Priče i analize

11.09.2019. 16:44

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Milorad Mažić o integritetu, liderstvu i donošenju odluka

U utorak 10.09.2019. godine je na „Think“ samitu, koji je organizovala kompanija IBM, jedno od zanimljivijih predavanja održao  najbolji srpski fudbalski sudija Milorad Mažić, koji je govorio o integritetu u poslovanju, kao i o korišćenju tehnologije pri donošenju odluka. 

Gospodin Mažić je na početku izlaganja izneo podatke da prosečna osoba na dnevnom nivou donese oko 35000 odluka ili oko 2000 na svakih sat vremena. Učitelj radeći svoj posao donese oko 1500 odluka u toku dana, dok sudija za vreme utakmice donese oko 137 odluka vezanih za sam tok meča.
 
Ono što je istakao kao ključne vrednosti u u poslovanju su integritet, kompetentnost, timski rad i poverenje. 

Donošenje odluka u toku velikih fudbalskih utakmica nije jednostavno, jer su često u pitanju vrlo značajna i intenzivna takmičenja, ona imaju pažnju javnosti i rizik je veliki. Igrači su često pod stresom, postoji veliki rizik i za njih i za sudiju i neophodno je kontrolisati ego najmanje 22 različita čoveka na terenu, a odluke se moraju donositi često u sekundi. 

Sudije danas moraju ozbiljno da se pripremaju da bi znali sa kakvim tipovima ličnosti će se susreti na terenu i da bi sve držali pod kontrolom. Za sve ovo potreban je naporan rad i tu je Mažić dao primer talentovanih fudbalera koji nisu ostvarili karijeru kakva im se predviđala, jer nisu dovoljno truda i rada uložili. Za svaku utakmicu se pripremaju i vrhunske sudije i ozbiljnost u pristupu je nešto što im u velikoj meri utuče na razvoj karijere, na sličan način kao što se to dešava kod vrhunskih sportista. 

Pritisak je takođe veliki na sudije, kao i na igrače i ovde je naveo primer finala druge lige u Engleskoj, koje važi za jednu od najskupljih utakmica u svetu fudbala, gde pobednik može inkasirati i preko 150 miliona evra. Jedna pogrešna odluka sudije, može uticati na čitavu budućnost jednog kluba, pa je pritisak na sudije izuzetno veliki u ovakvim situacijama i neophodna je ozbiljna priprema. 

Pre nekoliko godina je počela da se koristi tehnologija u fudbalu, što je rezultiralo uvođenjem video tehnologije (VAR), koja danas olakšava posao fudbalskim sudijama i pomaže im da donesu ispravne odluke u pojedinačnim situacijama. 

Mažić je istako da u modernom fudbalu svaki sudija zna pre utakmice da će praviti greške. To je oduvek bilo tako, ali situaciju poslednjih godina otežava razvoj tehnologije i kvalitet fudbalskih prenosa. 

„Prošle godine je finale Lige šampiona prenosilo oko  40 kamera, uključujući i one koje lete iznad terena poput Spajdrmena i naravno da se ja ne mogu boriti sa tim i uvek će neki ugao snimanja otkriti da sam napravio neku grešku. Dobro je dok su te greške male i ne utiču mnogo na tok same utakmice ili promenu rezultata.“ 

Nakon toga, puštena je serija videa (video ispod teksta) gde su učesnici mogli da vide sporne situacija, a u isto vreme da slušaju komunikaciju sudijskog tima, koji u sekundi mora da donese odluku. Tom prilikom je istakao važnost timskog rada, rekao je da je timski rad za njega sve i da bez toga ne bi postigao ništa u svojoj karijeri. Veliki je značaj da sudijski tim unapred pripremi sve što je potrebno za suđenje, da upozna timove i igrače i da zna kako da upravlja spornim situaciajama, a i da ih predvidi. Još jedna važna stavka je komunikacija, koja mora biti besprekorna.

Poseban deo izlaganja bio je posvećen i novoj video tehnologiji. Sudija Mažić je dao primer o tome koliko tehnologija može uticati na sam tok utakmice i donošenje odluka, odnosno kakav uticaj to može imati na sudiju: „Danas se u prenosu značajnih utakmica, finala evropskih i svetskih prvenstava i lige šampiona koristi veliki broj kamera i teren je pokriven iz svih uglova. U trenutku kada sudija donese odluku nakon nekoliko sekundi ceo stadion i svi gledaoci, čiji se broj meri u milionima znaju da li je on doneo ispravnu odluku, to zna ceo svet, a jedini koji ne znaju su sudije na terenu.“  Zato se često dešava da u poluvremenu utakmice pokušavaju da na osnovu reakcija tehničkog osoblja ili stručnih štabova fudbalskih klubova, pokušavaju da zaključe da li su nekoga oštetili, a ako jesu to može biti ogroman pritisak na sudiju, koji sada mora da nastavi da sudi u takvim okolnostima, istakao je Mažić.
 
On se zahvalio tehnologiji i objasnio da se uvođenjem VAR-a (The video assistant referee) situacija značajno promenila i da sada tim koji sedi za kamerom, može da preporuči sudiji da ode da pogleda snimak i da još jednom razmisli o svojoj odluci. 

Na kraju predavanja najpoznatiji srpski fudbalski sudija je podelio sa učesnicima i nekoliko pravila i saveta kojih se on pridržava i koji su mu pomogli da postane uspešan u svom poslu. 

„U situaciji krize pokušaj da pronađeš pozitivno rešenje, čak i kada je situacija negativna“

Ma%C5%BEi%C4%87%20positive

Šta čini dobrog lidera? 

Komunikacija – važna je dobra komunikacija između članova tima

Deljenje informacija – Svi članovi tima moraju pokrivati određene delove, naročito u utakmicama kada jedan sudija ne može videti sve situacije koje se na terenu dešavaju, zato je bitno da svi odrade svoj deo posla i da informišu jedni druge

Motivacija – Dobar lider mora motivisati članove svog tima, naročito u situacijama krize

Podrška – Lider mora podržati članove tima i kada naprave grešku

Povratna informacija – Važno je da članovi tima daju povratne informacije, odnosno da se komunikacija ne kreće samo u jednom smeru

Poverenje – Lider mora imati poverenje u članove svog tima

„Timski rad ne može biti izgovor za lidera da ne donosi odluke“

Mažić se ovde osvrnuo i na svog učitelja, jednog od najboljih sudija svih vremena, Pjerluiđija Kolinu i  njegovu rečenicu: „Svaki meč je težak, ako ikada pomisliš da ćeš imati lak meč, nedostajaće ti koncentracije i to će uticati na tvoj učinak“

Ma%C5%BEi%C4%87%20Kolina

Predavanje je završio sa citatom Mahatme Gandija:

„Budi promena, koju želiš da vidiš u svetu“

Ma%C5%BEi%C4%87%20Gandi

V. Vuksanović

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.