Vesti iz izdanja

30.05.2021. 17:45

Autor: Nova Ekonomija

Savremena oaza novih poslovnih ideja

Stvoreni smo da budemo u skladu sa prirodom, da radimo u timu i tako rešavamo probleme.  Time što više vodimo računa o urođenim instinktima čoveka, projektovanjem boljih mesta za rad možemo i te kako pozitivno da utičemo na ljudsko ponašanje. Zato su eksterijer i enterijer radnog prostora veoma važni. Čerčil je rekao: „Mi oblikujemo naše zgrade, a nakon toga one oblikuju nas”

GTC Grupa, jedan od vodećih investitora u oblasti komercijalnih nekretnina u centralnoj, istočnoj i južnoj Evropi, počela je radove na izgradnji još jednog vrhunskog poslovnog objekta u Bulevaru Milutina Milankovića na Novom Beogradu. Na ovom prostoru, pored već čuvenog kompleksa Green Heart niče novi objekat GTC X sa izlomljenom fasadom bruto površine od 30.000 m² na osam spratova. Specifičnu arhitekturu koja nudi i potpuno novi doživljaj radnog prostora i vremena provedenog u njemu potpisuje prestižni austrijski biro Atelier Thomas Pucher, koji je bio angažovan i na projektovanju kompleksa GTC Green Heart.

Inspiracija za novi projekat i izazovi savremene gradnje za poslovne namene, bili su povod za razgovor sa Thomasom Puherom, arhitektom novog kompleksa i osnivačem istoimenog arhitektonskog biroa. 

Našoj javnosti ste poznati zbog saradnje sa kompanijom GTC na nedavno zavšenom kompleksu Green Heart. Kakvo je vaše iskustvo na tom projektu? 

Kompleks Green Heart je bio veoma zanimljiv projekat. Imali smo savršenu lokaciju u smislu vidljivosti sa jedne strane, a izazovnu sa druge, jer se nalazi u jednoj od najprometnijih ulica u Beogradu. Postojeće zgrade nisu bile moderne, odlikovala ih je jednostavna arhitektura sa mnogo parking prostora koji je pokrivao najveći deo te površine. Naš zadatak je bio da osmislimo podzemnu garažu na tri nivoa i udvostručimo raspoloživ prostor na površini za nove objekte. Rekonstrukcija i celokupna izgradnja su morale da budu rađene dok su postojeće zgrade bile u upotrebi, što je bio dodatni izazov. Želeli smo da postignemo da ceo kompleks bude prepoznat kao poslovna četvrt sa jedinstvenim, snažnim identitetom. Srećom, naš klijent GTC je bio veoma otvoren za naše predloge, tako da smo imali svu podršku da izgradimo ovaj  prepoznatljiv objekat.

Na kompleksu Green Heart vešto je izvedeno prekomponovanje i konačno uobličavanje prostora. Koliko je bilo zahtevno inkorporirati stare i nove zgrade sa istovetnom arhitekturom u moderan poslovni prostor nalik kampusu?

Kako bismo maksimalno iskoristili prostor, zadržali smo dve postojeće poslovne zgrade i smestili tri nove na obod lokacije i tako oslobodili prostor u sredini koji je postao „zeleno srce“ celog kompleksa. Od tog centralnog prostora prema obodima smo gradili stepenaste zgrade sa velikim terasama, koje korisnicima omogućavaju da rade usred zelenila i, po potrebi, izađu da uživaju u prirodi. One služe kao nastavak unutrašnjeg kancelarijskog prostora i povezuju ga sa drvećem u sredini. 

GLOSA:

Zgrade u kompleksu Green Heart svojom ekspresionističkom formom liče na brodove, koji stvaraju osećaj izolovanosti od gradske vreve. Koliko je prostor za opuštanje važan za skladno poslovanje kompanije?

Za mene kao arhitektu imperativ je da stvaram mesta sa značenjem i svrhom, a ne prostore. Na kraju, zar nije najbolje raditi u prirodnom, zaštićenom okruženju sa pogledom kroz prozor koji vas inspiriše da stvarate ideje i razvijate sposobnosti? Jer Green Heart je upravo to, neformalno mesto susreta ljudi sa prijatnom mikroklimom. Kako bismo dobili jednoobrazan izgled, na sve zgrade koje gledaju spolja stavili smo mrežastu fasadu boje zlata, a koja stvara privid ušuškanog gnezda kada se gleda iz daljine. Ovaj omotač odlično povezuje užurban saobraćaj spolja i mirnu prirodu u unutrašnjosti. 

Nedavno je počela gradnja nove poslovne zgrade GTC-a. Koja je površina i po čemu će biti sprecifičan ovaj objekat?

GTC X je savremeni objekat sa izlomljenom fasadom, koji će imati osam spratova i tri podzemne etaže sa 330 parking mesta. Ukupna bruto površina objekta iznosi 30.000 m², a namena će biti isključivo poslovna. Enterijer će odlikovati visok kvalitet završnih radova sa većom visinom spratova, visoko efikasnim podnim oblogama, personalizovanim dizajnom uz fleksibilan raspored organizacije prostora.

Velike staklene površine atraktivnog dizajna pružiće pogled na inspirativno poslovno okruženje i prijatno zelenilo. U skladu sa vodećom svetskom praksom, korisnicima će, u okviru GTC X, Fortyone i Green Heart kompleksa, na raspolaganju biti širok dijapazon dodatnih sadržaja uključujući restorane, supermarket, barove, ekskluzivnu teretanu, banku, apoteku, frizera, prostor za igru za decu i igraonicu.

Novi objekat biće izveden u skladu sa prestižnim GOLD LEED sertifikatom. Koliko je važno da objekti budu energetski visoko efikasni?

GTC X će biti predstavnik najnovije generacije pametne gradnje uz korišćenje savremenih tehnologija i brige o okruženju i izveden u skladu sa prestižnim GOLD LEED, međunarodno priznatim sertifikacionim programom gradnje energetski visoko efikasnih objekata. Izuzetno je važno da objekat bude energetski visoko efikasan, jer smo svi odgovorni za našu planetu. Svaki naš objekat je projektovan po važećim inovativnim standardima GOLD LEED sertifikata.

Koliko su eksterijer i enterijer objekta važni za radni prostor? Da li je moguće da arhitekturom menjamo stvarnost, da poboljšavamo život svih nas? 

Prvo bih istakao da nije prirodno za ljude da sede unutra, za radnim stolom, osam sati dnevno. Stvoreni smo da budemo u skladu sa prirodom, da radimo u timu i tako rešavamo probleme.  Time što više vodimo računa o urođenim instinktima čoveka, projektovanjem boljih mesta za rad možemo i te kako pozitivno da utičemo na ljudsko ponašanje. Zato su eksterijer i enterijer radnog prostora veoma važni. Čerčil je rekao: „Mi oblikujemo naše zgrade, a nakon toga one oblikuju nas.” I bio je u pravu. Arhitekte godinama nisu dovoljno obraćale pažnju kakav utisak će njihovo projektovanje ostavljati na korisnike ili prolaznike. Njihova potreba da stvore nešto impresivno je bila bitnija od uticaja koji će ostaviti na one koji žive i rade na tim mestima. Danas znamo da dobro projektovan poslovni prostor, bilo da je u pitanju enterijer ili eksterijer, može da unapredi učinak, zadovoljstvo i dobrobit zaposlenih.

Dobitnici ste brojnih arhitektonskih priznanja. Odakle crpite inspiraciju za nove projekte? 

Naš tim sa svih strana prikuplja informacije o arhitekturi, tehnologiji, nauci, ljudskom ponašanju i načinu života. Kao sunđer upijamo informacije i stalno smo povezani. Pokušavamo da sva ta saznanja stavimo u kontekst najbolje forme za život i rad ljudi. Istražujemo i bavimo se odnosima među ljudima i uticajima na naše okruženje. Interesuje nas kako razmišljamo, koje su naše vrednosti? Koje su naše odgovornosti? Ove strategije su sastavni deo našeg načina razmišljanja i prenose se na proces projektovanja. Pitamo se kako promišljeni koncepti projektovanja mogu da unaprede kulturu, svakodnevne potrebe i podstaknu najbolje u nama.  Kad postavimo ta pitanja, počinjemo da stvaramo ideje i koncepte. Zatim ih procenjujemo i pravimo prioritete kako bismo dobili najbolje rešenje za našu planetu, društvo, pojedinca i, naravno, klijenta. To nije uvek lako, s obzirom na to da ima mnogo faktora koje bi trebalo uzeti u obzir, ali je svakako proces u kom uživamo, a ljubav prema onome što radite je najveći pokretač.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.