Vesti iz izdanja

03.05.2023. 00:28

Promo

Autor: Galenika

Dvadesete kao rolerkoster

INTERVJU: Jelena Parojčić, Izvršni direktor za ljudske resurse, Galenika

Platforma za mlade „Zdravo dvadesete“ je jedinstveni projekat sa informacijama o zdravlju...

Jelena Parojčić, Izvršni direktor za ljudske resurse, Galenika

Projekat „Zdravo dvadesete“ kompanije Galenika i ove godine je, treći put zaredom, osvojio nagradu Disrupt, u kategoriji zdravstvo i farmacija, potkategorija Inovacija. Po čemu je ovaj projekat inovativan?

„Zdravo dvadesete“ su društveno odgovorni projekat kompanije Galenika, namenjen dvadesetogodišnjacima. Jednim delom inovativnost projekta dolazi upravo iz izbora ciljne grupe kojoj se obraćamo, s obzirom na to da nismo naišli na nešto slično u našoj zemlji, a ni u regionu.

Zašto smo baš odabrali dvadesetogodišnjake kao publiku? Pre svega želeli smo da se obraćamo onima na kojima je budućnost, ali iz perspektive prevencije i brige o zdravlju. U dvadesetim to često nije lako, a nije ni prioritet. Reč je o ranjivoj populaciji. Društvo ih smatra odraslima, dok s druge strane oni svoja najvažnija životna iskustva još uvek nisu stekli.

Takođe, suočeni su sa konstantnim pritiskom na brojne teme – od izbora profesije i fakulteta, kontinuiranog rada na sebi i sticanja novih veština koje će im biti neophodne za život, a ne zaobilaze ih ni uobičajeni „problemi“ sa kojima su se suočavale i ranije generacije – od ljubavnih i emotivnih problema, do nesigurnosti i izazova koji su na svakom koraku.

Više nego ikad, mladi su danas pod pritiskom da postanu „najbolja verzije sebe“. U takvoj postavci prioriteta, zdravlje i zdrave navike ponekad padnu u drugi plan. Zbog toga smo odlučili da pokrenemo „Zdravo dvadesete“ i mladima pružimo proverene i relevantne informacije kako da brinu o svom fizičkom i mentalnom zdravlju, trudeći se da pokažemo razumevanje za sve ono čemu su izloženi.

Na koji način se projekat menjao i evoluirao u prethodne tri godine? Da li ste uočili neke specifičnosti današnje generacije dvadesetogodišnjaka, a na osnovi kojih ste adaptirali projekat?

Godina pokretanja projekta je i godina u kojoj je čitav svet pogodila pandemija virusa korona, ali ujedno i godina u kojoj je i zaista sve prešlo u online. Naša ideja je bila da na jednom mestu ponudimo proverene i relevantne informacije na zdravstvene teme, prilagođene mladima i ispričane u duhu njihovog jezika, kako bismo im temu brige o zdravlju približili i učinili je atraktivnijom. Sa tom idejom, angažovali smo lekare specijaliste iz sedam zdravstvenih oblasti – mentalno zdravlje, ginekologija, bolesti zavisnosti, nutricionizam, hormoni, alergije i fizijatrija.

Lekari saradnici su nam pomogli u kreiranju e-vodiča na ove specifične teme, a zatim smo taj sadržaj i još mnogo više ponudili kroz veb-sajt www.dvadesete.rs i društvene mreže. Vremenom smo u priču uvodili i druge karaktere sa kojima se mladi identifikuju – influensere, kontent kreatore, poznate ličnosti, a plan je da u ovoj godini mrežu lekara specijalista proširimo novim temama koje su mladima zanimljive. Naš utisak je da su mladi veoma zainteresovani za teme o zdravlju, samo je potrebno ponuditi im te informacije na način koji je njima zanimljiv.

Šta biste izdvojili kao najviše domete „Zdravo dvadesetih“ za tri godine postojanja?

Pre svega, to je lojalna zajednica kojoj se obraćamo i koja broji više od 20.000 ljudi na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Tik-Tok i YouTube. Takođe, veb-sajt www.dvadesete.rs beleži izuzetan broj poseta na mesečnom nivou i danas već možemo reći da je to vrsta news portala za mlade. Ove brojke govore da je ono što na „Dvadesetim“ radimo zaista značajno i da ima svoju publiku.

A kada je reč o samim temama, ono što je za ,,Zdravo dvadesete’’ karakteristično, jeste da nema tabua. Otvoreno se govori o svim temama, od mentalnog zdravlja, do tema koje se tiču emocija, seksa, ljubavi, odnosa sa porodicom. Ono na šta smo najviše ponosni jeste sloboda da nam se mladi obrate za sve ono što im predstavlja teret i da onda u saradnji sa našim timom i lekarima specijalistima dobiju odgovore na svoje dileme i nedoumice.

Platforma „Zdravo dvadesete“ je projekat kompanije Galenika, namenjen studentima i publici od 18 do 29 godina sa ciljem pružanja relevantnih informacija iz oblasti mentalnog i fizičkog zdravlja. Kako su fizičko i mentalno zdravlje osnova lične dobrobiti, prevencija nije samo lično i privatno pitanje – dugoročno gledano, to je lančana reakcija i veće društveno pitanje, osnova za zdravlje i dobrobit društva. Ideja projekta „Zdravo dvadeste“ je da motiviše mlade da usvoje zdrave navike i prepoznaju kada je pravi trenutak da se obrate stručnjaku. Ovim projektom kompanija Galenika je želela da pomogne dvadesetogodišnjacima i uveri ih da razume izazove sa kojima se suočavaju, te da im pruži podršku u sadašnjosti, kako bi ih pripremili za zdraviju budućnost. Sadržaj platforme „Zdravo dvadesete“ dostupan je na veb-sajtu www.dvadesete.rs, kao i na gala.dvadesete.rs i društvenim mrežama @ zdravodvadeste.

I ove godine pokrećete tradicionalnu praksu za studente. Po čemu se ova praksa razlikuje od drugih programa prakse i šta studenti dobijaju učešćem?

Program stručne, plaćene prakse se ove godine realizuje treći put zaredom. Reč je o praksi koja je namenjena studentima svih fakulteta i kroz koju zapravo mladi kreiraju sadržaj za mlade. Praksa je osmišljena tako da od samog procesa prijavljivanja na praksu do njenog završetka, mladi imaju priliku da iskažu svoju kreativnost – od izbora tema, do načina na koji će ih predstaviti.

Svake godine vlada veliko interesovanje, a samo prošle godine smo imali više od 200 prijavljenih kandidata i težak zadatak da odaberemo samo četvoro.Osim toga, kandidati dobijaju priliku da rade sa našim timom, vide kako izgleda proces kreiranja sadržaja, ali kako Galenika funkcioniše kao sistem.

Pored toga, za njih su obezbeđene stručne edukacije – poslovna koju prolaze kod nas u kompaniji, kao i PR edukacija i edukacija iz oblasti digitalnog marketinga, kako bi bili opremljeni neophodnim znanjima za rad na projektu.

Kakvi su planovi platforme „Zdravo dvadesete“ za ovu godinu?

Ove godine otvaramo vrata za nove zdravstvene teme, poput urologije, oftalmologije, dermatologije, estetske medicine i mnogih drugih, a za koje smo shvatili da postoji veliko interesovanje mladih i mnogo pitanja koja se pojavljuju. Na taj način želimo da pružimo značajne informacije i pokrenemo dugoročno promišljanje mladih o temama zdravlja i prevencije.

Pored toga, ove godine smo ponudili i sadržaje u vidu online treninga, koje mogu raditi sami, kod kuće ili u teretani; zatim mesečne planove ishrane, koje piše naša saradnica i nutricionistkinja dr Ivana Šarac; kao i odgovore na najčešće ljubavne dileme koje priprema Dragana Penco, savetnik za partnerske odnose i konsultant u oblasti psihoterapije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.