razmišljanja još u tom periodu života, kasnije može dovesti do uspeha.

 

 

Ako se mladi sada odvaže da glasno misle, predlažu, razmenjuju ideje i nadgrađuju znanja, sutra lako mogu da postanu osnivači dobrog startapa, da se lakše uključe u rad nekog hub-a ili akceleratora sličnog tipa. To je dobar put da od svoje ideje naprave jednoroga i postanu konkurentni i na domaćem i na svetskom tržištu.

 

Svakako, neki od dobrih startapova koji su prerasli u velike kompanije ili imperije, potekli su iz soba studentskih domova, garaža ili uobičajene razmene ideja sa prijateljima u bilijar klubu ili kuglani. Prostor s početka teksta, ali i drugi slični projekti, učeničke kompanije, takmičenja i slične ideje, važne su na putu realizacije preduzetničkih ideja.

Pokreni startap – Singapur te čeka

 

Sve kreće od ideje, a negovanje kritičke misli i konstruktivnih rasprava u prostorima namenjenim upravo za to, danas pomaže mladima da njihove ideje postanu dobri startapovi sa perspektivnom budućnošću.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.