Vesti iz sveta

09.08.2021. 15:23

Dam Removal Europe, SEEbiz

Autor: Nova Ekonomija

Aktivisti uklonili 101 rečnu branu u Evropi

Duplo se smanjio broj ribe....

Foto: Pixabay

Evropski zagovornici slobodnih reka uklonili su tokom 2020. godine 101 rečnu branu u skladu sa Strategijom o biodiverzitetu koju je usvojila EU i koja predviđa 25.000 kilometara slobodnih reka, javio je portal Dam Removal Europe. Podaci su rezultat prvog istraživanja te vrste koje je sprovelo Globalno udruženje za migraciju riba.

„Pregrade poput brana blokiraju rečnu povezanost, pa važna riblja stanište nisu dostupna ribama koje migriraju. Zalihe ribe u Evropi smanjile su se za 94 posto za samo 50 godina. Od ključne je važnosti da se svetske reke ponovno otvore za ribe, divlje životinje i ljude koji od njih zavise“, rekao je direktor Globalnog udruženja za migraciju riba Herman Wanningen.

Najveća srušena brana Venzins bila je visoka 36 metara i nalazila se u Francuskoj. Rijeka Selun uskoro će biti slobodna nakon što se ukloni druga najveća brana ne njenom toku, što je planirano za jesen, dodaje se u saopštenju.

Najviše brana, njih 37 tokom 2020. godine uklonjeno je u Švedskoj. Zatim slede Španija, Velika Britanija i Francuska sa po 15 brana. U Litvaniji prva brana je uklonjena sakupljanjem sredstava putem alternativne metode sakupljanja sredstava, takozvanog crowdfundinga.

zašto su važne gazvode
ministarstvo namestilo nabavku prečišćivača u centimetar
vlada srbije zbog mhe predložila izmene zakona o zaštiti prirode
Dekan Šumarskog fakulteta: Nacionalni parkovi Kopaonik i Golija najugroženiji zbog gradnje i MHE

Evropska strategija biodiverziteta raznolikosti predviđa da se do 2030. u EU obnovi 25.000 kilometara reka, kako bi one mogle slobodno da teku. Stručnjaci se slažu da se cilj može postići samo uklanjanjem hilajada prepreka, od kojih većina više ne ispunjava svoju prvobitnu svrhu ili je potpuno napuštena, dodaje se u saopštenju.

U okviru projekta Amber, koji je nedavno finansirala EU, procenjeno je da je ukupan broj rečnih brana u Evropi mnogo veći nego što se ranije mislilo i da nije manji od 1,2 miliona. Od svih tih prepreka, gotovo 200 hiljada njih ili oko 15 posto, smatra se zastarelim i nepotrebnim.

Pregrade poput brana blokiraju povezanost među rekama i sprečavaju ribe da dođu do važnih staništa. Količine ribe u Evropi smanjile su se za 94 odsto u samo 50 godina. Tokom 2020 u Evropi je uklonjena 101 brana, što je više nego u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je uklonjeno 69 takvih prepreka na rečnim tokovima.

Portal Dam Removal Europe sarađuje i sa Svetskim fondom za prirodu. Za saradnju sa tom organizacijom moguće je prijaviti se putem sledećeg LINKA. Na taj način moguće je razmotriti mogućnost uklanjanja neke rečne brane koja se ne kosristi i koja pravi problem ribama tokom migracije.

Najnovije rečne prepreke u Srbiji pravljene su tokom izgradnje mini-hidrocentrala (MHE), prvenstveno na planinskim rekama i potocima. Argumenti protivnika gradnje takvih objekata upravo je destruktivan uticaj na biodiverzitet.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.