Vesti iz izdanja

03.05.2023. 00:40

Promo

Autor: NALED

100.000 razloga za razvoj inovativnih ideja u Srbiji

Treći krug programa StarTech

Grantisti iz prva dva ciklusa danas već koračaju putem uspeha...

Foto: NALED

Kompanije u Srbiji gotovo dve trećine inovacija razvijaju samostalno, svaka treća u saradnji s drugim preduzećem, a samo 5% u saradnji sa univerzitetima i naučnim organizacijama, pokazalo je istraživanje koje je sproveo NALED.

Rezultati su pokazali i da je zaštita intelektualnih prava na niskom nivou jer je udeo onih koji su registrovali patent, dizajn ili žig manji od pet procenata. Finansije su za 41,5% privrednika najveća prepreka za razvoj inovacija. Za sve ove izazove inovatora rešenja je predložio program StarTech, društveno odgovorne kompanije Philip Morris International, koji sprovodi NALED u saradnji sa Vladom Srbije i organizacijom ENECA.

Ovaj program vredan je ukupno pet miliona dolara, a 3. maja su završene prijave za treći konkurs za mala i srednja preduzeća i startap timove koji imaju mogućnost da dobiju grantove od 15.000 do 100.000 dolara za istraživanje i razvoj inovativnih proizvoda i usluga ili digitalnu transformaciju poslovanja.

„Sagledali smo sve realne potrebe savremenog biznisa i zasad smo kroz dva ciklusa imali više od 400 prijava, a podržali smo 57 preduzetničkih ideja. I dok pobednici iz prva dva kruga StarTech-a uveliko rade na implementaciji svojih ideja ili su ih već pretvorili u realnost, mi smo spremni za nove inovatore koji će nas oduševiti svojim idejama i zamislima“, kaže direktor za konkurentnost i investicije u NALED–u Dušan Vasiljević i dodaje da su inovatorima na raspolaganju i mentorske usluge u oblastima zaštite intelektualne svojine, marketinga, izlaska na strano tržište itd.

Dušan VasiljevićFoto: NALED

Na startech konkursu se posebno ceni kada se ideje razvijaju u saradnji nauke i privrede

Ono što ovaj StarTech konkurs izdvaja je to što su uslovi učešća maksimalno relaksirani da bi se olakšao pristup finansiranju, što se posebno ceni kada se ideje razvijaju u saradnji nauke i privrede. Grantisti iz prva dva ciklusa danas već koračaju putem uspeha. Mobilni CT skener stigao je na tržište Amerike, a u istom pravcu će vrlo brzo i inovativni preparat protiv heliko bakterije, koji je dobio dozvolu za izvoz u SAD.

Kreiran je i prvi softver za otkrivanje falsifikata brendiranih proizvoda u onlajn prodaji, kao i sistem za regrutaciju baziran na veštačkoj inteligenciji koji će na sebe preuzeti veliki deo poslova HR službi oko izbora kandidata za posao. Neki od projekata koji su podržani u drugom ciklusu su inovativna košnica za uzgajanje pčela u kućnim uslovima, antikarijes gel, pametne kućice za pse, koš koji vraća lopte, blokovi za gradnju sa nultom potrošnjom toplotne energije, gel za gašenje požara, ekološke mikro kuće…

„StarTech projekat ima značajnu ulogu i za ceo inovacioni ekosistem u Srbiji jer mi radimo na uklanjanju regulatornih prepreka za poslovanje inovatora. Neki od prioriteta za koje se zalažemo jesu olakšavanje pristupa startapa finansiranju, pojednostavljivanje administrativnih procedura, regulisanje statusa inovatora i razvoj inovacione infrastrukture, a jedno od najvažnijih pitanja nam je saradnja nauke i privrede“, objašnjava Vasiljević.

Sve ove preporuke objedinjene su u Sivoj knjizi inovacija, koja je prvi put na jednom mestu identifikovala 60 najvećih izazova s kojima se suočavaju inovatori i dala smernice resornim institucijama kako da ih reše i tako znatno unaprede inovacioni ekosistem u Srbiji. Uskoro nas očekuje i objava novog izdanja ovog značajnog dokumenta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.