Vesti iz izdanja

03.05.2023. 00:43

Promo

Autor: Nelt

Nelt razvija svoju mrežu suvih luka

Intermodalnost - rešenje za optimizaciju logistike i dekarbonizaciju transporta

Neltov terminal u Dobanovcima prepoznat je kao logistički hab Zapadnog Balkana, a za drugi kvartal ove godine planirano je otvaranje još jednog terminala u Kruševcu...

Foto: Nelt

Poslednjih decenija došlo je do velikog rasta u kargo transportu železnicom širom sveta. Sa značajnim porastom globalnog uvoza i izvoza i sveukupnim porastom regionalne, domaće i međunarodne logistike, očekuje se da će globalno tržište intermodalnog teretnog transporta biti ključno za kreiranje mogućnosti za rast u narednim godinama.

Procene su da će zabeležiti kombinovanu godišnju stopu rasta (CAGR) od 8,27% u odnosu na prognozu za period 2020 -2025. Rastući trend ovog servisa se, uz sve izazove, nastavlja jer ovo rešenje odlikuju brojni benefiti – veći nivo bezbednosti, niža cena, jednostavnije praćenje robe, smanjenje zagušenja na drumskim putevima i veliki uticaj na ekološku održivost.

Predstavlja i jedno od rešenja kada je reč o usaglašavanju sa regulativom Evropske unije u oblasti Zelene agende koja se tiče dekarbonizacije, energetske efikasnosti i smanjenja emisija CO2. Intermodalno rešenje ekološki je prihvatljivije od drumskog transporta na duge relacije jer se veliki broj teretnih kontejnera premešta zajedno koristeći najefikasnije načine transporta.

Nelt kao učesnik globalnih lanaca snabdevanja i logistički partner lidera različitih industrija aktivno doprinosi ovom trendu razvojem mreže sopstvenih železničko-drumskih kontejnerskih terminala, takozvanih suvih luka. Neltov intermodalni terminal u Beogradu pozicioniran je u distributivno-logističkom centru u Dobanovcima. Zahvaljujući odličnoj lokaciji, efikasnim procesima i tehničkim i tehnološkim prednostima, Neltov intermodalni kontejnerski terminal prepoznat je kao logistički hab Zapadnog Balkana.

Poslednjom investicijom od dva miliona evra Nelt je povećao kapacitet kako bi svojim klijentima pružio optimalnu uslugu. Upotrebna površina proširena je na 30.000 m 2 Unapređenja su otvorila mogućnost za prijem i odlaganje 1.500 punih i 500 praznih kontejnera. Kupovinom drugog Reach Steckera za manipulaciju kontejnerima, značajno su povećane operativnost i efikasnost operacija.

Terminal je redovnim železničkim linijama povezan sa lukama Rijeka, Bar i Pirej. Auto-putevi E-75 i E-70 se ukrštaju na udaljenosti od 6 km od terminala, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ udaljen 10 km. Unutar Neltovog logističkog centra funkcioniše i carinska ispostava sa skladištem, što omogućava punu podršku i fleksibilnost različitim procesima i robnim tokovima. Uz skladišta različitih temperaturnih režima na površini od preko 65.000 m2 i dostavne flote od preko 250 vozila – lokacija Neltovog intermodalnog terminala je sama po sebi integrator lanaca snabdevanja u regionu.

Trenutno se na nedeljnom nivou servisiraju teretne kompozicije iz Pireja, Rijeke i Bara, sa realnim naznakama da će se lista proširiti na Solun i druge pravce ka lukama u Zapadnoj Evropi i Turskoj. Broj kontejnera na terminalu u 2020. godini je bio 13.000, 2021. je povećan na 18.000, a u 2022 je obrađeno 20.000 jedinica.

Planovi za širenje mreže intermodalnih terminala
Za drugi kvartal ove godine planirano je otvaranje još jednog terminala. Lociran u Kruševcu, biće pojačanje logističke infrastrukture regiona i teritorijalno proširenje portfolija logističkih usluga Nelta.

Pozicioniran je na 10 km od EU koridora 10, neposredno uz železničku stanicu Dedina i budući Moravski koridor. Svojom strateškom geografskom pozicijom, opremljen železničkim kolosecima, ovaj intermodalni terminal pružaće punu logističku podršku klijentima različitih industrija u regionu kroz pun servis suve luke: pretovar kontejnera, parking vozila, vaganje, carinsko zastupništvo, dopremu i otpremu kontejnera.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.