Vesti iz izdanja

01.06.2024. 05:43

Erste Banka Srbija

Autor: Jelena Simić Jarić

Predvodnici zelene tranzicije: Uz finansijsku podršku Erste Banke otvoren vetropark Krivača kod Golupca

Jelena Simić Jarić, direktorka Sektora za poslovanje sa velikim pravnim licima, javnim sektorom i korporativno finansiranje

Foto: Erste banka Srbija

Predstavnici Erste Grupe i Erste Banke Srbija na otvaranju vetroparka Krivača

Od samog osnivanja, Erste Banka beskompromisno integriše principe održivosti u svoj razvoj, kao finansijska institucija posvećena zelenoj ekonomiji i smanjenju štetnih uticaja na životnu sredinu.

Prepoznavši klimatske promene kao jedan od najvećih globalnih izazova današnjeg društva, postavili smo sebi visoke ciljeve i obavezali se na 25 odsto zelenih investicija u našem portfoliju do 2026. godine, kao i da ćemo stopirati finansiranje aktivnosti eksploatacije i korišćenja uglja do 2030. godine.

Upravo u skladu sa svojom vodećom ulogom u zelenoj tranziciji u regionu Srednje i Istočne Evrope, u saradnji sa Erste Grupom, predvodili smo i uspešno strukturirali finansiranje prvog vetroparka u istočnoj Srbiji – Krivača. Konzorcijum koji smo inicirali, a koji čine još tri evropske banke – zajedno sa investitorima MK Group i ALFI Green Energy Fund – uložio je 165 miliona evra u ovaj vetropark. To predstavlja jednu od najvećih investicija u oblasti obnovljivih izvora energije u ovom regionu.

Ovaj vetropark, nedavno svečano otvoren u okolini Golupca, prvi je u Srbiji finansiran na osnovu komercijalnog ugovora o otkupu električne energije i bez finansijskih podsticaja države. Sa kapacitetom od 105,6 MW i 22 vetroturbine, očekivano je da će Krivača godišnje proizvoditi 310 GWh zelene energije, što je dovoljno da zadovolji potrebe čak 75.000 domaćinstava. Pored jačanja energetske bezbednosti, značaj ove vetroelektrane ogledaće se i u smanjenju emisije ugljen-dioksida za čak 120.000 tona godišnje.

Korišćenje energije vetra značajno će doprineti ublažavanju efekata klimatskih promena i smanjenju emisije gasova staklene bašte, a finansiranjem ovog projekta nastojimo da pomognemo u ostvarivanju ovih ciljeva, ali u značajnoj meri i doprinesemo diversifikaciji energetskog portfolija Srbije. Zbog toga smo poseban akcenat stavili na podršku projektima vetroparkova, finansirajući, pored Krivače, još četiri vetroelektrane u Srbiji – Pupin, Kovačica, Košava i Kula.

I pre ove investicije i ulaganja u vetroparkove, Erste Banka je finansirala preko 70 projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije i jedan je od tržišnih lidera i u finansiranju biogasnih postrojenja i solarnih elektrana. Samostalno ili saradnji sa drugim finansijskim institucijama, finansirali smo preko 530 MW zelene energije, što trenutno predstavlja 80% kapaciteta iz OIE u Srbiji. Na ovo smo posebno ponosni i nastavićemo da pružamo podršku novim zelenim projektima. Naša liderska pozicija na tržištu prepoznata je i nagrađena i od stručne javnosti – nedavno nam je dodeljena nagrada kompanije PwC za ESG lidere, za naše strateške aktivnosti u borbi protiv klimatskih promena.

S obzirom na to da je jedan od ključnih postulata poslovanja naše Banke društvena odgovornost,  već skoro 20 godina stvaramo podsticajno okruženje za efikasnije upravljanje resursima. Kroz ulaganja u projekte obnovljivih izvora energije, postavljamo visoku lestvicu standarda za odgovorno poslovanje i pokazujemo kako finansijski sektor može biti ključni pokretač pozitivnih promena.

Ono što je sigurno – ostajemo posvećeni svojoj „zelenoj“ misiji, radeći na tome da ekološka održivost postane sastavni deo svih aspekata poslovanja i života, i trudeći se da, kroz svoje aktivnosti, inspirišemo druge da slede naš primer.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.