Vesti iz izdanja

01.06.2023. 00:05

Elixir Group

Autor: Nova ekonomija

Primena cirkularne ekonomije – Imperativ održivosti

Stefan Komazec, direktor Elixir Zorka mineralna đubriva

Elixir

Stefan Komazec, Elixir

Primena cirkularne ekonomije je sastavni deo Evropskog zelenog dogovora. Razvoj cirkularne ekonomije je u Elixir Grupi počeo 2019. godine, kada je taj pojam i zvanično prepoznat kroz najnoviju regulativu Evropske unije koja se odnosi na kvalitet sredstava za ishranu biljaka i oplemenjivače zemljišta. Od te 2019, pa zaključno sa krajem ove godine, Elixir Grupa će uložiti oko 20 miliona evra u razvoj koncepta cirkularne ekonomije

Povodom duge tradicije koju nastavljate, kako biste predstavili Elixir Zorku danas?

Elixir Zorka danas, kao deo Elixir Grupe, predstavlja globalno prepoznatog proizvođača kompleksnih mineralnih đubriva. Ponosni smo naslednici i nastavljači hemijske industrije u Šapcu.

Elixir Grupa je, sa svojih preko 1.800 zaposlenih, predvođenih izvrsnim domaćim inženjerskim kadrom, za vrlo kratko vreme razvila ekspertizu u proizvodnji fosforne kiseline i kompleksnih mineralnih đubriva.

Zahvaljujući tome, tim od 400 zaposlenih je u stanju da proizvodi preko 40 različitih formulacija kompleksnih mineralnih đubriva vrhunskog kvaliteta. Tehnologija koju posedujemo i znanje naših inženjera nam omogućava da proizvodimo i specijalne vrste kompleksnih mineralnih đubriva, kao što su mikrogranulisana đubriva.

Elixir Grupa: Održiva rešenja za budućnost

Po svim navedenim karakteristikama, mogu slobodno reći da je Elixir Zorka danas globalno posmatrano jedinstvena fabrika za proizvodnju kompleksnih mineralnih đubriva. Naši proizvodi su prisutni na svim kontinentima, koriste se od Argentine, preko zemalja Evropske unije, koja je i naše najveće tržište, do Australije.

Kako ste istakli, spadate u vodeće proizvođače mineralnih đubriva i fosforne kiseline. Koji su to pokazatelji i koliko je zahtevno postići te rezultate na globalnom tržištu?

Elixir Zorka zajedno sa Elixir Prahovom čini hemijsku diviziju Elixir Grupe, posvećenu proizvodnji fosforne kiseline, mineralnih NPK đubriva i drugih srodnih hemijskih proizvoda. Naše globalno prisustvo se može iskazati i kroz preko 85 tržišta na kojima trenutno poslujemo. Od ukupne godišnje proizvodnje mineralnih NPK đubriva, koja u obe naše fabrike u Šapcu i Prahovu iznosi oko 600.000 tona, 30% bude upotrebljeno na domaćem tržištu, dok 70% izvozimo.

Bitno je istaći da 50% naše proizvodnje izvozimo u zemlje Evropske unije, a 20% u ostale zemlje sveta. Jasno je da je preduslov za ostvarivanje ovakve strukture izvoza ispunjavanje svih, pa i najstrožih zahteva kvaliteta proizvoda koji važe na nivou EU. Česta je situacija da određene zemlje članice lokalno imaju i striktnije zahteve u pogledu kvaliteta kompleksnih mineralnih đubriva u odnosu na one koji važe na nivou EU, o čemu naša kompanija vodi računa i u mogućnosti smo da ispunimo i takve zahteve.

Elixir Prahovo je jedan od ukupno šest evropskih proizvođača fosforne kiseline, što nam omogućava odličan i konkurentan kvalitet proizvoda, a zahvaljujući tome planiramo širenje našeg asortimana i kapaciteta koji će u bliskoj budućnosti uključiti i proizvodnju tečnih i kristalnih đubriva. Jedini način za postizanje i održavanje ovakvih rezultata jeste konstantan fokus na kvalitet proizvoda.

Elixir Grupa je u prethodnom periodu uložila biše od tri miliona evra u svoje laboratorije, koje su danas najsavremenije u regionu i koje obezbeđuju stalni monitoring i pouzdan kvalitet naših proizvoda.

Sve prisutnija tema u javnosti je uticaj na životnu sredinu i smanjenje ugljeničnog otiska. Kako se vaša kompanija uklapa u ovaj trend?

Želim da istaknem da naši tehnološki procesi nisu izvor emisije gasova sa efektom staklene bašte. Ono što čini ugljenični otisak naših proizvoda jesu izvori toplotne i električne energije, takođe i transport sirovina i gotovih proizvoda. Elixir Grupa ima razvijenu strategiju dekarbonizacije poslovanja i u pripremi je niz projekata za proizvodnju energije iz alternativnih i obnovljivih izvora koji će biti implementirani u Prahovu.

Naša ambicija je da do 2030. godine budemo prva karbon neutralna industrija fosforne kiseline i mineralnih NPK đubriva u Evropi. Pored toga, Elixir Zorka, kao deo hemijske industrije, uvek ispred sebe ima zadatak smanjenja uticaja na životnu sredinu. Naša tehnologija je takva da ima ugrađene elemente cirkularnosti u sebi. Drugim rečima, u pitanju je zatvoren sistem koji nema otpadne vode, niti bilo kakav čvrsti otpad. Jedini otpad koji se javlja u procesu proizvodnje jeste ambalažni otpad na kraju procesa, ali je i on 100% podložan reciklaži. Naše emisije u vazduh su za 30% do 85% niže od dozvoljenih graničnih vrednosti i mi nastavljamo da tragamo za načinima da ih dodatno smanjimo.

Cirkularna ekonomija je, kažu stručnjaci, imperativ održivosti. Vaša kompanija ovaj princip primenjuje u svom radu – šta podrazumeva?

Primena cirkularne ekonomije je sastavni deo Evropskog zelenog dogovora. Razvoj cirkularne ekonomije je u Elixir Grupi počeo 2019. godine, kada je taj pojam i zvanično prepoznat kroz najnoviju regulativu Evropske unije koja se odnosi na kvalitet sredstava za ishranu biljaka i oplemenjivače zemljišta. Od te 2019. pa zaključno sa krajem ove godine, Elixir Grupa će uložiti oko 20 miliona evra u razvoj koncepta cirkularne ekonomije u svom poslovnom modelu hemijske divizije.

Mi tu vidimo osnovu našeg održivog razvoja i predstavljamo mali deo rešenja globalnog problema sve veće i veće potrošnje sirovina i količine generisanog otpada. Ako posmatramo 5R hijerarhiju (Refuse-Reduse-Reuse-Recycle-Recovery), gde je najpoželjnije da otpad uopšte ne nastane, a najmanje poželjno da se otpad odloži u životnu sredinu, mi imamo doprinos u ponovnoj upotrebi sirovina (Reuse).

Konstantno istražujemo mogućnosti da određenim sirovinama koje predstavljaju nusproizvode drugih industrija produžimo životni ciklus ponovnom upotrebom u industriji mineralnih đubriva.

Drugim rečima, da neke od naših standardnih sirovina zamenimo alternativnim, što je najlakše objasniti kroz primer. Jedne od naših osnovnih, standardnih sirovina su sumporna kiselina i fosforna kiselina. Istovremeno, prečišćena smeša sumporne i fosforne kiseline se koristi u nekim tehničkim aplikacijama, na primer u pripremi aluminijumske galanterije za automobilsku i avio industriju.

Nakon iskorišćenja, pomenuta smeša za tu industriju predstavlja nusprodukt, koji moraju da odlože, dok za našu industriju takva smeša predstavlja adekvatnu zamenu za osnovne sirovine. Naravno, preduslovi su da naša tehnologija može da prihvati takvu sirovinu, kao i da takva alternativna sirovina nema negativan uticaj na kvalitet proizvoda i životnu sredinu.

Stoga, svaka alternativna sirovina je predmet stroge kontrole kvaliteta i laboratorijskih proba proizvodnje, pre nego što bude odobrena i uključena u proces proizvodnje. Na ovaj način se smanjuje upotreba ograničenih prirodnih resursa, količina otpada koja se odlaže u životnu sredinu, ali i ukupna emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Napomenuo bih da je i naša dugoročna konkurentnost na evropskom i svetskom tržištu nužno povezana sa primenom cirkularne ekonomije, koja je sastavni deo naše strategije dekarbonizacije. Iako je ova oblast relativno nova u savremenoj industriji, već je uveliko u primeni i većina naših evropskih konkurenata posluje na istim principima.

Elixir grupa donira pola miliona dolara za pomoć građanima u Siriji

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.