Priče i analize

21.10.2023. 10:00

Autor: Ivana Pavlović

Kako smanjiti zagađenje vazduha boljim načinom grejanja

Panorama Beograda Foto: Dimitrije Gašić/Nova ekonomija

Foto: Dimitrije Gašić/Nova ekonomija

Jedna stara i neefikasna peć zagađuje kao čak pet starih dizel kamiona.

Milion i po domaćinstava koristi zastarele i neefikasne uređaje za sagorevanje drveta i time postaju najveći individualni zagađivači vazduha. Neophodno je brzo rešavanje tih problema.

Za sagorevanje treba koristiti efikasne peći, odnosno uređaje sa deklaracijom o energetskoj efikasnosti.

Merama energetske efikasnosti, u koje spadaju izolacija objekata, kao i korišćenje efikasnih uređaja za grejanje, smanjuje se potrošnja energije. Samim tim i računi za struju, gas ili toplotnu energiju biće manji.

Energetska efikasnost se najčešće definiše kroz dva značenja, jedno se odnosi na uređaje, a drugo na mere i ponašanje čiji je cilj da svedemo potrošnju energije na minimum uz uslov da pri tome ne narušimo nivo stambenog komfora, niti efikasnost u obavljanju nekog posla.

Energetski efikasan uređaj je onaj aparat koji ima veliki stepen iskorišćenja, odnosno, male gubitke prilikom transformacije jednog vida energije u drugi.

Mere energetske efikasnosti se primenjuju u cilju smanjenja potrošnje energije.

Borba protiv aerozagađenja

Rezultat povećane energetske efikasnosti su značajne uštede, ali, ne treba zanemariti ni direktan uticaj na očuvanje životne sredine, na smanjenje emisija štetnih gasova i čestica u atmosferi.

Kvalitet vazduha je jedan od najviših prioriteta za očuvanje zdrave životne sredine i zdravlja stanovništva.

U mere energetske efikasnosti spada i nabavka, odnosno zamena uređaja za grejanje. Stari uređaji se menjaju uređajima visoke efikasnosti i sa minimalnim zagađenjem vazduha.

U takve uređaje spadaju toplotne pumpe i uređaji na biomasu. To su uređaji koji se odnose na grejanje, ali energetska efikasnost odnosi se i na efikasne uređaje za hlađenje.

Korišćenje obnovljivih izvora energije

Korišćenje obnovljivih izvora kao energenata, u koje spadaju biomasa, sunčeva energija, vetroeneregija, geotermalna energija, takođe spada u mere energetske efikasnosti.

Vetar, sunce, voda kao izvori za dobijanje električne energije, sve su prisutniji i prema oceni stručnjaka iz brojnih oblasti, to je dobar put koji može značajno doprineti obezbeđenju energetskih potreba stanovništva i privrede uz istovremeno smanjenje ekoloških problema, pre svega zagađenja vazduha.

U različitim oblicima, u Srbiji je najviše zastupljena drvna biomasa kao ogrevno drvo, drvna sečka, briket, pelet.

Više od milion i osamsto hiljada domaćinstava u Srbiji koristi čvrste energente za potrebe grejanja i kuvanja, najviše sirovo drvo.

Milion i po domaćinstava koristi zastarele i neefikasne uređaje za sagorevanje drveta i time postaju najveći individualni zagađivači vazduha.

Neophodno je brzo rešavanje tih problema. Za sagorevanje treba koristiti efikasne peći, odnosno uređaje sa deklaracijom o energetskoj efikasnosti.

Stare i neefikasne peći i uređaji štete zdravlju ljudi, izazivaju respiratorna i plućna oboljenja, uzrokuju srčane infarkte, otežavaju disanje astmatičarima.
Zbog svega toga, treba ložiti drvo na pravi način, u adekvatnim pećima i kotlovima sa odgovarajućim sertifikatom i deklaracijom.

Čistiji dimnjak takođe donosi veću bezbednost i čistiji vazduh.

Izrada katastra individualnih ložišta na lokalnom nivou omogućava sprovođenje monitoringa i smanjenje aerozagađenja.

Drvo kao energent daje najjeftiniju energiju, a suvo drvo je čisto gorivo, obnovljivo i gorivo koje se deklariše kao CO2 neutralno, odnosno ne doprinosi oslobađanju gasova koji oštećuju ozonski omotač Zemlje.

O svim ovim temama govoriće se na 12. Međunarodnim danima energetike i investicija 1. i 2. novembra na Novosadskom sajmu, koji se ove godine organizuju uz podršku USAID-ovog programa „Bolja energija“. Tamo možete dobiti više informacija o svim pitanjima u vezi sa izolacijom vaših zgrada i kuća koje vam mogu biti korisne.

Sajam energetike

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.