Vesti iz izdanja

01.09.2023. 00:15

PULSEC

Autor: Nova ekonomija

Znanje zaposlenih je glavni resurs

MLADI U VRHU: Sandra Stjepanović, HR menadžerka  u PULSEC grupi

Foto: PULSEC Grupa

Sandra Stjepanović, HR menadžerka u PULSEC grupi

„Izdvaja se nekoliko veština i osobina koje mogu biti korisne u radu u cybersecurity industriji. Kao prvo,  fleksibilnost, kako bismo mogli da se prilagođavamo promenama koje su konstantne. Zatim, radoznalost i otvorenost ka novom kao preduslov za učenje, ali i sposobnost da razmišljamo izvan ustaljenih okvira, kako bismo došli do inovativnih rešenja“

Potreba za cybersecurity stručnjacima raste iz godine u godinu. Prema istraživanju Međunarodnog konzorcijuma za sertifikaciju bezbednosti informacionih sistema (ISC), jedne od najpoznatijih strukovnih organizacija u ovoj oblasti, širom sveta je zaposleno 4,7 miliona cybersecurity stručnjaka, a podaci otkrivaju da će ih u narednom periodu biti potrebno još 3,4 miliona. Kao perspektivna industrija koja raste, cybersecurity privlači mlade kadrove, za koje je veoma važno da svoje formalno obrazovanje nadograde u praksi, kroz mentorski rad.

O mladim kadrovima i njihovom putu ka cybersecurity ekspertizi, razgovarali smo sa Sandrom Stjepanović, HR menadžerkom  u PULSEC grupi, čiju okosnicu čine kompanije za implementaciju naprednih cybersecurity rešenja (PULSEC) i usluge u oblasti cyber bezbednosti (PULSOC), sa sedištem u Beogradu i kancelarijama u Banjaluci, Zagrebu i Beču.

Cybersecurity industrija se konstantno razvija, a samim tim i kompanija u kojoj radite, kako razvoj vaših stručnjaka prati sve te promene?

Glavni resurs PULSEC grupe je znanje zaposlenih i njihova stalna upućenost u najnovije tehnologije, pretnje i trendove.

Zbog dinamičnog karaktera industrije, neprestano ulažemo u razvoj svakog zaposlenog – bilo da je reč o iskusnim inženjerima, početnicima ili onima koji nisu na inženjerskim pozicijama.

Uz proaktivnost naših zaposlenih koji aktivno istražuju i predlažu nove tehnološke trendove, u okviru PULSEC grupe postoji sistemska podrška učenju i podizanju svesti o važnosti cybersecurity-a. Naši zaposleni redovno pohađaju edukacije, radionice, konferencije, bilo eksterne ili one u organizaciji PULSEC grupe.

Kolege i koleginice koji svoju karijeru započinju u ovoj oblasti, imaju priliku da se uključe na izazovne projekte i da kroz mentorski rad sa iskusnim kolegama steknu široka praktična iskustva.

Šta su pokazala dosadašnja iskustva kompanije kada je u pitanju zaposlenje mladih stručnjaka, koje veštine i znanja su neophodni da biste gradili karijeru cybersecurity eksperta.

Izdvaja se nekoliko veština i osobina koje mogu biti korisne u radu u cybersecurity industriji.

Kao prvo, fleksibilnost, kako bismo mogli da se prilagođavamo promenama koje su konstantne. Zatim, radoznalost i otvorenost ka novom kao preduslov za učenje, ali bih pomenula i sposobnost da razmišljamo izvan ustaljenih okvira, kako bismo došli do inovativnih rešenja. Dodatno, važno je i da kritički razmišljamo u svetu podataka, tj. da znamo gde da tražimo informacije, kao i da u moru tih informacija prepoznamo one koje su validne.

Naravno, da ne izostavim veštine koje nam svima mogu pomoći u radu poput dobrih komunikacionih veština, mogućnost rada u timu i spremnost da se menjamo u skladu sa povratnim informacijama.

Deo PULSEC grupe je i najveći bezbednosno-operativni centar PULSOC, čiji zaposleni nadgledaju infrastrukturu klijenata 24/7/365. Koliko su mladi zainteresovani za pozicije u ovom sektoru, s obzirom na veliki fokus i brzinu koju zahtevaju?

Primetili smo da je sve veće interesovanje mladih za rad u bezbednosno-operativnom centru (PULSOC).

Svesni su da je ovo industrija koja je perspektivna, sa manjim brojem stručnjaka nego što je potrebno, a uz to osećaju svrhu svog rada, jer pomažu da se sistemi i poslovanje klijenata zaštite.

Rekla bih da fokus i brzina, koje ste pominjali, nisu nešto što obeshrabruje ljude. Kolege ili koleginice koji započinju karijeru u ovoj oblasti su pre svega radoznali i žele da sebe razviju kao vrhunske stručnjake. Iz tog razloga su motivisani kada se nađu u okruženju koje je podržavajuće, gde imaju iskusne kolege od kojih mogu da uče i pritom da rade na izazovnim projektima u modernom bezbednosno-operativnom centru (SOC)

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.