Priče i analize

03.03.2016. 14:38

Re/code

Autor: Nova Ekonomija

KOLAPS BITKOINA: Da li je digitalna valuta došla do svog kraja?

Plaćanja bitkoinom su u poslednje vreme pod velikim znakom pitanja zbog sve veće upotrebe te virtuelne valute. Broj transakcija je, naime, toliko porastao da preti da potpuno blokira ceo sistem i učini ga beskorisnim.

Bitkoin je stvoren 2008. godine od strane anonimnog tvorca poznatog kao Satoši Nakamoto, koji se od tada nigde nije oglašavao. Bitkoin je ponudio radikalnu decentralizovanu alternativu tradicionalnim finansijama, nad kojom centralne banke koje inače kontrolišu novac, nemaju nikakvu kontrolu. U pitanju je enkriptovana digitalna valuta koju je nemoguće hakovati i koja garantuje sigurnost transakcije.

Bitkoin funkcioniše zahvaljujući blokčejnu (blockchain), decentralizovanom registru svih transakcija, koji omogućava brze i jeftine transakcije širom sveta, bez centralnih banaka ili regulatornih institucija. 

Ipak, u tehničkom smislu postoji gornja granica koliko transakcija blokčejn može da procesuira u sekundi. Na taj način, postavljena je i granica koliko bitkoin može da raste kao zamena za tradicionalni novac. Ove nedelje problem je nastao kada je dosegnut krajnji kapacitet, što je rezultiralo da za transakciju bude potrebno čak 43 minuta umesto standardnih 10. Dešavalo se i da pojedine transakcije uopšte ne uspeju.

Brojni eksperti za bitkoin upozoravali su da je neophodno napraviti drastične promene u softveru sistema kako bi bilo izbegnuto preopterećenje zbog konstantnog rasta broja transakcija.

U zajednici bitkoin programera, međutim, postoje neslaganja o tome kako na najbolji način rešiti problem, tolika da su kreirana čak i različita rešenja softvera.

Korisnici bitkoina su prethodnih dana bili zbunjeni činjenicom da su brojni prodavci širom sveta prestali da primaju digitalnu valutu. 

„Nažalost, nismo više u mogućnosti da primamo bitkoine u uslovima kada je verovatnoća da transakcija neće biti uspešna značajno veća nego ranije. Kada situacija sa blokadom sistema bude razrešena, sa zadovoljstvom ćemo ponovo početi da primamo bitkoin kao sredstvo plaćanja. U međuvremenu ne nameravamo da prihvatamo nijednu alternativnu digitalnu valutu“, naveći su u jednog pivari u Notingemu, gde su mušterije mogle da plaćaju bitkoinom još od 2014. godine.

Veće kompanije, poput Ekspedije, odredile su period isteka transakcije bude 10 minuta i to prvenstveno zbog izuzetno velikih oscilacija vrednosti bitkoina u kratkom vremenu. Ukoliko transakcija ne bude realizovana brzo, onda se otkazuje.

Majk Hern, bivši radnik Gugla, koji ima zapaženo mesto u zajednici korisnika digitalnih valuta, napisao je nedavno na svom blogu da je bitkoin doživeo krah.

„Digitalna valuta je na ivici tehničkog kolapsa, a kao rezultat toga nema više mnogo razloga da mislimo da bitkoin može da bude bolji od postojećeg finansijskog sistema.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.