Vesti iz izdanja

01.01.2023. 01:30

NIS

Autor: Promo

Program „Energija znanja“ kompanije NIS obeležava deceniju postojanja

USPEŠNE PRIČE

NIS

Laboratorija Energija znanja

Ideja o programu objedinila je naše nastojanje da kroz kontinuirani proces doprinosimo unapređenju obrazovnog sistema u Srbiji, obezbeđujemo potrebne kadrove za kompaniju, kao i da se približimo akademskoj zajednici i mladima.

Ulaganje u obrazovanje najsigurnija je investicija, a NIS na ovom polju preduzima značajne korake već punih deset godina. Program „Energija znanja“, koji je kompanija pokrenula 2012. godine, usmeren je na podršku obrazovanju, kako kroz poboljšanje uslova za rad u školama i fakultetima, tako i putem podrške mladim talentima kojima pripada budućnost.

Opremanje učionica, kabineta, laboratorija, pohađanje praksi, stipendiranje talentovanih studenata, unapređenje nastavnih programa, samo su deo ostvarenih rezultata u okviru ovog značajnog programa u prethodnoj deceniji. Kako navode iz kompanije NIS, ideja o kreiranju projekta nastala je kao želja da se ostvari kontinuirana saradnja sa obrazovnim i naučnim institucijama u Srbiji i inostranstvu, kao i da se obezbede mladi stručni kadrovi, ne samo za potrebe kompanije, već i za celu Srbiju.

„Ideja o programu objedinila je naše nastojanje da kroz kontinuirani proces doprinosimo unapređenju obrazovnog sistema u Srbiji, obezbeđujemo potrebne kadrove za kompaniju, kao i da se približimo akademskoj zajednici i mladima. Kroz program poboljšavamo infrastrukturu i uslove za realizaciju nastave i naučnih aktivnosti u školama i na fakultetima, realizujemo zajedničke projekte, podržavamo razvoj prirodnih nauka i dodeljujemo stipendije našim najboljim studentima u skladu sa kadrovskim potrebama kompanije i tržišta u celini“, navode iz NIS-a.

Podrška za najbolje

U okviru programa „Energija znanja“ NIS stipendira studente u Srbiji i Ruskoj Federaciji. Do sada je stipendirano više od 130 studenata od kojih je više od 60 već zaposleno u kompaniji. „Hvala NIS-u jer nam je najpre omogućio da studiramo na prestižnim fakultetima i učimo od najboljih stručnjaka u oblastima kojima se bavimo. Takođe, hvala NIS-u jer nam je po završetku studija dao priliku da na delu pokažemo svoje znanje i nastavimo da se usavršavamo. Siguran sam da ćemo tu šansu iskoristiti“, rekao je Dušan Jakovljević, stipendista kompanije NIS koji je nakon okončanja studija zaposlen u ovoj energetskoj kompaniji.

U proteklih 10 godina, kroz realizaciju aktivnosti u okviru programa „Energija znanja“, unapređeni su  nastavni planovi i programi, prilagođeni studijski programi potrebama tržišta rada, renovirano i opremljeno više od 60 učionica, kabineta i laboratorija na fakultetima i u školama širom Srbije

NIS-ovu podršku imaju i različita naučna i stručna društva među kojima i Društvo matematičara Srbije, koje svake godine organizuje na desetine domaćih takmičenja iz matematike i računarstva. Kroz ova nadmetanja prođe oko 50.000 mladih matematičara i programera godišnje. Srbija je samo ove godine osvojila četiri medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, kao i šest medalja na Balkanijadi.

„Požrtvovanost onih koji pripremaju olimpijce, briga da se Srbija predstavi na najbolji mogući način, kao i da svaki put podignemo letvicu i unapredimo dostignuća, ne samo na takmičarskom planu, već u srpskom obrazovanju uopšte, naši su ciljevi na kojima istrajavamo. U svakoj od tih stavki važan doprinos daje država, ali i naši prijatelji i donatori. Tokom ovih deset godina postojanja programa „Energija znanja“, naši matematičari osvojili su preko 100 medalja na međunarodnim olimpijadama, a ostvareni su i najbolji rezultati u istoriji“, naveo je predsednik Društva matematičara Srbije, prof. dr Miroslav Marić.

Saradnja sa fakultetima

Kada je reč o visokom obrazovanju, kompanija NIS putem programa „Energija znanja“ sarađuje sa više od 30 fakulteta u Srbiji, regionu i Ruskoj Federaciji. Među njima je i Mašinski fakultet u Beogradu.

„Vizije programa ’Energija znanja’ i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu su u potpunosti postale kompatibilne – unapređenje nastavnih planova i programa, kreiranje savremenijih uslova za rad i prilagođavanje studijskih programa potrebama tržišta rada i razvoju najnovijih tehnologija. To je ona inicijalna tačka od koje smo krenuli u našoj saradnji. Mašinski fakultet je visokoškolska ustanova sa izuzetno razvijenom saradnjom sa privredom, a u toj saradnji NIS je jedan od važnijih partnera. Činjenica je da sve više diplomaca Mašinskog fakulteta ostaje da radi u našoj zemlji. Tome je najviše doprinelo povećanje ponude kvalitetnih poslova za inženjere“, ocenio je dekan Mašinskog fakulteta, prof. dr Vladimir Popović.

Usklađivanje obrazovnih profila sa tržištem rada

Kompanija NIS je na Rudarsko-geološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu učestvovala u modifikaciji i akreditaciji studijskih programa „Inženjerstvo nafte i gasa“ na osnovnim i „Geologija nafte i gasa“ na master studijama, a na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu u akreditaciji novog studijskog programa „Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa“. NIS pomaže i realizaciju programa na smeru „Naftno-petrohemijsko inženjerstvo“ na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, a na svim ovim fakultetima opremljene su računarske učionice ili laboratorije.

Pored fakulteta, program „Energija znanja“ aktivnosti u ovoj oblasti sprovodi i u srednjim školama širom Srbije. „U skladu sa potrebama za budućim kadrovima u naftnoj industriji, inicirali smo i podržali ponovnu akreditaciju obrazovnog profila „rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa“ u Tehničkoj školi Zrenjanin, kao i akreditaciju tri obrazovna profila u pančevačkim školama: Tehničkoj školi „23. maj“, Mašinskoj školi „Pančevo“ i Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“, navode iz NIS-a i dodaju da obezbeđuju i sredstva za renoviranje i opremanje kabineta u školama laboratorijskom ili računarskom opremom.

Svetosavska nagrada

U proteklih 10 godina, kroz realizaciju aktivnosti u okviru programa „Energija znanja“, unapređeni su nastavni planovi i programi, prilagođeni studijski programi potrebama tržišta rada, renovirano i opremljeno više od 60 učionica, kabineta i laboratorija na fakultetima i u školama širom Srbije.

Partneri kompanije NIS u realizaciji ovog programa su četiri univerziteta u Srbiji i regionu, sedam univerziteta u Ruskoj Federaciji, preko 30 fakulteta, četiri stručna naučna društva i deset različitih naučnih institucija. Napori NIS-a u ovoj oblasti prepoznati su i u eksternoj javnosti, za šta je najbolji dokaz „Svetosavska nagrada“ koju je kompaniji za 2016. godinu dodelilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

U skladu sa postignutim rezultatima, kao i sa strateškim opredeljenjem kompanije da svoje poslovanje bazira na principima održivog razvoja i brige o zajednici, kompanija NIS u budućnosti nastavlja da sprovodi aktivnosti u okviru programa „Energija znanja“, kao i kroz ostale društveno odgovorne programe koji doprinose razvoju društva i kreiranju boljih prilika za sve njegove članove, posebno mlade.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.